Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Soda oczyszczona + kwasek cytrynowy
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Soda oczyszczona + kwasek cytrynowy  (Przeczytany 13101 razy)
Pietro54
Zainteresowany
**

« : Październik 30, 2010, 20:17:58 »

Witam,
mam ogromną prośbę, ponieważ sam nie jestem tego w stanie zrobić.
Czy ktoś z forum, znający się nieco bardziej na chemii mógł by przeanalizować dokładnie jakie gazy dostajemy po połączeniu włsnie sody oczyszczonej z kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w wodzie.
Bardzo mi na tym zależy, a jest to ponoć świetny sposób na "bimbrownię"
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #1 : Październik 31, 2010, 09:23:38 »

Tak, jest to świetny sposób na bimbrownię - działa 3 miesiące i nie śmierdzi drożdżami. Gazy po stronie produktów to na 100% CO2, ale czy tylko?

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 31, 2010, 09:39:24 »

Czy na pewno tylko co2?
Zrobiłem cały układ, mam dzwon w którym wcześniej zbierał się dwutlenek z prawdziwej bimbrowni... wyobraźcie sobie, ów gaz wyprodukowany z sody nie chce się rozpuścić, stoi tam już jakieś 10h i nie rozpuściło się nic,
natomiast cały mój dzwon co2 z bobrowni schodził w ~kwadrans - a więc co jest grane? może ktoś z was ma już z tym doświadczenie?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #3 : Październik 31, 2010, 19:43:03 »

Soda oczyszczona z kwasami reaguje produkując do stanu lotnego tylko CO2. Tu przykład z kwasem solnym:

NaHCO3 + HCl → NaCl + H2O + CO2↑

Wszystko pozostałe produkty przemiany oprócz gazu CO2 pozostają "w cieczy". Soda + kwas = sprawdzona metoda pozyskiwania co2 w akwarystyce. Nie ma się co bać. Trudno wyregulować cholerstwo. Ja wolałem bimbrownie na drożdżach. Co do zapachu drożdży to czuć go tylko jak sie wylewa zużyty zacier. Stosowałem bimrownię ponad pół roku i nigdy nie było czuć drożdżami - nie wiem skąd te pogłoski.

Pozdrawiam, R.
Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 31, 2010, 22:45:18 »

Ja Ci powiem skąd pogłoski...
Bardzo wiele ludzi nie umie ładnie uszczelnić układu, stąd też zapaszek.
Nie będę z siebie robił alfy i omegi, też mi za pierwszym razem nie wyszło, ale za drugim jak się postałem to wyszło super.
Teraz robiłem instalacje klejem szybko-montażowym z pistoletu, ale sylikon jest znacznie lepszy dla laików tylko musi przeschnąć ze dwa dni.

Wracając do sody, to dlaczego mój gaz nie chciał się rozpuścić?
masz może jakieś sugestie?
bardzo mi się by przydały, bo w tej chwili wróciłem do bimbrowni i gaz rozpuszcza się bardzo szybko.
Piszę gaz a nie co2 bo kompletnie nie umiem stwierdzić co tam tak na prawdę jest.
Dzięki za odpowiedz
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Listopad 23, 2010, 16:36:32 »

Doszedłem do rekacji (męczyło mnie to przez parę dni)

2 C6H8O7 + 6 NaHCO3 -> 2 Na3C6H5O7 + 6 CO2 + 6H2O.

Jest to typowa rekacja kwasu z węglanem (tu: wodorowęglanem, ale od tego samego kwasu: węglowego jest ta sól). Zawsze produktem jest CO2, H2O i coś jeszcze. Cool

Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Listopad 23, 2010, 23:46:42 »

To coś jeszcze to cytrynian sodu ---> sól która nie jest gazem Cheesy Grin więc nie dostaje się do dzwona. Prędzej obstawiam, że ten gaz w dzwonie co się nie chce rozpuścić to powietrze z nieprzedmuchanej jeszcze CO2 instalacji.
Bimbrownia dobrze uszczelniona nie jest wyczuwalna w najmniejszym stopniu Cheesy

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Listopad 24, 2010, 18:05:32 »

jako osoba, która zna tylko podstawy z chemii, pytam znawcę: czy jest to reakcja gwałtowna, czy bimbrownia działa długo?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: