Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Powtarzajacy sie problem z glonem...kto pomoze..
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Powtarzajacy sie problem z glonem...kto pomoze..  (Przeczytany 2378 razy)
josetsu
Zainteresowany
**

« : Październik 16, 2010, 10:03:00 »

Kolejny moj zbiornik i znowu ten sam problem....
Ktos doradzi..
Oswietlenie 1W/L
Filtracja Juwel
Zestaw RIO 300
temp 27
reszty parametrow niestety nie znam.

szakal10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 16, 2010, 10:21:14 »

za duze swiatło pewnie i ci glony rosna
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 16, 2010, 12:16:49 »

Nie jestem w temacie, ale zapytam - to świeży zbiornik czy glony wróciły? Bo nie wiem o co chodzi w temacie "Powtarzający...."?! Światła faktycznie dużo, ale zależy też ile roślinek i jaka obsada i nawozy... Napisz coś więcej i pomyślimy.

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 16, 2010, 13:47:27 »

Witam do nie dawna też borykałem się z tym samym problemem, ale na szczęście już jest ok .:-) Wink
po pierwsze rzeczywiście masz dużo światła 1W na L, tak jak ja... na początek zapytam jak długo świecisz Huh i jaką obsadę roślin masz gesto czy raczej nie za bardzo??
u siebie znałem parametry wody u ciebie narazie nic nie wiadomo,... u siebie zmniejszyłem świecenie oraz sukcesywnie zwiększam obsadę roślin i jak narazie się udaje....
do tego podmiany co tydzień (woda RO)
a u siebie zmniejszyłem świecenie do 4h, choć obecnie zastanawiam się nad wydłużaniem
jeśli będziesz miał nadal pytania pisz
pozdrawiam

wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 16, 2010, 22:17:49 »

troche wróżenie z fusów.
NO3 i PO4 należy zmierzyć

No i pytanie jak nawozisz przy takim świetle.

Z cyklu dla leniwych można się wspomóc tym fajnym wynalazkiem: Barracuda Blue

josetsu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 17, 2010, 14:36:34 »

jutro postaram sie podac parametry wody, co do nawozenia niczym nie nawoze, zbiornik ma okolo miesiaca....jest to kolejny zalany zbiornik u mnie w ktorym owy problem znowu sie pojawia....
do jutra:)
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Październik 17, 2010, 16:17:51 »

W sumie w świeżym zbiorniku obecność glonów mnie nie dziwi, bardziej obawiałbym się ich plagi, jeżeli nie masz aż tak dramatycznej sytuacji to bez obaw, jeżeli zadbasz o zbiornik to glony same zniknął. Ja raz walczyłem z glonami około pół roku, w końcu stwierdziłem a co tam, niech se będą no i znikły. Podawałem różne preparaty, kombinowałem ze światłem, różne cudawianki, a kiedy sie poddałem to same ustąpiły. Innym razem, przy innym zbiorniku na nitki pomogło mi EasyCarbo, ale tu już wiedziałem z czym walcze i jaka jest sytuacja w zbiorniku, bez parametrów wody to nic nie zdziałasz.

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Październik 17, 2010, 18:49:03 »

josetsu powiedz mi jeszcze po restarcie jak długo świeciłeś i jak to się zmieniało Huh??

josetsu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Październik 18, 2010, 10:20:46 »

to nie jest restart, to poprostu nowy zbiornik.
Swiece okolo 8-9 godzin dziennie
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 18, 2010, 11:02:23 »

Nowy zbiornik to znaczy? Jak długo funkcjonuje? Czy nawozisz czymś? Podajesz CO2? Jakie wartości mają kh, ph, no3 i po4? Masz w ogóle testy?
Odpowiedz na moje pytania. Wówczas będzie można próbować szukać przyczyny. Bo informacja:
temp 27
reszty parametrow niestety nie znam.
to żadna informacja.

A jeśli to nowy zbiornik, to świecisz za długo. Ale to zależy jak długo zbiornik funkcjonuje. Zaczynać świecić na początku należy 5-6 h/dobę i jeśli w baniaku nic się nie dzieje zwiększać co tydzień o 1h lub co dwa dni o 15 min.

bebooczek
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Październik 19, 2010, 09:56:52 »

Witam jeżeli autor nie ma nic naprzeciw to podepne sie pod temat, wystepuje u mnie to samo, te same glony.
Akwa 112 l
oswietlenie 2x 20 W power glo i sun glo ok 13-15 godzin na dobe
podłoze aqua substrate II+ plus biały żwirek
akwa zalane w sobote 16.10- 60% woda ze starego akwa 5% destylowana reszta kranówa niestey nie odstana
nie nawoże narazie
filtracja 2 kaskady z bioceramika zeolitem gabka i weglem,cześć bioceramiki ze starego dojrzałego filtra
parametry
ph 6,8
gh3
kh 6-7
no2  0
no3  25+
test 5w1 JBLa

ten glon rośnie wszedzie na koncach roslin korzeni na wlocie do filtra na kamieniu
tak samo jak i brozowy nalot ktory usówam szczoteczka do zebow ale wraca;/
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 19, 2010, 10:25:47 »

Cytat: beboczek
podłoze aqua substrate II+ plus biały żwirek
Po co ci ten biały żwirek? AS II się nie przysypuje
no3  25+
Za wysokie - trzeba podmianami obniżyć do 10. Ponadto nie znamy wartości PO4.
Zbiornik jest młody więc nawet przy starej wodzie parametry będą troszkę szaleć (przerabiałem to u siebie).
test 5w1 JBLa
Mało wiarygodne.
Czy podajesz CO2? A CO2 przydałoby się w walce z glonem.
Glona masz w świeżym akwarium. Świecisz zdecydowanie za długo, a to, że użyłeś "starej wody" nie ma tu żadnego znaczenia. Skróć świecenie do 6h i zacznij podawać CO2 w ciągu dnia.
Nie nawozisz - i słusznie, ale przydałby ci się testy kropelkowe, które dokładniej niż paskowe powiedziały by ci ile czego masz w wodzie.

bebooczek
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Październik 19, 2010, 12:56:29 »

Biały żwirek ponieważ mam zrobioną taką ścieżkę miedzy czarnymi wyspami AS II+ tam nie mam nic posadzone

no3  25+
Za wysokie - trzeba podmianami obniżyć do 10. Ponadto nie znamy wartości PO4.
Zbiornik jest młody więc nawet przy starej wodzie parametry będą troszkę szaleć (przerabiałem to u siebie).

aha... to niewiedziałam... dzisiaj zrobie podmiankę a fosfor mogę dozować z Planta Gainer Macro bo mam kupione ?
test 5w1 JBLa
Mało wiarygodne.
Czy podajesz CO2? A CO2 przydałoby się w walce z glonem.
Glona masz w świeżym akwarium. Świecisz zdecydowanie za długo, a to, że użyłeś "starej wody" nie ma tu żadnego znaczenia. Skróć świecenie do 6h i zacznij podawać CO2 w ciągu dnia.
Nie nawozisz - i słusznie, ale przydałby ci się testy kropelkowe, które dokładniej niż paskowe powiedziały by ci ile czego masz w wodzie.

No niestety akurat narazie na takie testy średnio orientacyne mnie stać, nie podaje CO2 bo wyczytałam ze przy takim niskim swietle nie poleca sie podawac CO2 bo nic nie daje a rośliny mam mało światło lubne. mogę dołożyc jeszcze jedna belkę 2x18 W ale znowu na sprzet na CO2 mnie nie bedzie stać a bimbrownia nie działala. skróce swiecenie do 6h  

dziekuje
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2010, 12:58:33 wysłane przez bebooczek » Zapisane
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 19, 2010, 13:04:51 »

a fosfor mogę dozować z Planta Gainer Macro bo mam kupione ?
A wiesz ile fosforu masz w wodzie? Nie bez powodu sugeruję kupno testów KROPELKOWYCH.
Skróć do 6 h i częste podmiany po 40%. Dobrze jakbyś miał testy - wiedziałbyś co jest nie tak z wodą. Jeśli nie masz testów, proponuję nie lać nawozów do akwarium bo możesz tylko pogorszyć.

bebooczek
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Październik 19, 2010, 13:15:33 »

Dobrze  Smiley  postaram sie kupic chociaz sam test na fosfor.

pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: