Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: lukiki 240 Dekoracyjne  (Przeczytany 9052 razy)
lukiki
Nowy
*

« : Listopad 01, 2010, 14:54:22 »

Wymiary:120x40x50
Oświetlenie:T8 i T5 - łącznie 200W
Filtracja:Tetra Tec 700 + Skimmer + cyrkulator Koralia 2
Dekoracje:Korzenie
Flora:Wywłócznik rdzawy,kabomba,micranthenum umbrosum,blyxa,anubias,wkłębka,limnophylia aromatica,christmas moos,i jeszcze jakieś zielska.
Fauna:50x neon,2x paletka- turkus,2x kosiarka,2x otos,100x-150x cherry

« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2010, 18:06:54 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #1 : Listopad 01, 2010, 15:09:01 »

Masz rację - dekoracyjne. Otoski są stadne - koniecznie dokup, tym bardziej, że masz warunki. Mało paletek, ale akwarium też nie za duże, więc tu się nie czepiam. Jeśli chodzi o wygląd, to podoba mi się - czyste, ładnie posadzone, ogólnie 9/10. papa

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
djbasti
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 01, 2010, 15:10:19 »

bardzo ładne akwarium, szkoda ze nie więcej paletek...

500l
54l
Pozdrawiam!
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Listopad 01, 2010, 15:10:44 »

Masz rację - dekoracyjne. Otoski są stadne - koniecznie dokup, tym bardziej, że masz warunki. Mało paletek, ale akwarium też nie za duże, więc tu się nie czepiam. Jeśli chodzi o wygląd, to podoba mi się - czyste, ładnie posadzone, ogólnie 9/10. papa

Podobają mi się czerwone rośliny na 3 planie... akwarium poprawne ale mnie nie zachwyca...
Ps. Kosiarki są również stadnymi rybami...

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #4 : Listopad 01, 2010, 15:43:27 »

Podobają mi się czerwone rośliny na 3 planie...
Też na to zwróciłem uwagę.
Na to i na 200W Smiley

Zbiornik ładny.

andrej
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Listopad 01, 2010, 15:50:05 »

Jak dla mnie SUPER Cheesy ! I te 200W  Shocked
Tylko tak jak pisali poprzednicy - dokup Otoski.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 01, 2010, 15:54:24 »

Stosujesz jakieś nawozy? CO2 widzę, że jest. Ilość W poraża Roll Eyes
Ładne
Pozdrawiam

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
lukiki
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 01, 2010, 16:12:01 »

A więc po kolei.
Co do kosiarek i otosków rzecz jasna,źe są,to rybki stadne tak jak i paletki.
Kosiarki dwie ostały się ze stare większej ekipy,eliminacja uwzględniona jest tym,że banda za pewnie czuła się w grupie i bardzo dominowały.
Otoski zostały zakupione na próbę,tak asekuracyjnie na ewentualne glony.
Paletki zakupione małe z sentymentu - kiedyś miałem same dyski 18-cm.

Nawozy-metoda Estimative Index
CO2 owszem i sporo,jak by przeliczyć na bąble w sekundę,to wyjdzie minimum 30bl/s
Faktycznie 200W to już znacznie dużo,bo to już stosunek 1W/1L ,ale w obecnej sytuacji myślę o kolejnych 54W,ponieważ w tym buszu ciężko już o dobre światło w niższym partiach.
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 01, 2010, 17:28:45 »

Może się podobać. Dodałbym trochę zwinników jarzeńców. Martwi mnie tylko to, że biorąc pod uwagę co2 oraz oświetlenie bardzo szybko konieczna będzie przycinka roślin. A teraz tak ładnie wszystko wygląda. I jeszcze: czy w perspektywie nie za mała filtracja,chociaż to przecież  holender. Gratulacje i powodzenia. papa 
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 01, 2010, 17:57:38 »

Zbiorniczek BARDZO przyjemny dla oka-udane rozmieszczenie korzeni i obrastających je roślin. Bańka sprawia wrażenie dużo większej, niż jest w rzeczywistości.
Faktycznie strasznie dużo tych W, choć ja też jestem zwolennikiem dobrego oświetlenia Tongue
Jak wyrabia taki mały filterek?
Ile czasu już funkcjonuje zbiornik i na jakim jest podłożu?
Miałeś jakieś problemy z EI na początku, czy od razu wszystko było ok (o to pytam, bo sam zbieram się z zamiarem przerzucenia się na tą metodę)?
Mógłbyś wrzucić link do zdjęcia w większym rozmiarze? Na tym niewiele widać...
Wiem, że sporo tych pytań, ale na takich przykładach zawsze można się czegoś nauczyć Wink

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Listopad 01, 2010, 18:15:45 »

Dla mnie ten aranż jest zachwycający. Tak naturalnie wyglądający. I te pasiaste paletki mi się bardzo podobają. Mogę prosić ich zbliżenie i nazwę odmiany? Kurcze..tak bym chciała mieć u siebie paletki w zbiorniku...no ale mając pH minimum 7,5 to raczej nie możliwe prawda? Czy są jakieś na rynku przyzwyczajone do takiego pH?

lukiki
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 01, 2010, 18:34:58 »

Może się podobać. Dodałbym trochę zwinników jarzeńców. Martwi mnie tylko to, że biorąc pod uwagę co2 oraz oświetlenie bardzo szybko konieczna będzie przycinka roślin. A teraz tak ładnie wszystko wygląda. I jeszcze: czy w perspektywie nie za mała filtracja,chociaż to przecież  holender. Gratulacje i powodzenia. papa  

Jak bym dodał kolejne stadne jakieś ryby,to już by się zupa rybna zrobiła  Cheesy
Przycinki są 2 w miesiącu czyli tragedii nie ma,a tak w ogóle,to dla mnie żaden problem pomoczyć łapki w akwa,a robiąc częste przycinki możemy po przez to aranżować sobie kształt danych roślin.
Osobiście jakoś szczególnie nie narzekam na filtrację i to pomimo zainstalowanej w przeszłości lampy UV,która dość znacznie spowalnia prace Tetry,ale w tym zbiorniku nie dostrzegam poważnych problemów z ciut osłabioną filtracją.

Ile czasu już funkcjonuje zbiornik i na jakim jest podłożu?
Miałeś jakieś problemy z EI na początku, czy od razu wszystko było ok (o to pytam, bo sam zbieram się z zamiarem przerzucenia się na tą metodę)?
Mógłbyś wrzucić link do zdjęcia w większym rozmiarze? Na tym niewiele widać...
Wiem, że sporo tych pytań, ale na takich przykładach zawsze można się czegoś nauczyć

Funkcjonuje z tym aranżem od lipca,a podłoże które jest oparte na ziemi od kwietnia.
Problemy były na początku z powodu przenawożenia i złego zastosowanego systemu proporcji samych nawozów względem CO2 i oświetlenia,trzeba było,to poprostu zgrać.
Teraz wystarczy przestrzegać zasady samego stosowania nawozów.
Nie,to że bym był alfą i omegą,więc zamieszczam małe wyjaśnienie,że nawozy robi mi ktoś znający od A do Z metodę EI.

Link do większego rozmiaru,ale fotka trochę inna http://img812.imageshack.us/img812/8194/dsc0955f.jpg

« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2010, 18:42:32 wysłane przez lukiki » Zapisane
scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Listopad 02, 2010, 20:57:34 »

Swietne akwarium. Jak z książek o akwarystyce. Też mam w planach coś koło 150W.  Good !

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #13 : Listopad 02, 2010, 21:29:04 »

Nie no, według mnie nie ma potrzeby dokupywać oświetlenia, 200W na liczmy 240 l to wychodzi coś koło 0,83W/l , tak, że to nie mało. Jeśli już koniecznie masz potrzebę wzmacniać oświetlenie, to może odbłyśniki ?

EDIT: Zapomniałem..Akwa bardzo ładne  Good !
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Listopad 02, 2010, 23:07:23 »

zrezygnowałbym z paletek, dwie to za mało a na więcej imho nie ma miejsca bo przynajmniej pół bańki (jak nie więcej) zajmują rośliny,

baniak ładny

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: