Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « biotop Amazonki - filmik
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: biotop Amazonki - filmik  (Przeczytany 22750 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Styczeń 22, 2011, 13:51:33 »

że w naturze to światło jest mocno rozproszone, ale nie ten wątek od tego by ciągnąć tą dyskusję.
pzdr
.. ja tam widze mocno naświetlone akweny z takim światłem jakiego nigdy nie osiągnę w akwarium.. są też oczywiscie zacienione wieksze rzeki ale strumienie na otwartym polu z niskim poziomem wody jednoznacznie wskazują na to że w oswietlonych wodach tez żyją ryby. I jest to ich naturalny biotop do którego są przystosowane.

imho nikt nie generalizował
to przeczytaj posty mrs  Cheesy IMHO to generalizowanie
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Styczeń 22, 2011, 14:07:14 »

kolejna porcja filmików.. neonki podobno zyjące tylko w "herbacie"

ramirezki pływające w cabombie

dobraf w wątku o którym wspomniałeś zebrało się na koniec towarzystwo wzajemnej adoracji widzące jedyną słuszną drogę .. które zakrzyczało innych. Mnie jakoś to nie przekonało, mam oswietlenie 0,75W/l i ryby jakoś mi nie pływają zestresowane w ciasnej kupie. neonki rozpłyneły sie po akwarium i poluja na młode krewetki a 3 stare bystrzyki które przy takim świetle powiiny byc blade są czerwone w przeciwienstwie do tych które niedawno dokupiłem, żyły w ciemnych sklepowych akwariach a wczesniej hodowlanych i sa blado-przezroczyste
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2011, 14:18:25 wysłane przez Pethro » Zapisane
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #17 : Styczeń 22, 2011, 14:41:46 »

to przeczytaj posty mrs 
Skoro już kogos odsyłas do moich postów, wypadałoby podać link lub informacje dot. tego o czym piszesz.
Sposób w jaki prowadzisz rozmowe z Dobrafem jest delikatnie mówiąc dziecinny, przypomina to sześciolatków z piaskownicy których jedynym argumentem jest "bo tak...". Podobnie jak odkopanie nie ruszanego od kilku tygodni wątku dot. oświetlenia poprzez napisanie lakonicznego, nic nie wnoszacego do dyskusji postu. Gdybyś cały wątek przeczytał, wiedziałbyś, że doświadczenie deledena nieco rozjaśniło sytuacje poruszaną w temacie - przynajmniej dla części ryb.
Pisząc, powołując się na kogoś używaj argumentów, bez tego to co piszesz jest tylko nabijaniem postów. Mnie i jak sądzie wielu innym użytkownikom nie chę się odpisywać na posty bez merytorycznego przesłania. Jak pewnie zauważyłeś tylko Dobraf odniósł się do Twojej informacji w wątku dot. oświetlenia, o czymś to chyba świadczy, prawda?

Filmików które podaliście nie ogladałem, widziałem ich setki. Na YT, Discovery, animal planet itp. Poglądową sytuacje w samej amazonce i jej dorzeczach znam (oczywiście na tyle na ile można ją poznać oglądając filmy). Wklejaj sobie co chcesz, pisz sobie co chcesz, zarośnięte akweny, fragmenty rzek czy choćby leśnych bajor, istnieją. Życie w nich ma się nijak do życia panującego w zbiorniku, już nie chce mi się po raz tysięczny pisac o głębokościach rzek, powierzchni wód i możliwości doboru przez rybe najkorzystniejszego dla niej miejsca.
Zobacz sobie filmiki na których widać pstrążenice. Spędzają one mnóstwo czasu przy powierzchni wody, zobacz jednak jakie to są wody...
Jeśli twierdzisz, że są ryby zyjące w mocno nasłonecznionych wodach, proszę o podanie nazw gatunków...

neonki podobno zyjące tylko w "herbacie"
Podaj źródło twierdzące, że neony żyją tylko w BW.
Co do ramirez to powszechnie wiadomo, że zasiedla ona praktycznie wszystkie środowiska wodne występujące w SA.

Dyskusja zbędna, powielająca wiele razy poruszany temat...

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Styczeń 22, 2011, 15:00:56 »

Już podałem gatunki ryb w tamtym wątku i jakoś nikt się nie odniósł do nich. Co do twoich postów to pisałem o generalizowaniu, choćby tutaj

Niemniej, za uświadamianie nieświadomych, propagowanie natury w akwarystyce, obalanie jedynego słusznego poglądu jakim jest baniak roślinny
Mnie i jak sądzie wielu innym użytkownikom nie chę się odpisywać na posty bez merytorycznego przesłania. Jak pewnie zauważyłeś tylko Dobraf odniósł się do Twojej informacji w wątku dot. oświetlenia, o czymś to chyba świadczy, prawda?
chyba o tym że reszta nie miała żadnych merytorycznych argumentów na odparcie tego co napisałem

Filmików które podaliście nie ogladałem, widziałem ich setki. Na YT, Discovery, animal planet itp.
może nie powinieneś się ograniczać do tego co kiedyś widziałeś i być bardziej otwartym  Cheesy
podałem kilka filmików na których wody są przeswietlone, wcale nie widze tam przytłumionego swiatła widac wyraźne cienie a ryby spokojnie pływają. Woda jest krystalicznie czysta.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2011, 15:03:25 wysłane przez Pethro » Zapisane
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #19 : Styczeń 22, 2011, 15:38:38 »

może nie powinieneś się ograniczać do tego co kiedyś widziałeś i być bardziej otwartym  Cheesy
podałem kilka filmików na których wody są przeswietlone, wcale nie widze tam przytłumionego swiatła widac wyraźne cienie a ryby spokojnie pływają. Woda jest krystalicznie czysta.
Niestety, źle patrzyłeś.
Dobraf miał w 100% racje, woda jest zmętniona.
Nic nie było napisane o przytłumionym świetle.
Zobacz co dzieje się tuż pod lustrem wody.

Grudnman założył wątek w innym celu niż dywagacje na temat upodobań świetlnych ryb - do tego celu stworzony był inny wątek w ktorym, jak już pisałem wcześniej, Twoja wypowiedź nie wniosła nic do dyskusji, natomiast "towarzystwo wzajemnej adoracji" świadczy tylko o tym, że wątku nie przeczytałeś w całości.

Dla mnie koniec rozmowy.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2011, 21:12:20 wysłane przez mrs » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Styczeń 22, 2011, 16:25:53 »

nie wszedzie jest zmącona, przejrzyj wszystkie filmiki a nie 2 pierwsze z brzegu  Tongue to sam zobaczysz
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Styczeń 22, 2011, 20:58:38 »

jak już wcześniej wspomniałem nie od tego tematu jest ten wątek, robienie podchodów i startowanie "od nowa" z dyskusją o oświetleniu w innym nie mającym z tym związku wątkiem uważam po prostu za głupotę, jeśli chcesz wiedzieć jakie ja np. mam zdanie na ten temat to zapraszam do wspomnianego wątku, jeśli chcesz z kimś o tym podyskutować to też proponuję to robić w/w wątku, ja raczej dyskusji nie podejmę bo swoje zdanie na ten temat wyraziłem jasno i nie mam zamiaru się powtarzać bo uważam to również za głupotę - podejrzewam, że nie tylko ja mam takie podejście do sprawy także staje przed Tobą wielka szansa na zakrzyczenie owego "towarzystwa wzajemnej adoracji",

przepraszam autora za OT, (więcej już nie śmiece)

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: