lampa UV eliminuje z wody (zabija) związki organiczne, bakterie, pasożyty itd.
nie sądzę aby miała jakikolwiek wpływ na nawozy czy też eliminowała z wody lekarstwa
żarnik żarnikowi nierówny
Skoro rozbija związki organiczne to tak samo może mieć wpływ na chelaty w nawozach mikroelementowych. Posrednio powoduje utlenianie mikroelementów czyniąc je nie dostepnymi dla roslin. Wiec jednak jakis tam wpływ ma na nawozy.
Co do leków to tez bym tak pewnie nie pisał że niema żadnego wpływu, chyba że masz jakies artykuły na poparcie swojego stwierdzenia.
Ja bam kupil ta:
http://allegro.pl/lampa-uv-9w-sterylizator-uv-c-jakosc-i-cena-i1241859555.htmlPo pierwsze po co placic tyle za taka lampe UV jak zarniki mozna kupic w cenie 50zl a wymienia sie je chyba raz na rok czy nie pamietam ile a w JBL nie wiele dluzej Ci poswieci a placic taka kosmiczna sume to...
Po drugie ja lampy UV nie uzywam caly czas (tylko po chemi, w czasie glonow, choroby-narazie mialem do czynienia tylko z glonami na starcie baniaka), lampa UV
podobno eliminuje z wody wszystkie pierwiastki (np. nawozy) wiec masz wode "taka jak bys lal destylowana" (nie doslownie).
Po trzecie szkoda bylo by mi kasy na JBL.
Ja mam lampe UV w kubelku hw 303b i jest dobrze mam tam chyba 9W. Musisz dobrac lampe odpowiednia do wydajnosci filtra.
promieniowanie uv nic nie emilinuje, co najwyżej powoduje reakcje chemiczne np przejscie żelaza z 2 wartosciowego do 3 ( nie dostepnego dla roslin)