lukiki
Nowy
|
|
« : Listopad 01, 2010, 14:54:22 » |
|
Wymiary:120x40x50 Oświetlenie:T8 i T5 - łącznie 200W Filtracja:Tetra Tec 700 + Skimmer + cyrkulator Koralia 2 Dekoracje:Korzenie Flora:Wywłócznik rdzawy,kabomba,micranthenum umbrosum,blyxa,anubias,wkłębka,limnophylia aromatica,christmas moos,i jeszcze jakieś zielska. Fauna:50x neon,2x paletka- turkus,2x kosiarka,2x otos,100x-150x cherry
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2010, 18:06:54 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec
Elektryka akwariowa mnie dobija ...
|
|
« Odpowiedz #1 : Listopad 01, 2010, 15:09:01 » |
|
Masz rację - dekoracyjne. Otoski są stadne - koniecznie dokup, tym bardziej, że masz warunki. Mało paletek, ale akwarium też nie za duże, więc tu się nie czepiam. Jeśli chodzi o wygląd, to podoba mi się - czyste, ładnie posadzone, ogólnie 9/10.
|
|
|
|
Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek... NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
|
|
|
djbasti
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Listopad 01, 2010, 15:10:19 » |
|
bardzo ładne akwarium, szkoda ze nie więcej paletek...
|
|
|
|
500l 54l Pozdrawiam!
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #3 : Listopad 01, 2010, 15:10:44 » |
|
Masz rację - dekoracyjne. Otoski są stadne - koniecznie dokup, tym bardziej, że masz warunki. Mało paletek, ale akwarium też nie za duże, więc tu się nie czepiam. Jeśli chodzi o wygląd, to podoba mi się - czyste, ładnie posadzone, ogólnie 9/10. Podobają mi się czerwone rośliny na 3 planie... akwarium poprawne ale mnie nie zachwyca... Ps. Kosiarki są również stadnymi rybami...
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #4 : Listopad 01, 2010, 15:43:27 » |
|
Podobają mi się czerwone rośliny na 3 planie...
Też na to zwróciłem uwagę. Na to i na 200W Zbiornik ładny.
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
|
« Odpowiedz #5 : Listopad 01, 2010, 15:50:05 » |
|
Jak dla mnie SUPER ! I te 200W Tylko tak jak pisali poprzednicy - dokup Otoski.
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #6 : Listopad 01, 2010, 15:54:24 » |
|
Stosujesz jakieś nawozy? CO2 widzę, że jest. Ilość W poraża Ładne Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
lukiki
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Listopad 01, 2010, 16:12:01 » |
|
A więc po kolei. Co do kosiarek i otosków rzecz jasna,źe są,to rybki stadne tak jak i paletki. Kosiarki dwie ostały się ze stare większej ekipy,eliminacja uwzględniona jest tym,że banda za pewnie czuła się w grupie i bardzo dominowały. Otoski zostały zakupione na próbę,tak asekuracyjnie na ewentualne glony. Paletki zakupione małe z sentymentu - kiedyś miałem same dyski 18-cm.
Nawozy-metoda Estimative Index CO2 owszem i sporo,jak by przeliczyć na bąble w sekundę,to wyjdzie minimum 30bl/s Faktycznie 200W to już znacznie dużo,bo to już stosunek 1W/1L ,ale w obecnej sytuacji myślę o kolejnych 54W,ponieważ w tym buszu ciężko już o dobre światło w niższym partiach.
|
|
|
|
|
|
|
moroboro
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Listopad 01, 2010, 17:28:45 » |
|
Może się podobać. Dodałbym trochę zwinników jarzeńców. Martwi mnie tylko to, że biorąc pod uwagę co2 oraz oświetlenie bardzo szybko konieczna będzie przycinka roślin. A teraz tak ładnie wszystko wygląda. I jeszcze: czy w perspektywie nie za mała filtracja,chociaż to przecież holender. Gratulacje i powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #9 : Listopad 01, 2010, 17:57:38 » |
|
Zbiorniczek BARDZO przyjemny dla oka-udane rozmieszczenie korzeni i obrastających je roślin. Bańka sprawia wrażenie dużo większej, niż jest w rzeczywistości. Faktycznie strasznie dużo tych W, choć ja też jestem zwolennikiem dobrego oświetlenia Jak wyrabia taki mały filterek? Ile czasu już funkcjonuje zbiornik i na jakim jest podłożu? Miałeś jakieś problemy z EI na początku, czy od razu wszystko było ok (o to pytam, bo sam zbieram się z zamiarem przerzucenia się na tą metodę)? Mógłbyś wrzucić link do zdjęcia w większym rozmiarze? Na tym niewiele widać... Wiem, że sporo tych pytań, ale na takich przykładach zawsze można się czegoś nauczyć
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #10 : Listopad 01, 2010, 18:15:45 » |
|
Dla mnie ten aranż jest zachwycający. Tak naturalnie wyglądający. I te pasiaste paletki mi się bardzo podobają. Mogę prosić ich zbliżenie i nazwę odmiany? Kurcze..tak bym chciała mieć u siebie paletki w zbiorniku...no ale mając pH minimum 7,5 to raczej nie możliwe prawda? Czy są jakieś na rynku przyzwyczajone do takiego pH?
|
|
|
|
|
|
|
lukiki
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Listopad 01, 2010, 18:34:58 » |
|
Może się podobać. Dodałbym trochę zwinników jarzeńców. Martwi mnie tylko to, że biorąc pod uwagę co2 oraz oświetlenie bardzo szybko konieczna będzie przycinka roślin. A teraz tak ładnie wszystko wygląda. I jeszcze: czy w perspektywie nie za mała filtracja,chociaż to przecież holender. Gratulacje i powodzenia. Jak bym dodał kolejne stadne jakieś ryby,to już by się zupa rybna zrobiła Przycinki są 2 w miesiącu czyli tragedii nie ma,a tak w ogóle,to dla mnie żaden problem pomoczyć łapki w akwa,a robiąc częste przycinki możemy po przez to aranżować sobie kształt danych roślin. Osobiście jakoś szczególnie nie narzekam na filtrację i to pomimo zainstalowanej w przeszłości lampy UV,która dość znacznie spowalnia prace Tetry,ale w tym zbiorniku nie dostrzegam poważnych problemów z ciut osłabioną filtracją. Ile czasu już funkcjonuje zbiornik i na jakim jest podłożu? Miałeś jakieś problemy z EI na początku, czy od razu wszystko było ok (o to pytam, bo sam zbieram się z zamiarem przerzucenia się na tą metodę)? Mógłbyś wrzucić link do zdjęcia w większym rozmiarze? Na tym niewiele widać... Wiem, że sporo tych pytań, ale na takich przykładach zawsze można się czegoś nauczyć Funkcjonuje z tym aranżem od lipca,a podłoże które jest oparte na ziemi od kwietnia. Problemy były na początku z powodu przenawożenia i złego zastosowanego systemu proporcji samych nawozów względem CO2 i oświetlenia,trzeba było,to poprostu zgrać. Teraz wystarczy przestrzegać zasady samego stosowania nawozów. Nie,to że bym był alfą i omegą,więc zamieszczam małe wyjaśnienie,że nawozy robi mi ktoś znający od A do Z metodę EI. Link do większego rozmiaru,ale fotka trochę inna http://img812.imageshack.us/img812/8194/dsc0955f.jpg
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2010, 18:42:32 wysłane przez lukiki »
|
|
|
|
|
scalare
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #12 : Listopad 02, 2010, 20:57:34 » |
|
Swietne akwarium. Jak z książek o akwarystyce. Też mam w planach coś koło 150W.
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec
HARDCORE 4 LIFE!
|
|
« Odpowiedz #13 : Listopad 02, 2010, 21:29:04 » |
|
Nie no, według mnie nie ma potrzeby dokupywać oświetlenia, 200W na liczmy 240 l to wychodzi coś koło 0,83W/l , tak, że to nie mało. Jeśli już koniecznie masz potrzebę wzmacniać oświetlenie, to może odbłyśniki ? EDIT: Zapomniałem..Akwa bardzo ładne
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #14 : Listopad 02, 2010, 23:07:23 » |
|
zrezygnowałbym z paletek, dwie to za mało a na więcej imho nie ma miejsca bo przynajmniej pół bańki (jak nie więcej) zajmują rośliny,
baniak ładny
|
|
|
|
|
|
|
|