Akwarystyka to też roślinnośc zwłaszcza w baniakach roślinnych taki tytuł ma autor wątku i takie baniaki mogą nie miec ryb wcale.
Zgadza się.
więc ogólnie to światło nie oślepia ryb więc zastanów się zanim cos napiszesz bo Twoje argumenty właśnie są na poziomie nawet chłopców z piaskownicy.
Nigdzie nie napisałem, że światło oślepia ryby – czytamy ze zrozumieniem.
Napisałem, że zbyt intensywne oświetlenie może mieć wpływ na ich samopoczucie i długość życia.
Chyba nie przeczytałeś co napisała Pysia tylko czytasz to co ktoś Tobie odpisze.
Przeczytałem.
Pysia nie jest dla mnie żadnym autorytetem w kwestii akwarystyki.
Z resztą, by mieć jakikolwiek pogląd na zachowanie ryb w akwarium i wpływu na nie oświetlenia, trzeba by patrzeć na zbiornik cały dzień tak by widzieć czy ryby po pewnym czasie nie uciekają przed światłem. Małe ryby jak pstrążenice czy neony mogą uciec w głąb zbiornika.
Głównym wyznacznikiem i autorytetem jest, jak napisałem wczoraj, natura.
Z całym oczywiście szacunkiem do Pysi i jej wiedzy.
Podoba mi się Twoje zarośnięte akwarium znikoma liczba ryb i mocne oświetlenie bo jak napisałeś w tytule nie ma nic mowy o biotypie naturalnym ani o odmianach ryb F0 więc nie wiem co ten człowiek(mrs) chce od Ciebie.
Nic od niego nie chce.
Widziałeś żebym się czepiał?
Słuchaj, czy Ci się to podoba czy nie, to właśnie liście, korzenie i kamienie zalegają na dnie większości wód – czy to rzek czy innych zbiorników wodnych.
To co podoba się Tobie czy autorowi wątku czyli zachwaszczone szkło jest ładne, przyjemne dla oka ale kompletnie pozbawione realizmu. Wyobraź sobie jakąś rzekę która nie jest zbyt głęboka, powiedzmy 2m. Jak sobie wyobrażasz gęstą roślinność na takiej głębokości?
W zasadzie wszystkie rośliny stosowane w akwarystyce to rośliny rosnące blisko brzegu gdzie głębokość jest stosunkowo niska a promienie słoneczne pozwalają w/w roślinom rosnąć.
Istnieją oczywiście różnego rodzaju, niezbyt głębokie, mokradła czyli coś a’la naturalne środowisko pielęgniczek ramireza - gęste, płytkie środowisko wodne które i tak nie ma nic wspólnego z chwastami które hoduje się w baniakach.
To czy mnie podoba się zarośnięte akwarium nie ma tu żadnego znaczenia.
Napisałem raz i powtórzę. To co w akwarium ma autor wątku to tylko i wyłącznie jego sprawa – ja się tego nie czepiam i mnie to nie interesuje.
Głos zabrałem w kwestii oświetlenia/prześwietlenia akwarium podczas gdy Ty poruszyłeś wszystko, zaczynając od parametrów wody kończąc na mnie i moim akwarium.
Nie wnosi to nic do tematu a tylko zaśmieca wątek…