Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « Pielęgnice potrzebna porada
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pielęgnice potrzebna porada  (Przeczytany 18283 razy)
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #30 : Październik 28, 2010, 09:56:20 »

Jak dasz świderki i ampularie (ryby mogą się do nich dobierać, ale ślimaki są sprytne, w środowisku podatnym na ataki nie wychodzą w całości, a żerują ledwo wystajce z muszli - mam ampularie z pawiookimi i takie zachowanie u nich ma miejsce) to nie ma różnicy w odmulaniu. Świdry przekopią dna a ampularie zjedzą resztki równie efektywnie przy posiadaniu jednego i drugiego podłoża.

I consider myself as a one fish wolf pack
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #31 : Październik 30, 2010, 06:34:48 »

maks rozmiary tych ryb są określane w przedziale 40-50 cm, czyli ryba osiąga prawie pół długości takiego zbiornika no ewentualnie 1/3 no i "po mojemu" to jest zbyt mało.

Raczej w takim akwarium skarłowacieją  Sad  Chyba nie ma sensu trzymać dużych zbrojników w akwach mniejszych niż około 400 litrów.

Połączenie miodowe meeki fajne  Good ! Tyle że tu znów uważać ze zbrojnikami, mówią że miodowe są podczas wychowywania potomstwa przewrażliwone na punkcie ryb dennych. Ale pewnie nie wszystkie egzemplarze...
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Październik 30, 2010, 11:25:12 »

Ja polecam natomiast barwniejsze  meeki, czyli elliotki (T. ellioti). Są spokojne i bardzo kolorowe. Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
zuczek222
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Listopad 02, 2010, 16:12:42 »

Jak to w życiu bywa,nie zawsze sie dostaje to co chce Smiley W swojej okolicy nigdzie nie mogłem dostac ryb o których wczesniej była mowa i padło na zebry. Fakt że ten gatunek również mi się podoba i  tu mam pytanie czy można coś do nich dac, czy lepej zrobić jednogatunkowe Huh
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Listopad 02, 2010, 22:51:48 »

zebry są bardzo ekspansywne, zaleca się łączenie ich ewentualnie z innymi większymi pielęgnicami choć miejsca tu już będzie za mało także odpada, można by spróbować zbrojnika niebieskiego lub suma np. kiryśnika - choć musiałbyś mieć możliwość ewentualnego oddania bo ręki nie dam, jeśli dobrze pamiętam w naturze spotykają się z mieczykami więc może w tę stronę - plusem byłoby na pewno dostarczanie żywca, aha a najlepiej to wiadomo monogatunkowe, choć osobiście spróbowałbym coś dołożyć.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Listopad 04, 2010, 22:37:32 »

Ale dorzuci jeszcze duże glonki i zrobi się jak w pokoju w akademiku... Tongue
ja mu nie każę wrzucać ich dużo  wystarczy jeden i para ryb i bd dobrze

tak wracając do tematu, przypadkiem wpadłem na ciekawe zdjęcie w tym wątku:

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/radziasss-240l-ogolne/msg302082/?topicseen#msg302082

pierwsza fota - jest na niej spory zbrojnik szacuję na oko ok. 30 cm, bańka ma 120 cm dług. czyli jak ta omawiana tutaj,

wrzucam dla każdego indywidualnej oceny i jako imho dobitne uzasadnienie mojego zdania, iż zbiorniki tej wielkości są zbyt małe na duże zbrojniki.

sorry za post pod postem Undecided

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #36 : Listopad 08, 2010, 15:38:55 »

Ile masz tych zeber? Smiley
I jak duże są?

W akwarium 120dł x 40sz x 55wys spokjnie można je hodować, nawet więcej niż jedną parę. Można też - ja tak zaczynałem ze swoimi - kupić jedną parę, rozmnożyć, dorosłą parę sprzedać, a wychowywać grupę maluchów. A jeśli sam będziesz tworzyć grupę to najlepiej mieć ryby z kilku różnych źródeł (choć trzeba uważać, bowiem pod nazwą zebry sprzedawane są różne odmiany - A. kanna, A. nigrofasciatus, A. siquia - choć trwają spory które z nich można znaleźć w polskich akwariach? ja sam nie wiem jakie trzymam - chyba jakąś akwariową krzyżówke różnych populacji. Wszystkie są sprzedawane i tak pod jedną nazwą A. nigroafsciatus).

Ogólnie jak już hodować zebry to najlepiej własnie w grupie ;-)  - wtedy jest najciekawiej! Pole do licznych obserwacji.

Zbrojniki niebieskie trzymam z zebrami - i co ciekawe mniejszym parom zbrojniki próbują nawet podkradać ikrę.

Napewno musi być w akwarium więcej kryjówek niż jest par ryb. Jak już chce się trzymać grupę to trzeba akwarium nieźle "zagracić" czy "umeblować" - dobrze jakieś jaksinie porobić, a nawet korzenie dać, wysokie kamienie by oddzielały terytoria. I co ciekawe te same zebry umieją się zachować inaczej jak mają dużą konkurencje i stosunkowo niedużo miejsca, a inaczej jak mają wiele miejsca - miałem je teraz przez lato w oczku, to zajmowały wielkie terytoria, a było ich tam tylko kilka sztuk, a przeniesione spowrotem do akwarium w którym są inne ryby, na nowo zajmują dość małe terytoria, i nawet na takich małych wychowują młode.

Z innych ryb fajnie jakbyś dostał gdzieś bazalcika kosatrykańskiego - podobny wielkością i temperamentem, ale trudny do zdobycia u nas w Polsce. Sam bym kupił jakbym znalazł. A tak można je trzymać z prawie każdymi pielegnicami z jakimi występują w naturalnym środowisku - z Panamy, Gwatemali, Hondurasu, czy Jeziora Managua czy Nikaragua. Tylko kwestia wielkości. Ja bym się odważył w 250-300 litrach nawet z akarą pomarańczowopłetwą czy pielęgnicą niebieskołuską. U mnie są nawet ryby z Afryki - czerwieniaki, i radzą sobie dobrze - bardzo podobne zachowania (choć z wyglądau i zachowania bardziej podobne do niebieskołuskich).

A w takim jak Twoije pewnie się da np. z peieęgnicą nikaraguańksą - jakby jakimś wielkim korzeniem na środku na dwie części przedzielić. Różne pewnie o tym będą opinie - ale ja myślę że się da.
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #37 : Listopad 08, 2010, 15:48:07 »

A tu masz akurat wody Hondurasu:
  , widać z jakimi na przykład rybami zebra pływa i jak wygląda jeden z biotopów.
zuczek222
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #38 : Listopad 10, 2010, 17:20:06 »

Zebry jest 1 para samiec dość duży jak dłon, dałem do nich kilka pomaranczopłetwych, po dobraniu sie zostanie 1 para.Teraz nam dylemat czy dac zbrojniki niebieskie czy moze kirysniki na dno chyba ze ktos coś jeszcze podpowie.
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #39 : Listopad 11, 2010, 09:27:04 »

Zebry jest 1 para samiec dość duży jak dłon

To bardzo duży  Smiley

Teraz nam dylemat czy dac zbrojniki niebieskie czy moze kirysniki na dno chyba ze ktos coś jeszcze podpowie

Ja bym chyba prędzej dał zbrojniki. Te się bardziej mogą schować gdzieś w jaksiniach czy szczelinach, poza tym są dośc mocno opancerzone. Kiryśniki lub jakieś sumy można, ale im większe akwarium tym lepiej wyjdzie takie połączenie.
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #40 : Listopad 11, 2010, 12:59:45 »

Para zebr, samiec akary pomarańczowopłetwej i może być samiec ziemiojada brazylijskiego.  Plecostomus sobie też da spokojnie rady natręctwom zeber i kiryśnik także. Nie proponuje pawiookich bo dostaną łomot i będą wyglądały jak przeciągnięte po asfalcie a jak dorosną to pozabijają zeberki, jeżeli je złapią . Mekki też dadzą radę ale musi być dobrana para by mogła walczyć z zebrami. tak apropo to uważam zebry za badzo ciekawy gatunek , łatwo się rozmnażają są agresywne a zarazem płochliwe. Są takie to muszą przeżyć.
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 13:02:56 wysłane przez aresik » Zapisane

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: