Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 ... 6
  Drukuj  
Autor Wątek: vento 375L-roślinne  (Przeczytany 28466 razy)
vento
Super aktywny

« : Październik 23, 2010, 18:51:45 »

Witam serdecznie!
Od dawna się z tym zbierałem, bo baniak długi czas leczył się z moich błędów, ale wreszcie postanowiłem go pokazać. Nadal mam kilka problemów-głównie z nitkami nękającymi mnie od 5 miesięcy, jednak wygląda to już całkiem nieźle:

Wymiary:
150x50x50 proste

Oświetlenie:
-6x36W (3x Philips Aquarelle, 3x Philips 965).
-2x8W i 1x12W jako doświetlenie boków.

Podloże:
-czarny żwir bazaltowy.
-jako dekoracje dwa korzenie

Nawożenie:
makro i mikro PG,potas.

CO2:
butla wysokociśnieniowa,dyfuzor własnej roboty z małej, plastikowej butelki zamocowanej na wylocie filtra wewnętrznego.

Filtracja:
Kubełek:Tetratec EX1200-gąbki, bioballe, ceramika, zeolit.
Wewnętrzny:Aquael Fan3+

Flora:
Alternanthera Cardinalis
Anubias Nana
Cryptocoryne Balansae
Cryptocoryne Wendtii
Eleocharis Parvula
Hemiathus Callitrichoides Cuba
Heterenthera Zosterifolia
Hydrocortyle Leucocephalla
Hygrophila Difformis
Hygrophila Polysperma
Limnophila Aromatica
Nymphaea Tiger Lotus
Mech Weeping Moss
Micranthemum Umbrosum
Microsorium Narrow
Rotala Green
Rotala Indica
Rotala Nanjenshan
Rotala Walichii
Sagittaria Subulata
Vallisneria Spiralis

Fauna:
25xOtosek
40xNeon Innesa
3xKirys Panda
5xMieczyk
10xCardinia Multidentata (Amano)
XXXxNeocaridina Aeteropoda (Red Cherry)

Wszelkie sugestie i krytyka miło widziane Wink
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2010, 20:48:32 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 23, 2010, 18:55:23 »

ŁAŁ  Shocked
Bardzo ładne akwarium.
Wpuścił bym do tego paletki(jeśli nie jest za mały litraż) Grin

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 23, 2010, 19:06:24 »

litrażowo jest na paletki raczej ok, ale bańka zarośnięta no i musiałyby raczej przeciskać się między roślinami, no "chwaściarnia" na maksa ale robi wrażenie,

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Październik 23, 2010, 19:20:11 »

A ja czasami odnoszę wrażenie, że ludzie zapominają o pływających w zbiorniku rybach.
232W walące z góry po oczach ryb z pewnością nie budzą w nich entuzjazmu.
Pokuszę się o stwierdzenie, że ryby chętniej przebywają w zaroślach które po prostu chronią je przed "Wattami".
Ogród ładny ale krzaki to nie wszystko.
Wg mnie zmarnowany potencjał baniaka poprzez zbędne zachwaszczenie.

SZPAKU1981
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 23, 2010, 19:28:19 »

Każdy ma swoją bajkę:)ogólnie bardzo ładny baniak:)pozdrawiam
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #5 : Październik 23, 2010, 19:31:06 »

Bardzo mi się podoba Twój baniaczek. Sam zabieram się za podobny litraż (o ile kasy starczy) i mam pytania:
1. Jaką masz pokrywę i czy ją masz?
2. W jaki sposób rozmieściłeś jarzeniówki?
3. Czy te dwa małe filtry dają sobie radę w takim akwarium?
4. Czy kirysy przeszkadzają krewetkom?
5. Czym karmisz?
6. Czy szkło jest Optiwhite, czy Float?
7. Czy możesz ujawnić przybliżony koszt akwarium?

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 23, 2010, 19:34:53 »

ryb jest niedużo jak na taki litraż i mają się gdzie chować-to "zachwaszczenie" tworzy też mnóstwo kryjówek. Ale szczerze mówiąc, nie zauważyłem, żeby w jakikolwiek sposób przeszkadzały im te 232W. W końcu wiele zbiorników roślinnych ma ponad 1W na litr i też ryby są w nich zadowolone z życia-i to niejednokrotnie dużo bardziej wymagające i delikatne gatunki niż neon i otosek.
Niemniej jednak dziękuję za opinie Wink

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Październik 23, 2010, 19:40:10 »

ryb jest niedużo jak na taki litraż i mają się gdzie chować-to "zachwaszczenie" tworzy też mnóstwo kryjówek. Ale szczerze mówiąc, nie zauważyłem, żeby w jakikolwiek sposób przeszkadzały im te 232W. W końcu wiele zbiorników roślinnych ma ponad 1W na litr i też ryby są w nich zadowolone z życia-i to niejednokrotnie dużo bardziej wymagające i delikatne gatunki niż neon i otosek.
Niemniej jednak dziękuję za opinie Wink
Wiesz, ja Ciebie nie krytykuje.
Twój baniak, Twój gust a ja do tego nic nie mam.
Ważne, że Tobie się podoba.

Co do 1W/L to wg mnie jest to zbrodnia.
Wyobrażasz sobie być narażonym przez kilkanaście godzin dziennie na intensywne oświetlenie bez możliwości ucieczki czy odpoczynku?

Pozdrawiam.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 23, 2010, 20:11:36 »

Bardzo mi się podoba Twój baniaczek. Sam zabieram się za podobny litraż (o ile kasy starczy) i mam pytania:
1. Jaką masz pokrywę i czy ją masz?
2. W jaki sposób rozmieściłeś jarzeniówki?
3. Czy te dwa małe filtry dają sobie radę w takim akwarium?
4. Czy kirysy przeszkadzają krewetkom?
5. Czym karmisz?
6. Czy szkło jest Optiwhite, czy Float?
7. Czy możesz ujawnić przybliżony koszt akwarium?

Wielkie dzięki za mile słowa!
ad1-2. Pokrywa jest wromaku-wyciąłem listwę wzmacniającą, usunąłem z niej całą elektrykę, nowe stateczniki elektroniczne zamontowałem w szafce do której pociągnąłem przewody od świetlówek-pomogło to w odchudzeniu pokrywy i zniwelowało nadmierne nagrzewanie wody. Uchwyty metalowe na dodatkowe świetlówki zamocowałem silikonem akwarystycznym, żeby nie robić dziur w plastiku. Pod świetlówkami wykleiłem pokrywę folią aluminiową do kominków z castoramy. Tu masz fotę całości:

ad3.Filtry jak najbardziej dają radę-EX1200 wcale nie jest taki maly Wink
ad4.kirysy, jak i pozostałe ryby nie interesują się krewetkami-zresztą krewecie są za szybkie dla innych mieszkańców akwa, więc raczej nic im nie grozi.
ad5.dla ryb-ICHTIO-VIT brązowy i 'kirysek' tropicala; dla krewetek SHRIMP STICKS tropicala, NOVO PRAWN JBL'a i NANO CRABS JBL'a na zmianę.
ad6.szkło tradycyjne float-na opti w takich wymiarach jeszcze długo nie będzie mnie stać...
ad7.ujawnianie kosztów to raczej nie najlepszy pomysł, bo jak niechcący zobaczy to moja kobieta, będę miał się z czego tłumaczyć Grin
      ale spróbujmy-w razie czego będzie na Ciebie Wink
      Szkło kupiłem z jakiejś malej firmy pod Wrocławiem i razem z transportem wyszło 300zł;pokrywa 120zł o ile dobrze pamiętam;filtry łącznie około 400zł; butlę i reduktor dostałem od znajomego serwisanta takiego sprzętu za flaszkę więc tego kosztu Ci nie podam, ale wiem, że to spory wydatek;oświelenie i stateczniki kupiłem w niesamowitej cenie przez net z www.aqva-light.pl, bo nie mieli jednej z zamówionych przeze mnie rzeczy i w ramach przeprosin dostałem rabat. Podłoże niestety musiało być zwykłe bazaltowe, bo profesjonalne było ponad moje siły, a za bazalt zapłaciłem niecałą stówkę na giełdzie. Szafkę zmontowałem sam z kumplem z płyt z leroy-merlin gdzie panowie mi je przycieli i zapłaciłem tylko za metraż tego co zabrałem do domu-koszt razem z nożem do wyrzynarki, okleiną na brzegi, komfirmatami i wiertłami wyszedł śmieszny,bo poniżej 150zł. Generalnie sporo się nabiegałem po gieldach i sklepach, żeby ograniczyć koszta a i tak wyszło razem z roślinami, nawozami i całym tym majdanem prawie 2,5tys zł

Wiesz, ja Ciebie nie krytykuje.
Twój baniak, Twój gust a ja do tego nic nie mam.
Ważne, że Tobie się podoba.

Co do 1W/L to wg mnie jest to zbrodnia.
Wyobrażasz sobie być narażonym przez kilkanaście godzin dziennie na intensywne oświetlenie bez możliwości ucieczki czy odpoczynku?

Pozdrawiam.

Ale, jak napisałem, bardzo chętnie przyjmę każdą krytykę i naprawdę jestem Ci bardzo wdzięczny za opinię. W sumie nie myślałem nigdy o oświetleniu pod kątem samopoczucia ryb... Cóż-ignorancja bywa błogosławieństwem...
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2010, 20:53:17 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 23, 2010, 21:27:10 »

Baniaczek jest piękny i bardzo dużo pracy w niego włożyłeś. Gratulacje!
Z mojej strony uważam, że zapewniłeś mimo dużego światła odpowiednie warunki rybkom. Mają tyle zielska do ukrycia się, że więcej im do szczęścia nie trzeba. I jako apistomaniaczka widziałabym w baniaku kolonie pielęgniczek Wink Oczywiscie jeżeli parametry wody na to pozwalają Wink  Bo ich nie podałes.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 23, 2010, 22:11:19 »

parametrów nie podałem, bo właśnie prowadzę walkę z nitkami, leję flemangę i easy carbo i wydaje mi się, że pomiary byłyby przekłamane.
a jeśli chodzi o pielęgniczki, myślałem o nich-może nie o kolonii, ale o parce ramirezek-są nieamowite Smiley

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Październik 23, 2010, 22:45:42 »

Odczyty pH , GH i KH będą w miarę ok Wink
A tak na marginesie- jeżeli masz spirogyre, to ani Femanga ani EC nie pomogą. To wredny glon. Tylko zaciemnienie. To znowu osłabia rośliny, które po czasie znowu obrastaja glonem. Jedyne pocieszenie, że spirogyra nie przeszkadza roślinom. Trzeba się ją tylko nauczyć kontrolować Wink  Mniej światła, więcej CO2 i powinno być ok .
Ramirezek spokojnie możesz mieć w tym baniaku 3+3. Ja nawet spróbowałabym z 5+5, ale to juz pod kontrolą. W kazdym razie kupiłabym 5 par i poczekała aż sie dobiorą i zagarną rewiry. Wolnopływajace oddałabym.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 23, 2010, 23:11:53 »

świecę tylko 8h dziennie, co2 jest na największym akceptowanym przez ryby poziomie, więc już chyba nic nie poradzę... zaciemnienia też już próbowałem-glony znikły bez śladu, ale, jak napisałaś, wróciły. Teraz walczę w mniej radykalny sposób-podmiany dwa razy w tygodniu po 100L, regularne wybieranie tego świństwa, no i od dziś (za radą bardziej doświadczonego ode mnie fana akwarystyki roślinnej) algen stop i EC-gorzej nie będzie więc warto spróbować ;P
Parametry właśnie zmierzyłem-co prawda testy nie do końca dokładne bo paskowe tetry, w rękach typowego faceta, który jak 60% mężczyzn nie rozpoznaje wszystkich odcieni ;p ... ale wyszło tak:
NO3-0
NO2-0
GH-8
KH-tu za cholerę nie mogę dopasować koloru odczytu do skali-powinien być w odcieniach zieleni a mi tu jakiś fiolet wychodzi
PH-między 7,6 a 8

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 23, 2010, 23:25:31 »

Bardzo ładny baniaczek a nie taniej by było dac 3x80W T5 myśle że światła było by nawet więcej i nie trzeba by doświetlac boków świetlówkami T4 i T5 8 W starej generacji

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Październik 23, 2010, 23:45:19 »

świecę tylko 8h dziennie, co2 jest na największym akceptowanym przez ryby poziomie, więc już chyba nic nie poradzę... zaciemnienia też już próbowałem-glony znikły bez śladu, ale, jak napisałaś, wróciły. Teraz walczę w mniej radykalny sposób-podmiany dwa razy w tygodniu po 100L, regularne wybieranie tego świństwa, no i od dziś (za radą bardziej doświadczonego ode mnie fana akwarystyki roślinnej) algen stop i EC-gorzej nie będzie więc warto spróbować ;P
Parametry właśnie zmierzyłem-co prawda testy nie do końca dokładne bo paskowe tetry, w rękach typowego faceta, który jak 60% mężczyzn nie rozpoznaje wszystkich odcieni ;p ... ale wyszło tak:
NO3-0
NO2-0
GH-8
KH-tu za cholerę nie mogę dopasować koloru odczytu do skali-powinien być w odcieniach zieleni a mi tu jakiś fiolet wychodzi
PH-między 7,6 a 8
Od razu Ci powiem, że testy paskowe możesz wywalić do kosza. Sprawdzałam na kropelkowych- odczyty kompletnie są inne. Np w baniaku gdzie GH miałam 18 na paskowym wyszło...6!  To samo z reszta odczytów. Były kompletnie inne. Zainwestuj w kropelkowe, bo glony to też wynik nieprawidłowych  makro- czyli niedoboru azotu i fosforu ( albo nadmaru, ale przy tym świetle to na bank niedobór - podawanie pG tez za tym przemawia, bo te nawozy mają nieprawidłowy stosunek N do P). PH jeżeli masz wysokie, tzn nadal że gazu mało. A czy świecisz 8 h czy inny czas to nie gra roli. Wazna jest ilość W a nie długosć świecenia. Pisząc zmniejsz miałam na myśli świeć mniejsza ilość świetlówek. Tak do 0,6W/1l. Inaczej kazde Twoje ruchy będą skazane na porazke.
Strony: [1] 2 3 ... 6
  Drukuj  

Skocz do: