Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 40 litrów  (Przeczytany 4569 razy)
Adamm27
Nowy
*

« : Październik 30, 2010, 22:13:32 »

Serdecznie witam wszystkich forumowiczów!
Bardzo proszę o pomoc w wyborze obsady do kostki 35 x 35 x 35 cm ( akwarium otwarte - mam pewne obawy czy ryby nie będą wyskakiwały ).

Kiedyś miałem stadko 10 microrasbora galaxy - bardzo ładne rybki tylko jak dla mnie zbyt płochliwe.
Teraz szukam ryb, które będą bardziej "towarzyskie" i widoczne w akwarium oraz łatwe w hodowli.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam,
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 31, 2010, 20:51:40 »

Podaj jakie Ciebie interesują rybki Huh To zależy od gustu, wymyśl coś a my to skorygujemy i podpowiemy  Wink

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Adamm27
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 02, 2010, 23:29:41 »

Witam,
Widziałem wczoraj w KAKADU we Wrocławiu interesujące rybki - małe z lśniącymi niebieskawo oczami. Sprzedawca mówił, że nazywają się "lśniące oczy" ale niestety nie mogę po tej nazwie nic na ich temat znaleźć. Może macie jakieś propozycje co to za gatunek?
Pozdrawiam
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Listopad 02, 2010, 23:31:27 »

http://www.apistoworldhk.com/shop/images/Killifish-32.jpg
Ja bym stawiał na to...Wink
Lśniącooczka

Adamm27
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 03, 2010, 08:49:26 »

Tak, to ona:)
Jak myślicie nadaje się do kostki 35 x 35 x 35 ? Jeżeli tak to ile sztuk?

Pozdrawiam
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Listopad 03, 2010, 10:16:45 »

2 minuty z google i już masz odpowiedź, nie bój się go następnym razem Wink

- to rybka stadna, więc trzeba ich więcej w akwarium (6-10 sztuk)
- potrzebuje "przestronnego" zbiornika, ja bym 40 l kostki do takich nie zaliczała
- gdy dorośnie wymaga zasalania wody, inaczej szybko ginie

Reasumując: myślę, że się absolutnie NIE nadaje do 40 l.
Adamm27
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 03, 2010, 11:37:31 »

Dziękuję gosieks83 za informację - szukałem w Google wcześniej ale wolałem również Waszej opinii na ten temat.

To co proponujecie do mojej kostki - ja sam już nie wiem ( może gupiki endlera ?? ).

Interesuje mnie jeden gatunek, który będzie miał dobre warunki u mnie i nie będzie czuł jakiegoś dyskomfortu ze względu np na litraż.
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Listopad 03, 2010, 12:07:56 »

Też mam jedno małe akwarium i się zastanawiałam nad jednym z tych gatunków:

Pseudepiplatys annulatus
Aphyosemion australe
Microrasbora Galaxy

Pooglądaj sobie fotki w google, poczytaj opisy - moze coś ci się spodoba
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #8 : Listopad 03, 2010, 12:11:20 »

Ze względu na to, że z reguły zajmuje się rzadkimi gatunkami zaproponuje ci coś ciekawszego... a że ostatnio wsiąkłem w temat babek to proponuje ci ten gatunek

Brachygobius Xanthozona

Adamm27
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 03, 2010, 13:10:38 »

Bardzo fajna propozycja asagoth. Myślisz, że moje 42 litry będą ok dla parki?
Może wiecie gdzie we Wrocławiu można je kupić?
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #10 : Listopad 03, 2010, 13:14:09 »

Dla kilku tych ryb będzie w sam raz... to bardzo malutki gatunek babki, wymaga lekkiego zasolenia wody, ale nie jest to gatunek typowo słonawowodny...
Napisz do mnie na maila, to pokieruje cię gdzie we wrocku możesz szukać ciekawych ryb asagoth@o2.pl

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Listopad 03, 2010, 13:55:53 »

Brachygobius Xanthozona
Niebezpiecznie używać tej nazwy, bo B. xanthozona to ryba bardzo rzadka w naturze i nie jest importowana (a jeżeli jest to raczej przypadkiem). Większość babek złotych (bumblebee gobies) to są Brachygobius doriae, zdarzają się też inne, ale ogólnie są z zewnątrz nie do odróżnienia. Dlatego najbezpieczniej pisać chyba Brachygobius spp.

Ale swoją drogą pocieszne rybki, tylko delikatne i czułe na słabą wodę. Na stres często reagują tym, że nie chcą jeść i dość szybko potrafią paść z głodu. Ale dobra filtracja i podmiany regularne i spokojnie nawet z 8 sztuk możesz wpuścić (para to nie jest dobre rozwiązanie, one są małe ale zadziorne, trafisz na takie co się nie polubią i zostanie jedna a potem żadna, lepiej stadko). We wrocławiu bywały choćby w kakadu, ale ostatnio raczej ciężko o nie, przynajmniej ja nie widziałem. asagoth nie bądź taki i napisz wszem i wobec gdzie można ciekawostek szukać Wink

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #12 : Listopad 03, 2010, 21:25:09 »

Brachygobius Xanthozona
Niebezpiecznie używać tej nazwy, bo B. xanthozona to ryba bardzo rzadka w naturze i nie jest importowana (a jeżeli jest to raczej przypadkiem). Większość babek złotych (bumblebee gobies) to są Brachygobius doriae, zdarzają się też inne, ale ogólnie są z zewnątrz nie do odróżnienia. Dlatego najbezpieczniej pisać chyba Brachygobius spp.

masz 100% racje ducze i nawet o tym ostatnio czytałem... z rozpędu wkleiłem to jak było podpisane foto, także mój błąd
A co do Wrocławia to nie będe wymieniał na forum adresów mailowych ludzi od których kupuje ryby... jeśli ktoś chce wiedzieć to pw albo mail:)

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Listopad 04, 2010, 07:38:55 »

Aaaa, myślałem, że to jakieś bardziej oficjalne miejsce Wink Wysyłam PW w takim bądź razie Smiley

Adamm27
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Listopad 04, 2010, 12:37:27 »

Wybór prawdopodobnie padnie na Babkę Sumatrzańską ( Cobalt Blue Goby (Stiphodon semoni) ) w ilości 4 sztuk.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: