Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chory kirysek panda  (Przeczytany 3304 razy)
terefere88
Nowy
*

« : Listopad 03, 2010, 22:26:52 »

Nie pływa, ma jakby podskubaną płetwę i opadnięty ogon. Dodatkowo zauwazylem, jakby mial jakąś czerwoną kropke na brzuchu :/
W porównaniu do innych kirysków to jest taki matowy.
A poza tym krewetka zaczepia go i nie daje mu zbytnio spokoju.

W akwarium jest jeszcze 10 neonów czerownych,  5 kirysów, dwie krewetki yellow

Parametry to:
NO2 =0
pH= 7,2
NO3 - 30
GH Tw0 - 19
KH Ch TwW - 8

co to może być i jak mu pomóc?
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2010, 22:38:21 wysłane przez terefere88 » Zapisane
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #1 : Listopad 06, 2010, 12:13:20 »

Kilka pytań :

1. Ile litrów ma akwarium?
2. Od kiedy funkcjonuje zbiornik?
3. Czy zbiornik ma pokrywę?
4. Czy masz grzałkę/jaką?
5. Jaka jest temperatura?
6. Jaką masz obsadę zbiornika? (czy z bojownikiem są inne rybki/jakie?)
7. Jaki masz filtr?
8. Jakie jest podłoże, rośliny inne dekoracje?
9. Jakie są parametry wody?
10. Jak wyglądają podmiany? (ile litrów podmieniasz, jak często robisz podmiany, kiedy była ostatnia podmiana?)
11. Dokładny opis objawów.
12. Jakich zmian dokonałeś ostatnio w akwarium? Kiedy? Opisz je dokładnie (nowe rybki, nowe roślinki, nowy nawóz, restart zbiornika, przeniesienie części obsady, itp.)
13. Czy rybka/rybki były wcześniej leczone? Kiedy, na co i jakich lekarstw używano?
14. Jakie preparaty i jak często dodajesz do wody/w podłoże/na wkłady filtra? (nawozy, uzdatniacze, itp.)
15. Czym, jak często i w jakich ilościach karmisz rybkę?
16. Od jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja?
17. Czy masz zdjęcie chorej rybki? Jeśli tak, to wklej je.
18. Czy coś niepokojącego działo się ostatnio w Twoich zbiornikach? (choroby, padnięcie ryb, pleśń, mętnienie wody, awaria sprzętu, uszczelnianie akwa silikonem, inne problemy)
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 06, 2010, 12:20:28 »

kuba1006 czytaj ze zrozumieniem. Na niektóre postawione przez Ciebie pytania masz odpowiedź. Nie wspomnę o poście pod postem Wink

Pozdrawiam

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
terefere88
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 10, 2010, 21:06:13 »

Kilka pytań :

1. Ile litrów ma akwarium?
72l, z czego tak na prawdę jest jakoś 65 l

2. Od kiedy funkcjonuje zbiornik?
zbiornik zostal zalany 19.09 br, a ryby były jakieś 3 tygodnie później
3. Czy zbiornik ma pokrywę?
tak ma

4. Czy masz grzałkę/jaką?
to normalne, że dla takiej rybki potrzebna jest grzałka, bo temperatura w pokojowa to troche za mało...
więc grzałka jest 100W

5. Jaka jest temperatura?
25 stopni

6. Jaką masz obsadę zbiornika? (czy z bojownikiem są inne rybki/jakie?)
no to akurat napisałem w 1 poście...

7. Jaki masz filtr?
aquael fan 1

8. Jakie jest podłoże, rośliny inne dekoracje?
podłoże -> żwirek rzeczny
roślinki -> kabomba, moczarka, kryptokoryna
dekoracje -> dwa kokosy, dwie skałki wulkaniczne

9. Jakie są parametry wody?
podałem wyżej

10. Jak wyglądają podmiany? (ile litrów podmieniasz, jak często robisz podmiany, kiedy była ostatnia podmiana?)
podmieniam regularnie co tydzień przynajmniej 12 litrów, woda jest zawsze odstana, przed wlaniem podgrzewana do 25 stopni

11. Dokładny opis objawów.
no co można więcej napisać jak nic więcej się nie dzieje poza wymienionymi wyżej?
później po kilku następnych godzinach można było zauważyć dodatkową czerwoną plamkę na brzuchu oraz jakby mu ogonek krwawił. A co do tych plamek czerwonych na brzuchu to jestem pewien, ze to też swego rodzaju ranki były.

12. Jakich zmian dokonałeś ostatnio w akwarium? Kiedy? Opisz je dokładnie (nowe rybki, nowe roślinki, nowy nawóz, restart zbiornika, przeniesienie części obsady, itp.)
Nic nie zmieniałem jest tak jak od początku gdy zadomowiły się pierwsze ryby. Pierwsze były kirysy i otoski. Po jakiś 2 tygodniach przyszly krewetki, z czego przyjeło się tylko 3 sztuki, a poźniej jedna padła przy zmianie wylinki, reszta do tej pory zmienia je bez problemów.
jakieś niecałem 3 tygodnie temu kupiłem 10 neonów czerwonych i po tygodniu na pewno nic innym rybom nie dolegało.

13. Czy rybka/rybki były wcześniej leczone? Kiedy, na co i jakich lekarstw używano?
Nie były leczone, bo nie było takiej potrzeby

14. Jakie preparaty i jak często dodajesz do wody/w podłoże/na wkłady filtra? (nawozy, uzdatniacze, itp.)
nic

15. Czym, jak często i w jakich ilościach karmisz rybkę?
codziennie, szczypta płatków dla neonów (tak że zjadają i nic nie opada na dno), pokam dla kirysów (też w ilości, że nie zostaje), a w ciągu dnia jeszcze moze ze 3-4 kulki pokarmu dla krewetek (firma JBL)

16. Od jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja?
była jako pierwsza w akwarium wraz z innymi kirysami, aklimatyzacja wygladała tak jak w zaleceniach jakie można spotkać na forum...

17. Czy masz zdjęcie chorej rybki? Jeśli tak, to wklej je.
a co wyżej się zdjęcie nie wyświetla?

18. Czy coś niepokojącego działo się ostatnio w Twoich zbiornikach? (choroby, padnięcie ryb, pleśń, mętnienie wody, awaria sprzętu, uszczelnianie akwa silikonem, inne problemy)
no to taka pierwsza objawa.

Poza tym, po odłowieniu ryby od reszty niestety padła przez nockę, więc w zasadzie jest to już nieaktualne, ale dalej mnie dręczy co to mogło być?

a ciągnąc dalej choroby kirysów.
Niestety innemu kirysowi też coś dolegało. Dolegało bo niestety też mi padł.
Wyglądało to tak, jakby mu spuchł jeden z wąsików. Z początku tylko go obserwowałem, bo nie wiedziałem czy moze jakoś żwirkiem sobie przygniutł czy coś innego. Ale zaczeło się to powiekszać i zrobiła się z tego ranka, do internetu nie miałem dostęp przez kilk dni więc też nie miałem jak sprawdzić i poszukać, a jak spytałem się w zoologicznych to nie wiedzieli co moze być przyczyną. Postanowiłem go odławiać i robić mu kąpiele w odkażaczu (odławiałem do słoika 5l - niestety nie mam innego akwarium, które mogło by robić za izolatke - i tam na 4 l wody dawałem 1 kroplę specyfiku - MCF z tropical'a - i tak zostawiałęm go na 15 min). Niestety ryby też nie udało mi się odratować :/

Fakt też taki, że ostatnio miałem mały problem z glonami (szczególnie z krasnorostami lub czymś bardzo podobnym, oraz takimi nitkami) ale już sytuacja wydaje się być opanowana.

Może ktoś podsunie pomysł, co mogło tym rybom dolegać?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: