to przeczytaj posty mrs
Skoro już kogos odsyłas do moich postów, wypadałoby podać link lub informacje dot. tego o czym piszesz.
Sposób w jaki prowadzisz rozmowe z Dobrafem jest delikatnie mówiąc dziecinny, przypomina to sześciolatków z piaskownicy których jedynym argumentem jest "bo tak...". Podobnie jak odkopanie nie ruszanego od kilku tygodni wątku dot. oświetlenia poprzez napisanie lakonicznego, nic nie wnoszacego do dyskusji postu. Gdybyś cały wątek przeczytał, wiedziałbyś, że doświadczenie deledena nieco rozjaśniło sytuacje poruszaną w temacie - przynajmniej dla części ryb.
Pisząc, powołując się na kogoś używaj argumentów, bez tego to co piszesz jest tylko nabijaniem postów. Mnie i jak sądzie wielu innym użytkownikom nie chę się odpisywać na posty bez merytorycznego przesłania. Jak pewnie zauważyłeś tylko Dobraf odniósł się do Twojej informacji w wątku dot. oświetlenia, o czymś to chyba świadczy, prawda?
Filmików które podaliście nie ogladałem, widziałem ich setki. Na YT, Discovery, animal planet itp. Poglądową sytuacje w samej amazonce i jej dorzeczach znam (oczywiście na tyle na ile można ją poznać oglądając filmy). Wklejaj sobie co chcesz, pisz sobie co chcesz, zarośnięte akweny, fragmenty rzek czy choćby leśnych bajor, istnieją. Życie w nich ma się nijak do życia panującego w zbiorniku, już nie chce mi się po raz tysięczny pisac o głębokościach rzek, powierzchni wód i możliwości doboru przez rybe najkorzystniejszego dla niej miejsca.
Zobacz sobie filmiki na których widać pstrążenice. Spędzają one mnóstwo czasu przy powierzchni wody, zobacz jednak jakie to są wody...
Jeśli twierdzisz, że są ryby zyjące w mocno nasłonecznionych wodach, proszę o podanie nazw gatunków...
neonki podobno zyjące tylko w "herbacie"
Podaj źródło twierdzące, że neony żyją tylko w BW.
Co do ramirez to powszechnie wiadomo, że zasiedla ona praktycznie wszystkie środowiska wodne występujące w SA.
Dyskusja zbędna, powielająca wiele razy poruszany temat...