Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
  Drukuj  
Autor Wątek: vento 375L-roślinne  (Przeczytany 28449 razy)
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Październik 23, 2010, 23:46:13 »

Bardzo ładny baniaczek a nie taniej by było dac 3x80W T5 myśle że światła było by nawet więcej i nie trzeba by doświetlac boków świetlówkami T4 i T5 8 W starej generacji
może się mylę, ale wydaje mi się, że T5 nie mieszczą się (na długość) w standardowej pokrywie wromaku (plastikowej). Ale teraz już i tak za późno ;(

Od razu Ci powiem, że testy paskowe możesz wywalić do kosza. Sprawdzałam na kropelkowych- odczyty kompletnie są inne. Np w baniaku gdzie GH miałam 18 na paskowym wyszło...6!  To samo z reszta odczytów. Były kompletnie inne. Zainwestuj w kropelkowe, bo glony to też wynik nieprawidłowych  makro- czyli niedoboru azotu i fosforu ( albo nadmaru, ale przy tym świetle to na bank niedobór - podawanie pG tez za tym przemawia, bo te nawozy mają nieprawidłowy stosunek N do P). PH jeżeli masz wysokie, tzn nadal że gazu mało. A czy świecisz 8 h czy inny czas to nie gra roli. Wazna jest ilość W a nie długosć świecenia. Pisząc zmniejsz miałam na myśli świeć mniejsza ilość świetlówek. Tak do 0,6W/1l. Inaczej kazde Twoje ruchy będą skazane na porazke.

Dzięki za rady-popróbuję-problem tylko w tym, że na stateczniku mam podłączone po 3 świetlówki, więc musiałbym zrezygnować z połowy światła.
A jakich testów dokładnie używasz?
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2010, 09:50:21 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

djbasti
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Październik 24, 2010, 06:55:46 »

bardzo ładne akwarium, podoba mi się. widać ze ktoś się interesuje i poświecą czas
powodzenia

500l
54l
Pozdrawiam!
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Październik 24, 2010, 10:12:35 »

jak dla mnie to idealny kawalek wody Smiley tak na marginesie "stane kantem" dla czesci tego forum i odwaze sie zaryzykowac stwierdzenie, iz najwiecej rad udzielaja Ci, ktorzy akwarium na podobnym poziomie widzieli tylko na zdjeciach. ludziska autor chociaz nowy na forum raczej poczatkujacym nie jest... spedzilem na silowni kilka lat i co zauwazylem, to wlasnie to, ze najczesciej moje treningi krytykowali ludzie o wygladzie i sile duzo gorszej niz moja, gdy pozalilem sie kumplowi (spedzil 16 lat na silowni i wyszedl "od zera do bohatera"), ze moim najslabszym punktem jest grzbiet, skomentowal to bardzo krotko... "wiesz co masz z tym zrobic, przeciez znasz swoj organizm, jedyne czego potrzebujesz, to wyjsc poza skostniale systemy i zapomniec o leku przed niepowodzeniem"...

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #18 : Październik 24, 2010, 10:23:14 »

jak dla mnie to idealny kawalek wody Smiley tak na marginesie "stane kantem" dla czesci tego forum i odwaze sie zaryzykowac stwierdzenie, iz najwiecej rad udzielaja Ci, ktorzy akwarium na podobnym poziomie widzieli tylko na zdjeciach. ludziska autor chociaz nowy na forum raczej poczatkujacym nie jest... spedzilem na silowni kilka lat i co zauwazylem, to wlasnie to, ze najczesciej moje treningi krytykowali ludzie o wygladzie i sile duzo gorszej niz moja, gdy pozalilem sie kumplowi (spedzil 16 lat na silowni i wyszedl "od zera do bohatera"), ze moim najslabszym punktem jest grzbiet, skomentowal to bardzo krotko... "wiesz co masz z tym zrobic, przeciez znasz swoj organizm, jedyne czego potrzebujesz, to wyjsc poza skostniale systemy i zapomniec o leku przed niepowodzeniem"...
Mała rada.
Przeczytaj raz jeszcze wszystkie posty w tym wątku i powiedz gdzie ktoś udziela rad właścicielowi baniaka?

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Październik 24, 2010, 10:48:16 »

Dzięki za rady-popróbuję-problem tylko w tym, że na stateczniku mam podłączone po 3 świetlówki, więc musiałbym zrezygnować z połowy światła.
A jakich testów dokładnie używasz?
Najlepiej sprawdzają mi się JBL. Ale zaczynałam od Sery- bo tańsza. Kupiłam walizeczke a potem powoli dokupywałam co miesiąc JBL.
Jezeli masz spirogyre, to rezygnacja z połowy światła w trakcie walki z nią jest dobrym rozwiązaniem.  Masz piękny baniak i bardzo chciałabym aby taki pozostał, bo szanuję prace innych Wink

rafalkudlaty - ja właśnie udzielam rad koledze. Uważasz, że nie mam prawa do tego?
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Październik 24, 2010, 11:40:11 »

"A ja czasami odnoszę wrażenie, że ludzie zapominają o pływających w zbiorniku rybach.
232W walące z góry po oczach ryb z pewnością nie budzą w nich entuzjazmu.
Pokuszę się o stwierdzenie, że ryby chętniej przebywają w zaroślach które po prostu chronią je przed "Wattami".
Ogród ładny ale krzaki to nie wszystko.
Wg mnie zmarnowany potencjał baniaka poprzez zbędne zachwaszczenie."

kazdy, kto ma akwarium na tym poziomie co autor dazy do perfekcji, ktora jest pojeciem wzglednym... "de gustibus non est disputandur" (czy jak to tam szlo). powiem szczerze, iz najbardziej mnie zirytowalo zdanie "Wg mnie zmarnowany potencjal baniaka poprzez zbedne zachwaszczenie.", bo za cholere nie moge sie dorobic takich roslinek w swoim baniaku... czy przytoczona rada mojego kumpla byla bezuzyteczna?? nie!! gdy poprawilem swoj grzbiet, doszedlem do wniosku, iz dzieki wiedzy, ktora mam jestem w stanie sam sobie pomoc Smiley

pysia - jak najbardziej masz do tego prawo i nie twierdze, ze wszystkie rady udzielane na forum sa zle, jednakze w ogolnym rozrachunku odpowiedzi w podobnych postach i problemach niejednokrotnie sobie przecza lub sa skostnialymi frazami powtarzanymi do bolu... umiejetnosc wybrania tej wlasciwej wymaga wiedzy, dzieki ktorej przy odrobinie spedzenia czasu nad problemem sami umiemy jej sobie udzielic...

ps. nie chcialbym by dyskusja nad moja wczesniejsza wypowiedzia zaspamowala post autora... wyrazilem swoje zdanie, potem mysle, ze je umotywowalem, tez mam do tego prawo i rozumiem, ze nie kazdy musi sie z nim zgadzac... dzisiaj niedziela, woda odstana, czyli zabieramy sie do cotygodniowej pracy nad akwa Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2010, 11:41:55 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Październik 24, 2010, 12:15:26 »

drogie koleżanki i drodzy koledzy! Wydaje mi się, że powyższa dyskusja jest bezcelowa-ja NAPRAWDĘ liczę na krytykę z Waszej strony! Wdzięczny jestem za wszystkie pozytywne opinie (to jednak zawsze podbudowuje-to również do Ciebie rafalkudlaty-DZIĘKI Smiley ), ale też spodziewam się rad i wytykania moich błędów przez bardziej doświadczonych akwarystów-w końcu po to chyba stworzone jest to forum i po to wystawiamy tu swoje zbiorniczki-żeby czegoś sie nauczyć.
Pysia-teraz jestem świeżo po przycince, więc myślę, że poczekam z odłączeniem połowy światła, aż zielsko trochę odbije. Ale na pewno spróbuję Smiley
A tymczasem... dzisiaj niedziela, ja jestem w pracy, więc czas zarobić na porządne testy :p Podmianka jutro-Pozdr

scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Październik 24, 2010, 13:38:44 »

Piękny zieleniak jak z katalogu  Good ! Ciekawi mnie tylko to, czy przy tak dużym oswietleniu 6x39W. Rosło by to tak wszystko nadal bez butli CO2.
A co do oswietlenia to nie przesadzajcie tak że za dużo. Ryby potrzebują przecież swiatła do budowy szkieletu ,zdrowia skóry i przemiany materii. Wątpie  czy w takich zaciemnionych akwariach mają tak dobrze te ryby.
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2010, 13:42:31 wysłane przez scalare » Zapisane

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Październik 24, 2010, 14:19:46 »

myślę, że bez CO2 najlepiej rosłyby... glony, z którymi i tak mam problemy. W zbiornikach typu HT raczej nic nie będzie funkcjonowało jak należy bez wszystkich 3 elementów-światła,gazu i nawożenia.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #24 : Październik 25, 2010, 06:41:55 »

Akwarystyka to też roślinnośc zwłaszcza w baniakach roślinnych taki tytuł ma autor wątku i takie baniaki mogą nie miec ryb wcale.
Zgadza się.

więc ogólnie to światło nie oślepia ryb więc zastanów się zanim cos napiszesz bo Twoje argumenty właśnie są na poziomie nawet chłopców z piaskownicy.
Nigdzie nie napisałem, że światło oślepia ryby – czytamy ze zrozumieniem.
Napisałem, że zbyt intensywne oświetlenie może mieć wpływ na ich samopoczucie i długość życia.

Chyba nie przeczytałeś co napisała Pysia tylko czytasz to co ktoś Tobie odpisze.
Przeczytałem.
Pysia nie jest dla mnie żadnym autorytetem w kwestii akwarystyki.
Z resztą, by mieć jakikolwiek pogląd na zachowanie ryb w akwarium i wpływu na nie oświetlenia, trzeba by patrzeć na zbiornik cały dzień tak by widzieć czy ryby po pewnym czasie nie uciekają przed światłem. Małe ryby jak pstrążenice czy neony mogą uciec w głąb zbiornika.
Głównym wyznacznikiem i autorytetem jest, jak napisałem wczoraj, natura.
Z całym oczywiście szacunkiem do Pysi i jej wiedzy.

Podoba mi się Twoje zarośnięte akwarium znikoma liczba ryb i mocne oświetlenie bo jak napisałeś w tytule nie ma nic mowy o biotypie naturalnym ani o odmianach ryb F0 więc nie wiem co ten człowiek(mrs) chce od Ciebie.
Nic od niego nie chce.
Widziałeś żebym się czepiał?

Słuchaj, czy Ci się to podoba czy nie, to właśnie liście, korzenie i kamienie zalegają na dnie większości wód – czy to rzek czy innych zbiorników wodnych.
To co podoba się Tobie czy autorowi wątku czyli zachwaszczone szkło jest ładne, przyjemne dla oka ale kompletnie pozbawione realizmu. Wyobraź sobie jakąś rzekę która nie jest zbyt głęboka, powiedzmy 2m. Jak sobie wyobrażasz gęstą roślinność na takiej głębokości?
W zasadzie wszystkie rośliny stosowane w akwarystyce to rośliny rosnące blisko brzegu gdzie głębokość jest stosunkowo niska a promienie słoneczne pozwalają w/w roślinom rosnąć.
Istnieją oczywiście różnego rodzaju, niezbyt głębokie, mokradła czyli coś a’la naturalne środowisko pielęgniczek ramireza -  gęste, płytkie środowisko wodne które i tak nie ma nic wspólnego z chwastami które hoduje się w baniakach.

To czy mnie podoba się zarośnięte akwarium nie ma tu żadnego znaczenia.
Napisałem raz i powtórzę. To co w akwarium ma autor wątku to tylko i wyłącznie jego sprawa – ja się tego nie czepiam i mnie to nie interesuje.
Głos zabrałem w kwestii oświetlenia/prześwietlenia akwarium podczas gdy Ty poruszyłeś wszystko, zaczynając od parametrów wody kończąc na mnie i moim akwarium.
Nie wnosi to nic do tematu a tylko zaśmieca wątek…
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2010, 13:30:30 wysłane przez mrs » Zapisane

pi3cho
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Październik 25, 2010, 07:55:48 »

Rzeczywiście niepotrzebnie zaśmiecamy temat Vento (sorki) dlatego założyłem nowy wątek:

http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/wplyw-silnego-oswietlenia-na-zdrowie-ryb/msg300903/#msg300903

« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2010, 10:25:08 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Październik 25, 2010, 09:19:29 »

Z resztą, by mieć jakikolwiek pogląd na zachowanie ryb w akwarium i wpływu na nie oświetlenia, trzeba by patrzeć na zbiornik cały dzień tak by widzieć czy ryby po pewnym czasie nie uciekają przed światłem. Małe ryby jak pstrążenice czy neony mogą uciec w głąb zbiornika.

Ja tylko dopiszę to....
Nie cierpię TV. Spędzam tyle czasu przed zbiornikiem, ile inni ludzie w Polsce przed TV Wink A wiosną będąc bardzo chora 2 miesiące siedziałam od rana do nocy przed baniakiem Wink  Czy spędzasz tyle czasu co ja przed akwarium?

vento - nie przejmuj się. Ta dyskusja jest na poziomie dyskusji w naszym rządzie. Za in-vitro 5 lat  Grin Baniak masz piękny. Dbasz o niego a co za tym idzie dbasz o ryby ( bo zdrowe rośliny to idealny ekosystem). Poświęcasz czas i serce i nie idziesz na łatwizne.  Kazdy może brać z Ciebie przykład. I takie jest moje własne zdanie.

Jak tam glony? Opisuj co z wredziarstwem robisz bo doświadczenie każdego wnoszą coś do sprawy i uczą.
I daj fotkę zbiornika bo jest piękny i patrzyłabym na niego godzinami  Cheesy
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Październik 25, 2010, 09:55:07 »

co do glonów, to jak już pisałem, próbuję je teraz wyprosić za pomocą flemangi i delikatnego przedawkowywania EC-CO2 już zwiększyć nie mogę, bo rybciom już nawet 500W nie będzie przeszkadzać, kiedy się poduszą :p Codziennie też wybieram tego ustrojstwa ile się da-wydaje mi się, że ten ostatni zabieg jest najskuteczniejszy-glony nie porastają całego zbiornika, tylko rozwijają się tam gdzie przeoczę kilka nitek, albo nie jestem w stanie ich wybrać (np. między eleocharisem). Problem mam ostatnio niestety z czasem, bo w pracy straszny młyn i codziennie spędzam tam ponad 10h, więc trudno mi się zabrać za regularne podmianki jakie sobie zaplanowałem (2-3 razy tygodniowo)-jednak, żeby wsadzić łapska w tak sporą kałużę, trzeba mieć ze dwie godzinki... A moja luba już teraz wkurza się na mnie, że przedkładam akwarium ponad Nią (wg Niej po powrocie z pracy najpierw witam się z rybkami a dopiero potem z Nią Tongue ).
Dziś zrobiłem szybką podmianę ok 75 litrów i zaraz lecę do roboty, a na spokojnie będę mógł zająć się baniaczkiem dopiero w środę ;(
Z nowości-jakoś przestała rosnąć mi Rotala Nanjenshan-mimo że początkowo bardzo ładnie się zapowiadała, za to maly heniek uparcie walczy z eleocharisem o rolę dywanu na przednim planie i intensywnie nawzajem w siebie wrastają.
Teraz zbiornik nie wygląda powalająco, bo jest świeżo po mocnej przycince, ale w środę zrobię jakąś fotę to sami ocenicie.
pozdr

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #28 : Październik 25, 2010, 10:24:56 »

Rzeczywiście niepotrzebnie zaśmiecamy temat Vento (sorki) dlatego założyłem nowy wątek:
http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/wplyw-silnego-oswietlenia-na-zdrowie-ryb/msg300903/#msg300903

Część postów wydzieliłem i przeniosłem do tematu powyżej.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Październik 25, 2010, 20:35:55 »

Ja mam nowe wieści. Rozmawiałam dzisiaj ze znajomym walczącym od miesięcy ze spirogyrą. Nic nie pomagało. Zaciemnienie dawało efekt, ale glon uporczywie powracał.... Femanga, EC ogromne dawki , gazowanie, zaciemnienia... To wszystko tylko lekko hamowało skubane nitki. Gdzieś wyczytał o specyfiku do oczek wodnych- Tropicala Algin Pond. I zakupił.  Dawkuje to od 2 tyg. i własnym oczom nie wierzy. Glony rozpuszczają się w oczach. Są w odwrocie dokumentnym a roślinkom kompletnie nic.  Rybki i krewetki tez czują się ok i nie zauwazył jakichkolwiek negatywnych skutków.  Jedynie co, to Femanga zadziałała   mu na krasnorosty, a to Tropicala nie działa kompletnie na nie. Za to spirogyra umiera bezwzględnie.
czyżby niedoceniony Tropical wyprodukował coś co pomoże zwalczyć łatwiej wredniaka? Od jutra hoduję w 30l spirogyre  Grin Jak się dochowam to wypróbuję specyfik  Cheesy
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
  Drukuj  

Skocz do: