baku
Stały użytkownik
|
|
« : Marzec 18, 2005, 14:47:10 » |
|
witam moj probelm polega na tym ze od zawsze fascynowały mnie paletki ale obawiam się ze moja woda która mam obecnie w akwarium nie nadaje sie do hodowli tych pięknych rybek. Otoż takie mam odczynniki wody: PH- 7,5 ( jak to zmniejszyć do 6,5 ) Two- 18 ( jak zmniejszyc) TwW- 12 ( jak zmniejszyć) jezeli trzeba oczywiście N02- 0 NO3-20mg/l ( niemoge obniżyć kupiłem woreczki AQUAFIX NO3)
obecnie trzymam pielęgnice Sajica ale juz mi się nudzą rozmnażają mi się regularnie co 3 tyg. i juz mam tyle małych ze niemam co z tym robić. POMOŻCIE JAK MOŻECIE
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 18, 2005, 15:10:20 » |
|
Faktycznie troche kiepska ta woda. A na to wszystko najlepsza jest osmoza. Na dluzsza mete najlepiej sie oplaca wlasnie RO nabyc. Przy jego pomocy nie ma problemu ze zmiana parametrow wody.
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
baku
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 18, 2005, 15:45:57 » |
|
a co to jest dokładnie to RO :oops: i co to jest woda zdemineralizowana - jak ja zrobic
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 18, 2005, 17:19:08 » |
|
Kupić filtr RO. Niestety to dość duży wydatek.
|
|
|
|
|
|
|
Skaman
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 18, 2005, 20:50:34 » |
|
RO to skrót z angilskiego języka w tłumaczeniu odwrócona osmoza... woda nie jest tak tragiczna... przede wszystkim pytanie.. ile litrów ma mieć akwarium i ile paletek chcesz trzymać.... filtry RO to miła rzecz jak wie się jak tego używać rozważnie a przede wszystkim jak wiemy i liczymy się z ilością zużytej wody do wyprodukowania wody zemineralizowanej.... a tak przy okazji po RO woda nie jest całkowicie zdemineralizowana..... niektóre jony przełażą przez membranę....
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2005, 21:39:29 » |
|
Nie ma filtrów idealnych - to oczywiste. RO jednak jest wysoce wskazane przy paletkach.
|
|
|
|
|
|
|
Skaman
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2005, 22:35:03 » |
|
ja mam paletki i nie mam RO i jakoś sobie radzę......
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2005, 22:38:23 » |
|
Przecież nie napisałem, że to konieczne Jakoś hodowano paletki jak nie było filtrów RO Ale taki sprzęcik naprawdę ułatwia życie.
|
|
|
|
|
|
|
baku
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Marzec 18, 2005, 23:00:16 » |
|
wstyd mi to mówić ale w chwili obecnej niestac mnie na RO :oops: :oops: ale mam nadzieje ze kiedys tak czy istnieją inne metody obnizenia TwW
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #9 : Marzec 18, 2005, 23:18:12 » |
|
A dlaczego jest Ci wstyd ? To normalne. Mi też szkoda, że na razie nie stać mnie na większe akwa, ale to raczej chyba powód do wstydu nie jest...
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #10 : Marzec 19, 2005, 01:19:48 » |
|
ja mam paletki i nie mam RO i jakoś sobie radzę...... I też masz NO3 pow. 20ppm i zasadową wodę ?
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #11 : Marzec 19, 2005, 07:44:20 » |
|
wstyd mi to mówić ale w chwili obecnej niestac mnie na RO :oops: :oops: Ja tez dluga nie mialem RO, a i zbieralem na nie tez dlugo. Niby pracuje, ale musialem kieszonkowe :lol: odkladac bo moja zonka juz na mnie patrzyla jak na .... .
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
|
baku
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Marzec 19, 2005, 14:51:51 » |
|
umnie jest to samo patrzą na mnie jak na :lol: no własnie całą wypłate wkładam w akwa cały czsa mi tak mówią. Chcem obniżyć TwW i PH ale niewiem jak próboje juz z wodą mineralna i dystylowana ale obawiam sie tego.
|
|
|
|
|
|
|
Skaman
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #14 : Marzec 19, 2005, 15:06:19 » |
|
co do wody odpisałem ci w innym wątku... co do wydatków..... cóż trzeba mieć jakieś hobby inaczej człowiek by zwariował.. jedni wydają pieniądze na samochody inni na kobiety a są też tacy co całe pieniądze pakują w rybki
|
|
|
|
|
|
|
|