Wiesz co do świetlówek to zależy od tego czy będziesz miał komin czy nie. U mnie jest niecałe 100W mam 1x54W i 1X39w przez to że komin razem z okleiną (tłem) ma jakieś 20cm długości i bez sensu było by dawać świetlówkę która niepotrzebnie by świeciła na komin od góry. Co to dawania do 1x54W tych 2x39W to lepiej dać jedną GR a drugą np. 10000K np. Aquastara. Przy zastosowaniu komina opcja z trzema świetlówkami by się sprawdziła sam o takiej myślałem ale mam frontową szybę baniaka na okno i pada mi światło słoneczne dodatkowo więc odpuściłem z trzecią. Co do tła to wystarczyły mi dwa kawałki tła mają razem 120cm długości a odcinając z wysokości wystarczyło mi dodatkowo na boczną okleinę komina (boczna ściana ma 15cm).Wszystko wcześniej sobie policzyłem i odpadu mi zostało bardzo niewiele. Co do przyklejenia tła to poszła mi cała tuba 300ml sylikonu akwarystycznego bo dosyć dokładnie posmarowałem tak aby nie odstawało i nie dostawała się woda za tło. Najtrudniejszą sprawą było odklejenie wzmocnienia wzdłużnego w baniaku(od strony tła tylko) gdyż musiałem je podnieść trochę do góry tak aby tło było lekko wyższe i można było zalać baniak do 3 cm górnej krawędzi, a zostawał by jeszcze 1 cm tła nad poziom wody. Przyklejenie wzmocnienia było już tylko przyjemnością i nie sprawiło problemu bo opierało się na tle i faktycznie razem z klejem ma grubość około 3cm-3,5cm bo wzmocnienie 4cm lekko wystaje poza tło. Dodatkowo tło i bardziej raczej komin wzmocniło mi tylną szybę baniaka bo wcześniej różnica szerokości na środku baniaka a krawędziach wynosiła 1cm (przy pełnym zalaniu zbiornika) a teraz jest tylko 0,5cm. Przykleiłem dodatkowo też wzmocnienie prostopadłe na prawą stronę baniaka gdyż zmienił się rozkład ciśnień po lewej i prawej stronie baniaka. A widziałem w internecie że właśnie w akwariach o takich wymiarach czasami niektórym osobom pękała boczna szyba zapewne od złego wypoziomowania zbiornika lub złego przyklejenia wzmocnień wzdłużnych tego już dokładnie nie wiem.
Kupiłem zbiornik 240l, a oświetlenie to 2x54w t5 (1x865 philips + 1x aquarelle philips) zrobione na pokrywie samoróbce z aluminium polerowanego od środka więc odbłyśniki są mi zbędne, a na dno pójdzie piach z Wisły lub Nogatu.
I teraz mam pytanie odnośnie tła tego, które kiedyś kupiłeś w PYKO (jakoś te Twoje nowe od Juwela nie bardzo mi się podoba ale to kwestia gustu).
1. Jak wygląda sprawa zamontowania takiego tła.
2. Czy je też przyklejałeś na silikon, czy stało tylko na siatce?
No bo teraz się zastanawiam, czy nie będzie mi bokami i spodem zaciągać piach do filtra.
A może boki upchać wzdłuż krawędzi po obu stronach tła czarną gąbką?
Jeśli możesz, to opisz możliwie dokładnie w jaki sposób zamontowałeś za tłem całe "ustrojstwo" techniczne.
Co do światła to chyba tyle wystarczy.