Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Wpływ silnego światła na zdrowie ryb.
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12
  Drukuj  
Autor Wątek: Wpływ silnego światła na zdrowie ryb.  (Przeczytany 56378 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #135 : Styczeń 27, 2011, 21:01:40 »

ależ zróżnicowanie w oświetleniu jest, a przynajmniej w moim wypadku. Rano dopiero koło godziny 10 zapalaja sie swietlowki a jak gasna to jest jasno w pokoju od swiatła pod sufitem, dodatkowo przez wieksza czesc roku akwarium w połowie szerokości jest doswietlane przez słonce. Myślę że ta różnica w oswietleniu wystarczy bo nie zaobserwowałem zadnego negatywnego wpływu na ryby, wcale sie nie straszą ja gasnie swiatło. Natomiast co do intensywnosci w całej szerokosci akwarium to jest to zróznicowane ze wzgledu na to ze rosliny robią strefy cienia.
Moje akwarium to odtworzenie mniej lub bardziej udane skrawka małej rzeczki, rybki które dobrałem sobie do tego zbiorniki to gatunki w naturze znoszące o wiele wyższe natężenie światła. Ja nie widzę u siebie żadnego katowania ryb.
Ok, czyli jest tak:
Od rana do wieczora świecisz taką samą ilością światła, rano w jednym momencie zapala się całe oświetlenie a wieczorem w jednym momencie wszystko gaśnie. Nie masz oświetlenia wieczorno nocnego więc uderzenie jest gwałtowne.
Ubierasz to wszystko tylko w inne, ładne słowa.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #136 : Styczeń 27, 2011, 21:19:03 »

Polecam wszystkim zainteresowanym:

http://www.malawi.pl/artykuly/swiatlo_w_malawi.htm

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #137 : Styczeń 27, 2011, 22:23:25 »

dobraf nie to że ja sie teraz dla odmiany czepiam twoich literówek ale jak już to status quo  Wink

no właśnie tu jest problem bo wygląda na to, że szukasz każdej okazji by czepić się kogoś kto się z Tobą nie zgadza. Z jakichś powodów skupiasz uwagę na błachych literówkach czytając pobieżnie i jak zauważył mrs ignorując wypowiedzi innych.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #138 : Styczeń 27, 2011, 22:31:43 »

dobraf co twoim zdaniem zignorowałem ?
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #139 : Styczeń 27, 2011, 23:00:56 »

wypisując tego typu rzeczy (znalazłoby by się oczywiście więcej ale najzwyczajniej szkoda mi czasu) :

Z tym odwzorowaniem naturalnych warunków to też bez przesady, symulacja przelatującej chmurki lub gałązki chyba nie polepszy sytuacji zyciowej ryb..

Rozumiem że jak w całym akwarium bedzie 1W/l a w południe dopale tak by był żar jak w tropikach to bedzie tak jak w naturze, czyli idealnie ? Zeby nie było to tamto.., tylko w jednym miejscu zrobie imitacje południowego słońca

dajesz dowód na pomijanie/ignorowanie podnoszonego przez nas nierównomiernego oświetlania akwarium, jako przynajmniej według nas lepszego, od walenia watami równomiernie.

Chcesz również konkretnych symptomów - każdy przedstawił swoje wrażenia w tym aspekcie, nikogo to nie musi przekonać do naszych racji również Ciebie, a potwierdzenie czy i w jakim stopniu to wpływa na życie naszych podopiecznych to zadanie imho dla naukowców z wiadomych względów. Jednakże komu miałoby się opłacać pokazać ewentualne minusy dochodowego biznesu roślinnego w bańkach.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #140 : Styczeń 27, 2011, 23:07:17 »

dobraf poczytaj sobie link od emperor, moze dowiesz sie czegos nowego i troche sobie horyzonty rozszerzysz
po za tym wyrywasz cos z kontekstu i przypisujesz sobie własną teorie spiskową

moge ci zarzucić to samo bo wyraźnie pomijasz moje argumenty np to ze 1W/l to nie tak dużo i to ze jak jest nasze letnie słonce to dopiero w tedy mam mocne swiatło w zbiorniku

dajesz dowód na pomijanie/ignorowanie podnoszonego przez nas nierównomiernego oświetlania akwarium, jako przynajmniej według nas lepszego, od walenia watami równomiernie.
można walić watami równomiernie jesli to nie jest mocne swiatło akceptowalne dla ryb, mozna tez urzadzic tak akwarium by zrobic zacienione kryjówki i nietrzeba w tedy rezygnowac z rownomienego swiatła pod pokrywą. Zapewniam że bez szkody dla ryb o ile to gatunki wystepujace w czystych i płytkich zbiornikach.

to jest mniej wiecej cos co juz kilka razy powtórzyłem ale do Ciebie jakos to nie dociera i upierasz sie przyswojej teori spiskowej. Radze przeczytac jeszcze raz bo najwidoczniej zrobiles to w pospiechu i ci sporo umkneło

« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2011, 23:14:24 wysłane przez Pethro » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #141 : Styczeń 27, 2011, 23:16:51 »

Ok, czyli jest tak:
Od rana do wieczora świecisz taką samą ilością światła, rano w jednym momencie zapala się całe oświetlenie a wieczorem w jednym momencie wszystko gaśnie. Nie masz oświetlenia wieczorno nocnego więc uderzenie jest gwałtowne.
Ubierasz to wszystko tylko w inne, ładne słowa.

ok czyli wiesz jak mocne mam swiatło w pokoju a rano o 10 to niby jest noc ? i to ze akwarium stoi zaledwie pól metra od poludniowozachodniego okna to tez sie nie liczy ??
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2011, 23:18:40 wysłane przez Pethro » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #142 : Styczeń 27, 2011, 23:28:40 »

dobraf poczytaj sobie link od emperor, moze dowiesz sie czegos nowego i troche sobie horyzonty rozszerzysz
po za tym wyrywasz cos z kontekstu i przypisujesz sobie własną teorie spiskową

czytałem to już bardzo dawno i niczym mnie to nie zaskoczyło, jest tam o wpływie nagłego zapalania, o krótszym cyklu jesienno-zimowym, o zmniejszaniu natężenia oświetlenia w cyklu letnim, jest też również o tym, że światło jest potrzebne w akwarium czego nigdy nie kwestionowałem. Także nihil novi.

troche sobie horyzonty rozszerzysz

kolejna złośliwość, chcesz sprowokować? nie dasz rady.

moge ci zarzucić to samo bo wyraźnie pomijasz moje argumenty np to ze 1W/l to nie tak dużo i to ze jak jest nasze letnie słonce to dopiero w tedy mam mocne swiatło w zbiorniku

nie pomijam, bo jak już wcześniej wspomniałem nie można porównywać sztucznego migotającego światła świetlówkowego do naturalnego światła słonecznego - są  to zupełnie odmienne źródła światła.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #143 : Styczeń 27, 2011, 23:36:46 »

Nie wiem jak Dobraf ale ja link który pokazał emperor czytałem już dawno temu, pytanie do Ciebie Pethro, na jakiej głębokości żyją ryby z jeziora Malawi? Pytam o minimalną głębokość, bo za chwile ktoś napisze, że to zależy od gatunku ryb pomijając zupełnie pytanie.

ok czyli wiesz jak mocne mam swiatło w pokoju a rano o 10 to niby jest noc ? i to ze akwarium stoi zaledwie pól metra od poludniowozachodniego okna to tez sie nie liczy ??
Co Ty się tak przyczepiłeś do tego słońca, ja pisze o sztucznym oświetleniu baniaka.
Bez względu na położenie zbiornika (chyba, że w miejscu bez okna) będzie on doświetlany w mniejszym lub większym stopniu przez promienie słoneczne. To oczywiste, ja pisałem o czymś innym.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #144 : Styczeń 27, 2011, 23:38:39 »

teraz chodzi ci o to ze swietlowki migotają ? a co jesli jest ich kilka np 4 jak u mnie ? to czy te migotanie nie bedzie nie zauwazalne?  

uwazasz ze dla tropikalnych ryb potrzebne są pory roku ? co ma sie przełozyc na długosc dnia ?
ja raczej domyslam sie ze autor wątku miał na mysli brak doswietlenia naturalnego w okresie zimowym a wyłaczenie swiatła w południe to mit mający zapobiegac glonom  Tongue
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #145 : Styczeń 27, 2011, 23:40:28 »

mrs uczepiłem sie słonca bo to dodatkowe źródło światła, mocniejsze niz swietlowki w dni słoneczne. To chyba wystarczajacy powód??
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #146 : Styczeń 27, 2011, 23:51:39 »

teraz chodzi ci o to ze swietlowki migotają ? a co jesli jest ich kilka np 4 jak u mnie ? to czy te migotanie nie bedzie nie zauwazalne?  

uwazasz ze dla tropikalnych ryb potrzebne są pory roku ? co ma sie przełozyc na długosc dnia ?
ja raczej domyslam sie ze autor wątku miał na mysli brak doswietlenia naturalnego w okresie zimowym a wyłaczenie swiatła w południe to mit mający zapobiegac glonom  Tongue
Pethro, cały czas chodzi mi o:
- "uderzenie" podczas odpalania oświetlenia - choć tu jeśli faktycznie światło włączasz o 10 to jest to z pewnością łagodniejsze niż z samego rana gdy jeszcze jest ciemno. Mimo wszystko, nagłe uderzenie jest, podobnie podczas gaszenia światła.
- jednostajne oświetlanie zbiornika świetlówkami przez taką samą ilość godzin, dni, miesięcy.

Piszesz za siebie, nie za wszystkich. Ja nie kieruje zarzutów pod kątem prześwietlanie personalnie do Ciebie, pisze ogólnie.

Jak jest ustawiony zbiornik względem okna?

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #147 : Styczeń 28, 2011, 00:22:56 »

przy zachodniej ścianie południowozachodniego okna, snop swiatła przesuwa sie powoli przez zbiornik do zachodu słonca, niestety przez wieksza czesc roku mamy w Polsce dni pochmurne .. ale nawet w te zimowe dni jest o 10 tyle swiatła ze jak zapalaja sie swietlowki to ryby nie doznaja jakiegos szoku by sie obijac przez to o sciany

mrs biorąc pod uwagę to że przykładowe oswietlenie 1W/l nie jest ani najmniejszą wartością jakiej ryby doznaja w naturze ani tym bardziej najmocniejszą to jest im jeszcze potrzebne mocniejsze swiatło w ciągu dnia ? tak jak to sie dzieje w naturze ?
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #148 : Styczeń 28, 2011, 06:18:50 »

Pethro
‘’W przypadku razbor to mnie nie dziwi bo zamieszkują czarne wody, ale czy przypadkiem nie miałeś w akwarium wiekszych ryb które by powodowały że te mniejsze stały się bojaźliwe?’’
Pływało tam między innymi 5 gatunków razbor, kosiarki, Pareutropius buffei, Danio choprae, Cyclocheilichthys janthochir, Devario auropurpureus, Osteochilus sp., Puntius lineatus, Botia strata, gurami drobnoluskie, Parailia sp.Tateurndina ocellicauda, i potem jeszcze Hypseleotris guentheri. Czyli sama drobnica, i wszystkie bez wyjątku, unikały tego odcinaka akwarium, tylko niekiedy pojedyncze sztuki wypływały w tą strefę i zaraz wracały.

‘’A jesli czepiasz się trzymania ryb w twardej wodzie mimo ze wymagaja innej to zaadresuj swoje żale do drago bo z tego co tu wyczytałem to jego zdaniem tak można, a to ze w takej wodzie sie niebeda rozmnazac to nic nieznaczący szczegół .. nawiasem mówiąc gratuluje hipokryzji drago  ’’
Tak można je trzymać w twardszej nie napisałem że twardej wodzie, a nie hodować, i tak jak pisałem to nie tylko moje zdanie ale też i znanych na świecie akwarystów, bo ja według nich to jestem pikuś.  Jeżeli się mylę to mnie poprawcie woda 11 - 20 °n jest średnio twarda a nie twarda. Chętnie podyskutuje na ten temat.
A jakie ryby rozmnażają się w miękkiej wodzie w akwarium? Nie chodzi mi o weteranów akwarystyki, chociaż weźmy takiego neona . Jak miękka woda musi być w akwarium ogólnym żeby się rozmnożyły, zwłaszcza chodzi mi o twardość węglanową?
Zdecydowana większość ryb zwłaszcza z odłowu nawet jak będzie pływała w twardości 2 -3°n się nie rozmnoży, dlaczego ?
Poza tym z tego co ja wiem, ale jeżeli się mylę to mnie popraw, do rozmnażania ryb stosuje się akwaria tarliskowe.

‘’Nie widze potrzeby by robic punktowe oświetlenie, wystarczającą ilość kryjówek mam od roślin gdyby któraś ryba chciała poszukać cienia lub schronienia.’’
No tak ale czy masz ryby które naprawdę potrzebują kryjówek?
Z tego co ja obserwowałem u siebie to ryby wolą cień nie pod liśćmi roślin tylko tam gdzie światła nie ma. Ale wśród roślin oczywiście dość rzadko posadzonych lubią sobie nieraz postać.

‘’Ponieważ już dyskusja odchodzi od tematu wątku niech ktoś mi poda negatywne skutki jakie mogę zaobserwowac na moich rybach w moim równomiernie oświetlonym zbiorniku’’
Apatyczne i powolne pływanie, bo chyba ciągłe światło jest dla nich męczące.

‘’Rano dopiero koło godziny 10 zapalaja sie swietlowki a jak gasna to jest jasno w pokoju od swiatła pod sufitem, dodatkowo przez wieksza czesc roku akwarium w połowie szerokości jest doswietlane przez słonce. Myślę że ta różnica w oswietleniu wystarczy bo nie zaobserwowałem zadnego negatywnego wpływu na ryby, wcale sie nie straszą ja gasnie swiatło. Natomiast co do intensywnosci w całej szerokosci akwarium to jest to zróznicowane ze wzgledu na to ze rosliny robią strefy cienia.’’
Tu się zgadzam że ryby lubią jak przez jakiś czas na część akwarium pada światło słoneczne. Ale dlaczego wolą takie światło od sztucznego ?
Poza tym słońce świeci pod innym kątem w akwarium niż sztuczne, więc inaczej pada na oko ryby.
A ile tego cienia robią te rośliny, masz jakieś pływające lub takie które kładą liście na powierzchni wody ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2011, 06:37:36 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #149 : Styczeń 28, 2011, 07:22:50 »

Tu się zgadzam że ryby lubią jak przez jakiś czas na część akwarium pada światło słoneczne. Ale dlaczego wolą takie światło od sztucznego ?
Może dlatego, że jest zdecydowanie mocniejsze? Wink

Skoro ryby pod za mocnym i równym światłem robią się "apatyczne i powolnie pływają" to chyba kończy to dyskusję, skoro ani u Pethro, ani u mnie, ani w żadnym z linkowanych zbiorników roślinnych, drobnica nie wykazywała takich objawów (większe ryby zresztą też, ale ja się trzymam tego, że roślinne zbiorniki to w 90% drobne stadne ryby).

mrs i dobraf, skąd wiecie, że migotanie świetlówek jest odczuwalne dla rybiego oka? poza dla większości ryb nie pływających przy samej tafli, powierzchnia jest nieostra.

Drago, próbowałeś w tym akwarium z drobnicą zmieniać położenie światła? czy ryby szły za cieniem, czy po prostu obrały sobie jeden kąt i się go trzymały? Może po prostu zbytnie pomieszanie gatunkowe je stresowało i dlatego szukały cienia?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2011, 07:42:40 wysłane przez ducze » Zapisane

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12
  Drukuj  

Skocz do: