Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 6
  Drukuj  
Autor Wątek: vento 375L-roślinne  (Przeczytany 28458 razy)
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Październik 26, 2010, 00:25:59 »

Od jutra hoduję w 30l spirogyre  Grin
chętnie Ci odstąpię kilka niteczek-za dużo nie dam, bo mi szkoda, ale kilka mogę poświęcić  Grin

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Październik 26, 2010, 14:45:46 »

Od jutra hoduję w 30l spirogyre  Grin
chętnie Ci odstąpię kilka niteczek-za dużo nie dam, bo mi szkoda, ale kilka mogę poświęcić  Grin
A po co. Jak jesteś taki chytry to sama sobi wyhoduję. Wystarczy, że zostawię światło przez 24h zaświecone  Grin
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #32 : Październik 26, 2010, 14:49:09 »

Taa może jeszcze 48 h ?
A biedne rybki nie będą mogły sobie odpocząć
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Październik 26, 2010, 17:05:49 »

Taa może jeszcze 48 h ?
A biedne rybki nie będą mogły sobie odpocząć
No patrz.... To mam tam rybki wpuscić? Bo ta szklaneczka działa " na wszelki wypadek" i jest bez ryb/krewetek itp. Jedynymi mieszkańcami są zatoczki i rozdętki ( w ilości minimalnej, bo jakoś bez papu się nie mnożą). Myslisz że ślimaczkom zrobię kuku świecąc im tyle światło?  Roll Eyes
 Grin
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #34 : Październik 26, 2010, 17:08:17 »

W takim razie nie doczytałem Smiley
Mój błąd, przepraszam Smiley
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Październik 28, 2010, 14:00:27 »

witam po przerwie!
kilka nowości z walki ze spirogyrą-po zastosowaniu flemangi (w zalecanej przez producenta dawce) i podwójnej dawce EC widać KOLOSALNE zmiany-glony przestały się rozwijać, a w miejscach gdzie nie udało mi się ich wszystkich wybrać (głównie z mchu i eleocharisa) zrobiły się przeźroczyste. Nie widać też nowych ognisk glonów. To dopiero pierwszy tydzień kuracji, więc nie mam zamiaru debatować nad tym, co stanie się po jej zakończeniu, ale jak na razie efekty przerosły moje wszelkie oczekiwania. Nie zmniejszyłem ilości światła ani czasu naświetlania i nie zmieniłem też sposobu codziennego nawożenia. Co ważne-nie zarejestrowałem w tym czasie żadnych zgonów (choć w takim litrażu trudno doliczyć się ilości krewetek), ani zmiany w zachowaniu mieszkańców.
Zdjęcia wrzucę, jak tylko po ostatniej, bardzo drastycznej przycince odbije Indica, bo w tej chwili środkowa część trzeciego planu zieje wielką dziurą i nie wygląda to zbyt ciekawie.
No i dziś wielki dzień-przycinka Aromatic'y-niby nic nadzwyczajnego, ale do tej pory wycinałem tylko najdłuższe pędy pozwalając rozwinąć się tym bardziej nieśmiałym, a dziś już muszę ściąć ją po całości i trochę boję się efektu. Przy pierwszym podejściu do tej rośliny, zniszczyłem całą uprawę właśnie cięciem, ale wtedy była przysłonięta innym zielskiem, a teraz jest w pełnym... słońcu Tongue i mam nadzieję, że szybko odbije.

No i poszło-jeśli ktoś jest zainteresowany mam do oddania 20 szczepek Aromaticy-15-20cm.

Odbiór tylko osobisty dziś lub jutro we Wrocławiu, koszt-0zł. Mogę dorzucić też kilka rozwiniętych szczepek Vallisnerii-50cm i kilkadziesiąt szczepek micranthemum-koszt wzrasta do... 0zł  Cheesy Wystawię to też w dziale Giełda.

pozdr
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2010, 14:50:47 wysłane przez vento » Zapisane

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Październik 29, 2010, 11:01:22 »

Widziałem dzisiaj baniak na żywo przy okazji odbioru roślin. Łałuuuu... Naprawdę robi wrażenie... Wszystko pięknie "poukładane", aranż bardzo miły dla oka, rośliny zdrowiutkie i ładnie wybarwione. Świetna robota.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Październik 29, 2010, 12:15:58 »

dzięki Smiley

Mam nadzieję, że zielsko się przyjmie.

pozdr

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Październik 29, 2010, 12:46:28 »

Widziałem dzisiaj baniak na żywo przy okazji odbioru roślin. Łałuuuu... Naprawdę robi wrażenie... Wszystko pięknie "poukładane", aranż bardzo miły dla oka, rośliny zdrowiutkie i ładnie wybarwione. Świetna robota.

Wcale nie trzeba od vento brać roślin aby stwierdzić jak on może pięknie wyglądać na żywo, choć nie mówię, że jak bym miał bliżej do Wrocławia też zapewne bym skorzystał z tej jak że niezwykłej promocji. Z drugiej strony nie wiem po co ta cała wojna o moc oświetlena wynikła skoro wyraźnie widać, że tafla wody jest zarośnięta solidnie co daje spory cień nie lubiących zbyt intensywnego światła ryb.
[i]Cytat: baniakmaniak  Październik 24, 2010, 00:25:31
Bardzo ładny baniaczek a nie taniej by było dac 3x80W T5 myśle że światła było by nawet więcej i nie trzeba by doświetlac boków świetlówkami T4 i T5 8 W starej generacji
[/i]może się mylę, ale wydaje mi się, że T5 nie mieszczą się (na długość) w standardowej pokrywie wromaku (plastikowej). Ale teraz już i tak za późno ;(

Masz rację raczej nie wejdąte 80W-ówki bez robienia dziur po bokach.Nie przypuszczałem, że można upchnąć tyle rur T8 w wydmuszkę wromaka i jeszcze widze jest zrobiona uchylana pełen szacuc dla Ciebie za to.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Październik 29, 2010, 19:45:30 »

Wow Shocked Świetne zdrowe roślinki. Ładnie poczarowałeś z tymi świetlówkami. Mnie by chyba szlak trafił. Cierpliwy akwarysta to dobry akwarysta Wink

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Październik 29, 2010, 23:07:07 »

jak bym miał bliżej do Wrocławia też zapewne bym skorzystał z tej jak że niezwykłej promocji

Nie przypuszczałem, że można upchnąć tyle rur T8 w wydmuszkę wromaka i jeszcze widze jest zrobiona uchylana pełen szacuc dla Ciebie za to.

Zapraszam więc, jak kiedyś będziesz miał po drodze Wink

Co do świetlówek, to trochę zabawy z tym było, ale miałem swojego "Mistrza Jedi" który miał mi pomóc a tak naprawdę odwalił większość roboty. Pokrywa zaś nie jest uchylana, ale można ją podnieść i oprzeć z jednej strony o ścianę, a z drugiej podpórką. Oczywiście otwory (karmniki) zostały i można ich używać.

Andrij-z tą cierpliwością to tak różnie bywa, a przy okazji montowania pokrywy, straciłem sporo zimnej krwi-dwa dni kleiłem uchwyty na świetlówki, a przy montażu oświetlenia boków zbiornika (te trzy świetlówki doszły później i montowałem je bez niczyjej pomocy) najpierw wysadziłem korki w domu, potem utopiłem całą instalację i suszyłem ją suszarką do włosów mojej lubej, a cała operacja zajęła mi całą noc... Tak więc cierpliwym, czy nie, polecam korzystanie z porad kogoś, kto zna się na elektryce  Tongue

Dzięki wszystkim za miłe komentarze  Smiley

Dziś wybrałem się na giełdę, gdzie spotkały mnie same zawody-nie było ani interesujących mnie roślin, ani ryb i krewetek, więc w akcie desperacji zaopatrzyłem się w Didiplis Diandrę z hodowli in-vitro i Axelrod Rasbora Blue w ilości 20 sztuk. Zioło rozsadziłem we wcześniej przygotowanym miejscu na skraju 2 planu, zaś moje nowe pociechy zaaklimatyzowałem i wpuściłem do zbiornika-prześliczne stworzonka, ale trochę się gubią w tak dużej bańce-może gdybym miał ich jakieś 50, byłyby widoczne.
Fotki za tydzień, jak rośliny odrosną  Wink

Pozdr

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Październik 30, 2010, 16:36:33 »

Skoro mowa o roślinach to najlepiej sobie zamów na www.holenderskie.nazwa.pl. Ja wczoraj zamówiłem i czekam  Kiss

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Październik 30, 2010, 17:10:14 »

Skoro mowa o roślinach to najlepiej sobie zamów na www.holenderskie.nazwa.pl. Ja wczoraj zamówiłem i czekam  Kiss

Za często nie ma mnie w domu, żeby zamawiać rośliny drogą pocztową-a szkoda, żeby się marnowały leżąc na poczcie. Zresztą wolę zobaczyć co kupuję, zanim za coś zapłacę.

pozdr

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Październik 30, 2010, 17:20:48 »

Zawsze możesz zrobić przelew i w danych wstawić adres sąsiada-emeryta, który nie ma nic lepszego do roboty  Grin

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #44 : Październik 30, 2010, 17:23:04 »

No tak, dobrze widzieć co się kupuje jak np kupujesz coś drogiego, albo coś typu nie wiem...coś czego w ciemno się nie powinno kupować. Alee co tam rośliny ? Jak ktoś ma za dużo i jeszcze chce na tym zarobić to nie będzie Ci sprzedawał żółtych badyli prawda?
To chyba oczywiste
Strony: 1 2 [3] 4 5 6
  Drukuj  

Skocz do: