Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sprzęt do 450l  (Przeczytany 1713 razy)
Ropek
Bywalec

« : Marzec 17, 2005, 19:18:40 »

Witam wszystkich po mojej długiej nieobecności!
Chce zalozyc sobie akwarium przez dwa lata mialem 72l (80x30x30), udalo mi sie nabrac nieco doswiadczenia i zawsze podobaly mi sie duze akwaria z duzymi rybami, dlatego upatrzylem sobie piekna 450 (150x50x60 i 10mm). Chciałbym tam trzymać kilka p. pawiookich i moze cos na dno. Wszystko byloby fajnie gdyby nie to ze sie kompletnie nie orientuje w sprzecie (filtr, grzalka, reduktor CO2...itd.) do takiego akwarium. Chcialbym jakis filtr kubelkowy tyle zebym przy tym nie zbankrutowal. Bardzo prosze o porady. Z góry dziękuje.
POZDRAWIAM

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 17, 2005, 22:46:01 »

Przejrzyj archiwum tej części forum, jest tu sporo informacji na temat filtrów, grzałek itp.

Ps. Przy pielęgnicach ciężko utrzymać rośliny, więc w tym przypadku CO2 możesz sobie darować - zbędny wydatek.

385 l - dyskowce
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 17, 2005, 23:02:05 »

W zasadzie pawiookie same aranżują wystrój akwa Smiley
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 21, 2005, 16:42:22 »

Ok. CO sobie odpuszcze bo to faktycznie strata pieniedzy. Na filtr kubelkowy np. Fluval 404 na razie mnie nie stac, zobacze moze pozniej. Wziąłbym więc filtr zewnetrzny kaskadowy np. Hagen AquaClear 300 tylko czy w takich orginalnych plastikowych pokrywach jest jakies miejsce na zamontowanie takiego filtra Huh

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 21, 2005, 16:55:02 »

Nie ma  :?  W każdym bądź razie nie widziałem takiej. Pozostaje - albo zrobić własną, albo ciąć oryginalną.  Polecam to pierwsze rozwiązanie.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 21, 2005, 18:14:01 »

Ja na Twoim miejscu na razie bym zakupił np. Unimaxa 250 + jakiś wewnętrzny jak największy. Wyjdzie tanio.
A potem... jak uzbierasz kasę to chyba drugi kubeł.

Choć warto pewnie rozpatrzyć montaż sumpa, choć z tym to nie mam jeszcze żadnego doświadczenia.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 31, 2005, 19:59:48 »

Duże pielęgnice jak sama nazwa wskazują dużo żrą i dużo sr...a, więc w tym przypadku nie bardzo mozna oszczędzać na filtrowaniu Sad. Małe objętościowo filtry będą się momentalnie zapychać, i spełniać rolę jedynie mechanicznych. Jeśli nie masz kasy to możesz zrobić samodzielnie kubeł o duuuużej objętości (podobno koszt poniżej 200pl), albo zainwestować w sumpa (ciut drożej, ale lepiej)

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 10, 2005, 12:58:23 »

Ale ja nie mam pojęcia na temat sumpa, widziałem go tylko kilka razy, wogóle nie wiem jak on działa. Mógłby ktoś to trochę mi przybliżyć ?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: