Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Choroba zalobniczki..  (Przeczytany 5727 razy)
Wiktoria
Nowy
*

« : Styczeń 08, 2004, 17:20:52 »

Cos mi sie dzieje z zalobniczka. Ma wylupiaste jedno oko i otoczone ciemniejsza obwodka od pozostalych. CO jej jest?? dodam ze to zalobniczka zaglopletwa Smiley

moje gadu: 3697279, piszcie :-)
--
wiktoria ze zwierzyncem (kot, zolw, chomik, akwa 10l z bojownikiem i 27 z 5 kiryskami, 2 molkami i 5 kardynalkami) pozdrawia Smiley

Moje Forum-Zapraszam
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #1 : Styczeń 08, 2004, 17:35:59 »

Hmm wytrzeszcz to objaw różnych chorób. Mogą to być pasożyty. A rybka ma może inne objawy?? Np obrzęk ciała??

" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
Wiktoria
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 08, 2004, 19:55:05 »

Nie, wyglada normalnie, oprocz tego oka.. Oprocz tego ze czasami (rzadko) zdarza jej sie plywac lekko przechylona w bok..

--
wiktoria ze zwierzyncem (kot, zolw, chomik, akwa 10l z bojownikiem i 27 z 5 kiryskami, 2 molkami i 5 kardynalkami) pozdrawia Smiley

Moje Forum-Zapraszam
darq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 08, 2004, 22:01:51 »

Niestety ale to musi być pasożyt. Najgorsze jest to, że takie wyłupiaste oczy kończą się z reguły śmiercią rybki Sad , pamiętam jak miałem coś podobnego jakieś 3 lata temu u molinezji i mimo preparatów które polecono mi w zoologicznym(dobrym i fachowym) rybka zdechła. Środki mogą poskutkować, tylko jeżeli to początkowa faza, jeżeli jednak jest przy tym ospała i chowa się po kątac, lub odpoczywa to  Sad  
Koniecznie odłów ją od pozostałych! (choroba ta roznosi się na inne ryby)
Przyczyną takich zmian jest najczęściej za niska temperatura, mętna woda i niewystarczająca filtracja i napowietrzanie.
To tyle, może odezwie się ktoś z większą wiedzą.
Wiktoria
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 09, 2004, 14:54:57 »

Mam wysoka temp., dobre napowietrzanie i czysciutka wode..

--

Moje Forum-Zapraszam
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Styczeń 10, 2004, 00:07:46 »

wyłupiaste oczy są objawem choroby bakteryjnej a nie pasożytniczej. Także powinnaś podjąć leczenie atybiotykami. Jeśli inne ryby są w dobrej formie to raczej ta chora ryba nie powinna ich zarazić , chociaż jej wyleczenie faktycznie może być trudne

Wiktoria
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 10, 2004, 10:32:01 »

Mam wpuscic costapur??

--

Moje Forum-Zapraszam
Wiktoria
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 14, 2004, 21:44:28 »

Bu.. Zalobniczka umarla, mimo podmiany wody i wpuszczenia costapuru. Diadema jej troche pomogla Sad Postanowilam ze oddam reszte (2) zalobniczek.

--

Moje Forum-Zapraszam
Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 14, 2004, 22:08:33 »

Jak w naturalny sposób obnirzyć pH?? POMOCY!!!!!!!!!

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
Sławek
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 15, 2004, 13:08:12 »

Najprostrzym naturalnym sposobem  aby obniżyć pH jest dodanie do wody  odpowiednie ilości soku z cytryny,czystego bez żadnych farfocli.Chodzi o prawdziwą cytrynę a nie o sok z kartonu.Obniżenie pH to przecież zwykłe zakwaszenie wody.
Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Styczeń 15, 2004, 14:03:38 »

chcę obiżyć pH o jakieś 2,5 stopni. Mam akwa ok 50l ile tego soku należy dodać??

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
Sławek
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 15, 2004, 14:34:56 »

W każdym akwa są inne warunki.Najlepiej wlać 5-6 kropli i za poł godz. zbadać pH.Jak jest nadal za wysokie to ponownie dolać  i znów za pół godz. zrobić pomiar aż uzyskasz pH jakie potrzebujesz.Zresztą wszystkie parametry wody należy zmieniać stopniowo.
Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Styczeń 15, 2004, 15:00:49 »

Dzięki sprubuję!

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: