Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Proszę o radę - czy mam dobrą wodę !!!!
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o radę - czy mam dobrą wodę !!!!  (Przeczytany 4196 razy)
baku
Stały użytkownik

« : Marzec 18, 2005, 14:47:10 »

witam moj probelm polega na tym ze od zawsze fascynowały mnie paletki ale obawiam się ze moja woda która mam obecnie w akwarium nie nadaje sie do hodowli tych pięknych rybek. Otoż takie mam odczynniki wody:
PH- 7,5 ( jak to zmniejszyć do 6,5 )
Two- 18 ( jak zmniejszyc)
TwW- 12 ( jak zmniejszyć) jezeli trzeba oczywiście
N02- 0
NO3-20mg/l ( niemoge obniżyć kupiłem woreczki AQUAFIX NO3)

obecnie trzymam pielęgnice Sajica ale juz mi się nudzą rozmnażają mi się regularnie co 3 tyg. i juz mam tyle małych ze niemam co z tym robić.
POMOŻCIE JAK MOŻECIE
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 18, 2005, 15:10:20 »

Faktycznie troche kiepska ta woda. A na to wszystko najlepsza jest osmoza. Na dluzsza mete najlepiej sie oplaca wlasnie RO nabyc. Przy jego pomocy nie ma problemu ze zmiana parametrow wody.

pozdrawiam
asmi
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 18, 2005, 15:45:57 »

a co to jest dokładnie to RO  :oops:
i co to jest woda zdemineralizowana - jak ja zrobic
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 18, 2005, 17:19:08 »

Kupić filtr RO. Niestety to dość duży wydatek.
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 18, 2005, 20:50:34 »

RO to skrót z angilskiego języka w tłumaczeniu odwrócona osmoza... woda nie jest tak tragiczna... przede wszystkim pytanie.. ile litrów ma mieć akwarium i ile paletek chcesz trzymać....  filtry RO to miła rzecz jak wie się jak tego używać rozważnie a przede wszystkim jak wiemy i liczymy się z ilością zużytej wody do wyprodukowania wody zemineralizowanej.... a tak przy okazji po RO woda nie jest całkowicie zdemineralizowana..... niektóre jony przełażą przez membranę....
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2005, 21:39:29 »

Nie ma filtrów idealnych - to oczywiste. RO jednak jest wysoce wskazane przy paletkach.
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2005, 22:35:03 »

ja mam paletki i nie mam RO i jakoś sobie radzę......
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2005, 22:38:23 »

Przecież nie napisałem, że to konieczne Wink Jakoś hodowano paletki jak nie było filtrów RO Smiley Ale taki sprzęcik naprawdę ułatwia życie.
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 18, 2005, 23:00:16 »

wstyd mi to mówić ale w chwili obecnej niestac mnie na RO  :oops:  :oops:  Sad  ale mam nadzieje ze kiedys tak czy istnieją inne metody obnizenia TwW
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 18, 2005, 23:18:12 »

A dlaczego jest Ci wstyd ? To normalne. Mi też szkoda, że na razie nie stać mnie na większe akwa, ale to raczej chyba powód do wstydu nie jest...
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 19, 2005, 01:19:48 »

ja mam paletki i nie mam RO i jakoś sobie radzę......

I też masz NO3 pow. 20ppm i zasadową wodę ?

385 l - dyskowce
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 19, 2005, 07:44:20 »

Cytat: baku
wstyd mi to mówić ale w chwili obecnej niestac mnie na RO  :oops:  :oops:  Sad  

Ja tez dluga nie mialem RO, a i zbieralem na nie tez dlugo. Niby pracuje, ale musialem kieszonkowe  :lol:  odkladac bo moja zonka juz na mnie patrzyla jak na .... .

pozdrawiam
asmi
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Marzec 19, 2005, 11:49:55 »

Sebastian jak byłbyś ciekawy jaka jest moja historia przygody z paletkami to zapraszam tu http://www.akwaska.webpark.pl/me.html
a jak wyglądają moje rybki http://www.akwaska.webpark.pl
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Marzec 19, 2005, 14:51:51 »

umnie jest to samo patrzą na mnie jak na  :lol:  no własnie całą wypłate wkładam w akwa cały czsa mi tak mówią. Chcem obniżyć TwW i PH ale niewiem jak próboje juz z wodą mineralna i dystylowana ale obawiam sie tego.
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Marzec 19, 2005, 15:06:19 »

co do wody odpisałem ci w innym wątku... co do wydatków..... cóż trzeba mieć jakieś hobby inaczej człowiek by zwariował.. jedni wydają pieniądze na samochody inni na kobiety a są też tacy co całe pieniądze pakują w rybki Wink
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: