Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kawus95 72l StArT  (Przeczytany 3299 razy)
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Listopad 11, 2010, 00:11:08 »

z roslinami dalbym sobie spokoj, a wrzucil gruby, krotki, stojacy korzen, by zaslonic grzalke i filtr (cos takiego jak ja mam), ew. na nim mech jawajski, termometr na boczna szybe i calkiem fajne to akwarium:)
pozdrawiam kudlaty

Ricco
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Listopad 12, 2010, 01:06:13 »

Akwarium ma już dwa tygodnie i swoich pierwszych mieszkańców.

Flora:
2x Otosek
2x Pielęgniczka Agassiza
2x Pielęgniczka Ramireza
2x Corydoras metae
1x Bocja wspaniała
6x Neon czerwony

Fauna
Anubias lanceolata
Anubias ssp.
Microsorum pteropus
Lysimachia nummularia

Parametry wody
Temperatura 25 stopni celsjusz
Ph 4.5
Reszty nie mierze

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1cae4b646462632a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/085a79f64c1f281b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7bb40afdb9ea33ca.html

Po jakim czasie wpuściłeś ryby?Bo z tego co tu pisze to po 2-tyg, a wiesz może co to cykl azotowy, czy lubisz " gazowa " rybki  ???Samo zmierzenie Ph wody nie wystarczy,powinieneś zakupić podstawowe testy jakie każdy akwarysta powinien mieć tj.PH,GH,KH,PO4,NO2,NO3,NH3Trochę tego jest,ale z czasem się przydają i są pomocne w określeniu różnych niewłaściwości w akwarium.
Czy jest ktoś kto widzi jaka jest tutaj obsada? Czy tylko Ja?
-Otoskom powinno się zapewnić sporą ilość kryjówek i miejsc odpoczynku. Należy hodować go w grupie.
-Pielęgniczki Agassiza są z reguły polecane zaawansowanym akwarystom. Należy trzymać gromadkę ryb. Akwarium powinno być dobrze zarośnięte roślinami, ryby muszą mieć kryjówki pod korzeniami lub w łupinach orzechów kokosowych. Woda musi być krystalicznie przeźroczysta.
Pielęgniczki Agassiza prowadzą ze sobą "pojedynki" - nie są one niebezpieczne, ryby nie czynią sobie podczas nich krzywdy.
-Pielęgniczka Ramireza dobrze czuje się w obszernym, gęsto zarośniętym akwarium z wnękami i miejscami osłoniętymi od światła roślinami. Wykazuje dosyć duże zdolności przystosowawcze do zmiennych warunków. Preferuje wodę miękką o odczynie kwaśnym, jednak znosi pewne odstępstwa od tych parametrów. Jako podłoże może być zastosowany drobny żwir o ciemnym kolorze. Barwy tego gatunku ujawniają się w oświetleniu mieszanym (świetlówkowo-żarówkowym) z tłem na tylniej ścianie zbiornika. Za towarzystwo najlepiej nadają się ryby kąsaczowate, łagodne ryby labiryntowe, ukośniki, kirysy oraz drobnostki. Z zasady nie należy hodować z gatunkami wykazującymi szybką przemianę materii, większymi karpiowatymi oraz gatunkami agresywnymi. Najczęściej polecana jest hodowla w parach. W zbiorniku musi znaleźć się wydajny filtr o niezbyt mocnym strumieniu, który dobrze natlenia wodę oraz sprawia, że woda jest krystalicznie przejrzysta. Należy pamiętać o regularnej podmianie około 15 % wody raz w tygodniu. Gatunek ten bardzo źle znosi nagromadzenie produktów przemiany materii w wodzie oraz wzrost stężania związków azotowych. Potrzebują wody odpowiedniej pod względem chemicznym oraz mikrobiologicznym. Woda chlorowana przed zastosowaniem powinna odstać przez 1-4 doby. Gatunek ten powinien żyć w zbiorniku bezwzględnie zadbanym o higienę. Gatunek ten jest podatny na wiele chorób pasożytniczych i bakteryjnych. Szczególnie łatwo dochodzi do inwazji kulorzęska. Niestety leczy się je dosyć trudno, ponieważ pielęgniczka ramireza jest bardzo wrażliwa na chemikalia.
-Kirysek kolumbijski - Corydoras metae. Cechą charakterystyczną dla tego gatunku jest cielista barwa oraz tak zwana maska koloru czarnego rozciągająca się pionowo od górnej głowy, przez oko, po dolną cześć policzka. Posiada również czarną opaskę wzdłuż ciała kończącą się na płetwie ogonowej. Powinno się je trzymać w stadzie po około 12 osobników.
-Bocja wspaniała wymaga akwarium maksymalnie dużego. Niezbędne jest zapewnienie kryjówek w których ryba ta lubi spędzać dużą ilość czasu. Podłoże powinno składać się z drobnego żwiru o łagodnych krawędziach. Bocja preferuję miękką i kwaśną wodę, źle natomiast znosi wodę z kranu. Światło nie powinno być zbyt jaskrawe. Jest najbardziej aktywna w nocy, toteż można zamontować oświetlenie nocne. Akwarium powinno być obsadzone roślinnością. Rośliny powinny być zabezpieczone przed możliwością kopania w podłożu. Akwarium wymaga pokrywy, ponieważ bocja jest rybą bardzo skoczną.
-Neon czerwony ma specyficzne wymagania: Parametry wody: pH 5,0-6,5; miękka 3-8 n. W zbyt twardej wodzie mogą mieć problemy z nerkami. Nie należy wprowadzać neona do nowo utworzonego akwarium, warto poczekać do czasu ustabilizowania się całego systemu.
To co napisałem powyżej to tylko moja sugestia,ty zrobisz jak uważasz.
Spokojnie nie denerwuj się.

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #17 : Listopad 12, 2010, 07:54:09 »

Ricco, uratowałeś mnie przed totalną bulwersacją. Ludzie! Wy siebie nazywacie akwarystami? W 72litrach 2 pary Apistogramma? 2 otoski? 1 bocja, i to wspaniała? 2 kirysyki? Przecież to męczarnia dla ryb!!!
Proszę autora o poczytanie na temat wymagań ryb i ich pochodzenia, bo to, co masz jest gorsze niż obsada w pierwszym akwarium mojej młodszej siostry!

Miłego dnia i wytrzymałości na trudnej drodze poprawiania błędów Wściekły

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
amiboo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Listopad 12, 2010, 13:28:44 »

Obsada może niezbyt ciekawa ale tło mi się podoba

amiboo
Ricco
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Listopad 13, 2010, 01:48:17 »

Niezbyt ciekawa???
Przecież to totalna masakra!!!
amiboo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Listopad 13, 2010, 09:42:13 »

Niezbyt ciekawa???
Przecież to totalna masakra!!!

No dobra wiem że obsada porażka ale nie dołujmy już tak, zniechęci sie i porzuci akwarystyke...

amiboo
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: