Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pozycja filtra  (Przeczytany 1550 razy)
Lukaszl
Stały użytkownik

« : Marzec 13, 2005, 23:30:02 »

Posiadam filtr wewnętrzny którego używam także jako napowietrzanie. Moje pytanie brzmi jak powinno sie mocowac filtr wewnętrzny? Na gurze zaraz przy lustrze wody? Czy przeciwnie jak najbliżej dna? Prosze o pomoc

70litrów
brzanki różowe
brzanki sumatrzańskie
kirysy spiżowe
zbrojnik niebieski

please kliknij tylko: http://s1.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=44573
dep77
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2005, 09:46:17 »

Ja moje mam zaraz przy lustrze wody i wszytko gra. Jak bys mial umieszczony przy dnie to bys nie mogl napowietrzac akwa,chyba ze bys zamontowal dluga rurke ktora by zassysala powietrze.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2005, 17:28:42 »

Jak bys mial umieszczony przy dnie to bys nie mogl napowietrzac akwa...

Nieprawda, wystrczy skierować wylot filltra w kierunku lustra wody tak aby nim poruszał i wbrew pozorom jest to wydajniejsza metoda, niż wpuszczanie powietrza do akwarium.

385 l - dyskowce
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Marzec 14, 2005, 18:24:31 »

Zgadza się. Poprzez poruszanie (fali) na powierzchni wody powodujemy że poiwerzchnia styku wody z powietrzem jest dużo lepsza niż w przypadku bombelków napowietrzacza membranowego.
Do filtra wewnętrzbnego najlpeszym rozwiązaniem osobiście wydaje mi sie deszczownica ustawiona tak by nie koniecznie chlapac i pluskać ale  tak by wypływ wodyz dziurek był  na równi z lustrem - takie marszczenie wody idealnie ją napoiwetrza . W takim wypadku zupełnie nie ma znaczenia na jakiej głębokości znajduje sie filtr. Jednak jeżeli woda będzie zasysana z okolic dna to mieszanie wody natlenionej z mniej natleniona będzie najdokładniejsze. Pozdr.

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: