lwica79
|
|
« Odpowiedz #15 : Luty 13, 2011, 22:53:40 » |
|
oczywiście że będę się nimi chwalić na bieżąco..aż Wam się znudzi patrzeć . A ta "sakura" to nie taka prawdziwa w sumie..tylko wyselekcjonowana z redek... nie mam samów dorastających do nich niestety. Ale są piękne samiczki i coraz więcej ich mam
|
|
|
|
|
|
|
kamilla3112
Nowy
|
|
« Odpowiedz #16 : Luty 14, 2011, 06:15:50 » |
|
Takie akwaria się nie nudzą, nie na co dzień się ogląda takie baniaczki nic tylko pogratulować
|
|
|
|
|
|
|
pietach
|
|
« Odpowiedz #17 : Luty 14, 2011, 08:49:30 » |
|
Z tego co widzę to Gurami pływały w 300litrach. Teraz tam są Pielęgnice Zebra ? Bo ja tam mało wiem ale w wujek Google pokazał mo cos takiego : Powinny być hodowane w większych akwariach, ponieważ osiąga ona spore rozmiary oraz ma silne zachowania terytorialne. Najlepiej trzymać ją w zbiorniku jednogatunkowym lub z równie wielkimi osobnikami. Zbiornik powinien zawierać wiele kryjówek utworzonych z płaskich lub zaokrąglonymi kamieniami. Należy obsadzić akwarium roślinami sztucznymi lub niejadalnymi, ponieważ ta ryba zjada delikatne roślinki Teraz pytanie czy zasmakują im roslinki z twojego 300 litrowego baniaczka ?
|
|
|
|
Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ? Puszka szprotek i flaszka.
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #18 : Luty 14, 2011, 11:15:07 » |
|
Gratuluję pięknych pielęgnic Co do krewetki to ja bym obstawiała samca, choć u nich tak jak i u CR ciężko orzec w 100%. Jeśli to już dorosła krewetka to się skłaniam ku samcowi, jeśli młoda to trzeba poczekać z wyrokowaniem, najlepiej do momentu kiedy któraś samica wypuści hormony
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #19 : Luty 14, 2011, 15:29:00 » |
|
Z tego co widzę to Gurami pływały w 300litrach. Teraz tam są Pielęgnice Zebra ? Bo ja tam mało wiem ale w wujek Google pokazał mo cos takiego : Powinny być hodowane w większych akwariach, ponieważ osiąga ona spore rozmiary oraz ma silne zachowania terytorialne. Najlepiej trzymać ją w zbiorniku jednogatunkowym lub z równie wielkimi osobnikami. Zbiornik powinien zawierać wiele kryjówek utworzonych z płaskich lub zaokrąglonymi kamieniami. Należy obsadzić akwarium roślinami sztucznymi lub niejadalnymi, ponieważ ta ryba zjada delikatne roślinki Teraz pytanie czy zasmakują im roslinki z twojego 300 litrowego baniaczka ? Wiem, zaryzykowałam i mogę roślinność stracić, no ale musiałam poznać te rybki. Z moją obsadą średnio dobrane, no ale z takimi stratami też się liczyłam. Zeberki w 2 tygodnie zjadły mi wszystkie red cherry, włącznie z dorosłymi (a było około 200sztuk) ...zostały tylko jakieś pochowane niedobitki. Następne w kolejności będą pewnie znikać małe gupiki, ale to też wiedziałam. Najważniejsze że nie zbliżają się nawet do małych Zbrojników, Otoskami też się nie interesują ani kiryskami. Gratuluję pięknych pielęgnic Co do krewetki to ja bym obstawiała samca, choć u nich tak jak i u CR ciężko orzec w 100%. Jeśli to już dorosła krewetka to się skłaniam ku samcowi, jeśli młoda to trzeba poczekać z wyrokowaniem, najlepiej do momentu kiedy któraś samica wypuści hormony Właśnie mam 5 dorosłych bienek w tym 4 samice i ten niezydentyfikowany osobnik i nie chcą się mnożyć..dlatego się zastanawiam czy to też nie samiczka. Ma minimum 2cm.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2011, 20:08:05 wysłane przez lwica79 »
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #20 : Luty 18, 2011, 00:50:49 » |
|
Właśnie mam 5 dorosłych bienek w tym 4 samice i ten niezydentyfikowany osobnik i nie chcą się mnożyć..dlatego się zastanawiam czy to też nie samiczka. Ma minimum 2cm.
A znasz pH swojej wody? Wiadomo, że krewetki żyć mogą w ogromnym zakresie, ale do rozrodu tak jak CR potrzebują lekko kwaśnej wody i tego niestety nie przeskoczysz
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #21 : Luty 18, 2011, 01:11:59 » |
|
znam pH ..Jest około 7.. czyli jednak...to też małe cholerki może powstrzymywać...a miałam cichą nadzieję, że to przeskoczę..że skoro żyją i dobrze się mają.. ale to nic...i tak w pierwszej kolejności dokupię samce...chociaż ze dwa, i jak to nic nie zmieni to zacznę obniżać parametry.. bo i KH i GH też trochę za wysokie mam.
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #22 : Luty 18, 2011, 10:07:31 » |
|
Ja mam CR w 7,5 bo się przed zakupem powstrzymać nie mogłam.Też żyją i mają się dobrze, zero przebarwień, zero kłopotów z wylinką, świetny apetyt itd ale o mnożeniu nawet nie mam co marzyć puki pH nie zbiję O zbiciu pH nie mam co marzyć puki nie zbiję tww, więc nie mam co marzyć o rozmnażaniu crystali puki nie kupię RO Niestety nawet po wlaniu do 25 l akwarium 10 l destylowanej KH mam 10, więc sobie nie poszaleję. Natomiast to obala zakorzenione w umysłach niektórych mity, że CR sobie w twardej czy zasadowej wodzie nie poradzą. Owszem - poradzą sobie tak jak i ryby z BW sobie radzą w kranówce - najwyżej się nie będą rozmnażać, ale przecież nie każdy musi mieć hodowlę w baniaku. Walka o odpowiednie parametry tylko po to żeby 'trzymać' krewetki mija się więc z celem - ale to tylko moje zdanie No i sorry za OT
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2011, 10:10:41 wysłane przez gosieks83 »
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #23 : Luty 18, 2011, 14:14:37 » |
|
Jaki OT ..dzięki za spostrzeżenia, każde się przydadzą ...ja sobie nie mogę jakoś darować braku widoku małych bienek, a że mam je w 25l więc mam ułatwione obniżenie parametrów przy pomocy wody demineralizowanej więc pewne tak zrobię z czasem.
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #24 : Marzec 12, 2011, 01:11:19 » |
|
Moje zeberki zaczęły się już wybarwiać...i na dodatek mam pierwszą parkę . Samiczka ma na imię PRIMA a jej wybranek ALFA ..samiec pływający z nimi to ICE - też już trochę wybarwiony...i kolejny samiec dorasta...to już co najmniej 3 ..tylko jeszcze nie wiem jak będzie z samicami ...reszta rybek się nie spieszy z dojrzewaniem kilka fotek: Alfa i Ice Prima I ta trójka razem a tu kilka stripesów:
|
|
|
|
|
|
|
kostek20
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #25 : Marzec 13, 2011, 14:40:41 » |
|
Zebry piękne , a może fotka całego akwa Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #26 : Marzec 14, 2011, 00:00:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
scalare
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #27 : Marzec 15, 2011, 14:08:38 » |
|
Jak zawsze masz ładnie zadbane akwaria, zeberki sliczne. Podziwiam
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #28 : Marzec 26, 2011, 11:44:02 » |
|
Śliczne raczki powoli się przymierzam do myśli żeby zrobić sobie rakarium Banda CPO musi wyglądać uroczo
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #29 : Marzec 26, 2011, 12:49:34 » |
|
no nie bardzo się uda z tą bandą raczków, ponieważ one są agresywne względem siebie. Dorosłe o ustalonej hierarchii potrafią się jeszcze jakoś wyminąć z daleka bez sprzeczki ale już młodzież..lub samiec szukający samiczki oznacza zwykle bójkę. A bójki kończą się czasami utratą kończyn i przestaje to wtedy wyglądać zabawnie... Dlatego ja mam np. 2 samce i dwie samice w 130l akwa .Jedną samiczkę oddzieliłam teraz bo nosi jajeczka.. więc zostały 3 sztuki...a i tak zauważyłam u tej pozostawionej samiczki wczoraj brak jednej kończyny.. Tak że... banda raczków odpada .
|
|
|
|
|
|
|
|