Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Czy można przegotować wodę mineralną i wlać do aqwa
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy można przegotować wodę mineralną i wlać do aqwa  (Przeczytany 5371 razy)
baku
Stały użytkownik

« : Marzec 17, 2005, 21:42:43 »

Witam moja woda ma 8 Ph i chcem ją zmiękczyć czy moge przegotowac wodę mineralną i wlać do aqwa. ponieważ woda mineralna pa właściwości o Ph 5,6 proszę o radę
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 17, 2005, 22:36:40 »

To chcesz zmięczyć czy zakwasić ? To dwie rózne rzeczy, jeśli chcesz zakwasić to najpierw musisz zmniejszyć twardość wody węglanową (TWW).Zakwaszanie przy dużej TWW jest bez sensu - bedziesz miał duże wachania pH w krótkim czasie, a to dla ryb nie jest korzystne.

385 l - dyskowce
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 17, 2005, 23:12:21 »

chce, obniżyć PH
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2005, 23:26:06 »

woda mineralna sama w sobie ma dość dużo rozpuszczonych minerałów... ta o której piszesz to najprawdopodobniej woda gazowana, gdyż taka ma niższe pH (z uwagi na rozpuszczony w niej dwutlenek węgla czyli kwas węglowy).. taka woda będzie miała wysoką twardość węglanową ale też jak już wspomniałem i ogólną. przegotowanie wody mineralnej doprowadzi do usunięcia z niej CO2 czyli do usunięcia kwasu węglowego - pH się podniesie, a także do usunięcia twardości przemijającej  czyli węglanowej.... woda po przegotowaniu będzie "warda" i zasadowa..
jeżeli chcesz obniżyć pH polecam kwasy wieloprotonowe (czyli takie które mają kilka stopni dysocjacji) np kwas ortofosforowy (sprzedawany jako kwas akwariowy w sklepach akwarystycznych) niezbyt dobry bo powoduje znaczne zwiększenie ilości fosforanów w akwarium. dobre wyniki daje kwas borny (do kupienia w aptece) borany nie szkodzą ani roślinom ani rybom (nie ma o tym na razie wiarygodnych materiałów) w ostateczności można użyć czystego kwasu solnego (uwaga silnie żrący-łatwo poparzyć siebie i ryby)
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 19, 2005, 14:50:06 »

a jakbym tak wymieszał wodę niegazowana 1,5 litra która jest miekka z 5 litrami wody dystylowanej czymogło by się coś stac. Otóz chcem to wlac do akwa
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 19, 2005, 15:04:35 »

wodę niegazowaną (rozumiem że masz też na myśli wodę mineralną) ona też nie jest miękka Smiley wystarczy mieszanie destylowanej z kranówą... tak zmiękczysz ile będziesz chciał.. co do zakwaszenia to już pisałem.. innym rozwiązaniem są żywice jonowymienne.. jednocześnie zmiękczają i zakwaszają lub podnoszą pH (w zależności od żywicy)
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 19, 2005, 15:06:38 »

ok. rozumiem a gdzie moge dostać tą żywicę czy ona może być w sklepie akwarystycznym ?
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 19, 2005, 15:09:43 »

kupiłem ostatnio woreczki firmy ZOO....Ek AQUAFIX NO3 azotany. sa to woreczki przepływowe do usuwania azotanów i azotynów. Chodiz mi to czy cała zawartośc tego woreczka musi się rozpuscic czy nie bo nigdzie nie jest to napisane a tam są jakies granulki malutkie kuleczki i niemam pojęcai jak długo to trzymac Huh??Prosze o radę ahi używam tez wkladów tofowych do zmiękczenia wody Smiley
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2005, 15:15:05 »

są w sklepach akwarystycznych.. zooleka filtrax.. żywica akwariowa hehehe cena jak za złoto... lepeij kupić w sklepach sprzedających sprzęt do uzdatniania wody... takie żywice się regeneruje więc można ich używać dość długo. te kuleczki to włąśnie żywica jono wymienna... jest to materiał który ma zdolność wymieniania "własnych" jonów na jony obecne w wodzie... czyli to się nie zospuści... każda żywica (ilość jej też jest istotna) ma określoną zdolność do wymiany jonów... po prostu jak "skończą się w niej jony do wymiany" przestanie spełniać swoją rolę, wtedy należy ją zregenerować... z tego co wiem na opakowaniu zoolek podaje jak często należy to robić i jak... chyba że zminił podejście do klienta Wink
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 19, 2005, 15:38:25 »

dzieki wielkie. czyli wiem co robic
wlasnie w tej chwili walcze z korzeniembo kupile piekniusi korzeń i niemoge go zatopic jest dużutki ale sukinsynek nie tonie od dwoch dni siedzi na dnie akwa przywiązany do kamieni ale i tak sie unosi dzaidyga jeden i niewiem co ma zrobic zeby zatonoł a wiem ze czasami tonie miesiącami :lol:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: