Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Cryptokoryna problem z obumieraniem liści.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Cryptokoryna problem z obumieraniem liści.  (Przeczytany 2042 razy)
D.J.
Nowy
*

« : Październik 15, 2010, 15:14:13 »

Mam problem z Cryptokoryną. zakupiona w zeszły weekend i posadzona w niedzielę. Dziś wygląda jak na zdjęciach. Tylko te rośliny świezo zakupione i posadzone. Gdzie problem? Inne warunki i za szybka zmiana? Czy może rybkom (brzanki i kosiarki głównie) zasmakowała bardzo? Choć nie zauważyłem by przy mnie sie interesowały tymi roslinkami.
Jak zapobiec dalszemu niszczeniu liści.

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 15, 2010, 16:38:14 »

To normalny objaw u wszystkich krypto zgubi wszystkie liście a potem na ich miejsce wyrosną nowe możliwe że o nieco innym wyglądzie i kolorze trzeba tylko cierpliwie czekać

Młode ampularie oddam
sebano79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 15, 2010, 22:05:35 »

To normalny objaw u wszystkich krypto zgubi wszystkie liście a potem na ich miejsce wyrosną nowe możliwe że o nieco innym wyglądzie i kolorze trzeba tylko cierpliwie czekać
Z tym akurat się nie zgodzę. Mam 6 gatunków zwartek i nigdy nic takiego mnie nie spotkało. Przy przesadzaniu tych roślin należy jednak pamiętać, aby nie podcinać im korzeni - bardzo tego nie lubią  Angry

450l
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 16, 2010, 14:07:02 »

A czasami nie masz jakiegoś glonojada bo wygląda to na to że coś ją zjada ??
pozdrawiam

D.J.
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 16, 2010, 14:43:03 »

Mam kosiarki, brzanki i piskorki plus slimaki Helenium ale nie gustuja w roslinach.

Co do podcinania korzeni to właśnie podcąłem korzenie, niektorym dosyc sporo, bo miały wielkie bulwy.
To minie czy jak zapobiec dalszemu gniciu?
sebano79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 16, 2010, 15:16:33 »

jeżeli to wina korzeni to powinna przechorować i odbić. Jeżeli jednak wyciąłeś i wywaliłeś kłącze to raczej nie przeżyje.

450l
D.J.
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 16, 2010, 20:14:21 »

Nie nie, kłącza zostały nieruszone. Korzenie podciałem do około 3cm bo mialy już takie do 10cm nawet wiec by posadzic skrocilem do okolo 3-4. widac wystarczyło. Mam nadzieje wlasnie, ze pozbedzie sie starych lisci i wypusci nowe. W najgorszym wypadku nic. No coz, teraz wiem, ze Cryptokoryny i podcinanie korzeni to nie ejst dobry pomysł.
sebano79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 16, 2010, 21:21:42 »

Jak kłącze jest to i roślina przeżyje. Zdarzało mi się, że po wyrwaniu wszystkich zwartek z danego miejsca po pewnym czasie pojawiają się znowu młode rośliny. Trochę to zakłóca aranżację ale nigdy mnie nie złości - w myśl zasady, że co na świat to nie grzech  Wink Polecam ci zainteresowanie się tymi roślinami i artykuł o nich na łamach akwa-mania.mud.pl ("Warunki uprawy zwartek").

450l
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Październik 17, 2010, 08:25:32 »

Możesz się sebano nie zgadzać ale w artykule który polecasz akwa-mania.mud.p jest wyraźnie że tak jest jako dowód fragment tego artykułu z zaznaczonym zdaniem

PODŁOŻE ma przy uprawie zwartek znaczenie większe niż u innych roślin. Posadzone w świeżym i dobrze przemytym żwirku czy też piasku nie będą rosły, chorują a nawet tracą wszystkie liście aby dopiero po pewnym czasie rozpocząć swój wzrost, dzięki dobrze rozwiniętemu systemowi korzeniowemu. Dlatego ważnym warunkiem w ich uprawie jest dbałość o ich korzenie a niedopuszczalne jest ich skracanie i obcinanie chyba że chcemy ich rozmnażać. Aby nasze zwartki rosły dobrze i osiągnęły właściwy wygląd należy je uprawiać w specjalnie do tego przygotowanym podłożu. Zalecane jest także uprawiać je w

Młode ampularie oddam
sebano79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 17, 2010, 09:10:24 »

Faktycznie mój błąd. Nie spotkało mnie to, bo nigdy nie sadziłem ich w takich warunkach jak w cytowanym fragmencie. A ja wolę dzielić się swoimi doświadczeniami niż cytatami.

450l
D.J.
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Październik 17, 2010, 13:31:24 »

Dzieki za podsunięcie artykułu. Ciekawa lektura:)
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Październik 18, 2010, 15:34:18 »

Ja też dzieliłem się swoimi doświadczeniami tylko bez cytowania  papa

Młode ampularie oddam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: