Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « P. ramireza + P. Agassiza w 200 l
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: P. ramireza + P. Agassiza w 200 l  (Przeczytany 4473 razy)
Kamius
Nowy
*

« : Listopad 09, 2010, 21:30:12 »

Witam mam wielki dylemat odnośnie P. Ramireza  ponieważ w najbliższym czasie planuje w domu założyć 200 l baniak i wszystko zrobić od podstaw ( po za filtrem oczywiście aż taką złotą rączką to nie jestem ).

Planuję mieć w zbiorniku biotop przypominający wody rio  orinoco (  podkreślam ) oglądałem wiele filmów kręconych pod wodą.
Chciał bym mieć w zbiorniku chociażby parę motylków ramireza (tych jak najbardziej zbliżonych do oryginału a nie tych z "ludzkich  kolorowanek ")

Ale w dwusetce można się już nieźle pobawić z aranżacją na co tez mam już pomysły.

I kieruję pytanie do nie co bardziej doświadczonych, czy Ramirezka z Agassiza ma możliwość istnieć w jednym zbiorniku ?
Pomijam stado kąsaczowatych które tez planuje. Prosił bym o jakieś sensowne podpowiedzi ( oczywiście pomijajcie parametry wody itp. bo są mi one doskonale znane )

Staram się już w etapie planowania wprowadzać swoje myślenie na odpowiedni tor.

Serdecznie dziękuje Kamil z Lublina
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 09, 2010, 22:08:50 »

Będzie 'wojna', szczególnie wtedy kiedy któreś podejdą do tarła. Radzę zdecydować się na jeden gatunek.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 09, 2010, 22:30:32 »

pewnie tak się skończy jak pisze andrzej, spróbuj może zrobić duży harem agassizów,

niby 200 l ale pielęgniczki tych litrów powiedzmy szczerze nie wykorzystają, najważniejsza jest powierzchnia dna, prawie to samo by miały w 120 l ale załóżmy w bańce o wysokości 30 cm, btw skoro zależy Ci na pielęgniczkach i planujesz 200l to może zamiast standartu 100x40x50, zrób sobie na zamówienie np. 120x40x40 - pokrywę możesz dać standartową a powierzchnia dna znacząco już się zwiększa.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Kamius
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 09, 2010, 22:41:52 »

Problem mam strasznie nietypowy...

Ja szczerze wolał bym agassizy ale... Kobiecie strasznie podobają się ramirezy, a że nie miałem styczności z tymi gatunkami ryb wiec pytam. W internecie na forach jest sporo "fachowców" którzy proponują kakadu z ramirezami...

Chce zrobić coś nietypowego a nie kilka pielęgniczek  kirysy i neony co jest tak bardzo oklepane ze rzygać się chce jak widzę takie bańki. Chociaż może jak by się człowiek pobawił z wystrojem i podzielił akwa jednym wielkim korzeniem i roślinnością zbiornik na " pół" to i takie połączenie mogło by zaistnieć. Co do Akwa jak już pisałem wszystko robie od podstaw sam więc dokładne wymiary zbiornika są czysto teoretyczne.

Agassizy i co dalej jakieś propozycje bo powiem szczerze że mi się juz w głowie pokręciło od propozycji " forumowiczów " na forach akwarystycznych. 200 l to jest już coś.
I w sumie myślałem o takim lekko wydłużonym akwa ale chodzi też i o miejsce w pokoju, wszystko jest związane z tym jakich rozmiarów wyjdzie mi biurko , bo robię nowe meble do pokoju i cały wystrój, tylko jeszcze dokładnie nie wiem jak biurko zrobię i tu mam lekki problem 

Jakie rybki do agassizów w toni i przy dnie ( na pewno otoski )
Dziękuję za aktywność i pomoc odwdzięczę się piękną dokumentacją naszej wspólnej pracy - foto gdy już będę miał co fotografować

I jakie zestawienie pielęgniczek z tego regionu by do siebie pasowało ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2010, 22:58:01 wysłane przez Kamius » Zapisane
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #4 : Listopad 09, 2010, 22:55:10 »

Wg mnie wojny między ramirezkami a agassiza nie będzie.
Odpowiedni aranż zbiornika z dużą ilością kryjówek załatwi sprawe.
Dodatkowo, dla pielęgniczek ramireza pływanie w środkowej części zbiornika nie stanowi problemu.
W mojej bańce na dnie dominowały nannacary, w toni częściej pływały ramirezki i nie było z tym problemu.
Ryby ignorowały się nawzajem, natomiast, od czasu do czasu - podczas tarła, samica nannacar przeganiała ramirezki ale krzywdy im nie zrobiła.
To nie żaglowce, krew się nie poleje.
Agassizy też nie są tak temperamentne jak np. kakadu więc takie zestawienie da rade.

Pozdrawiam.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 09, 2010, 23:00:14 »

ciężo podpowiedzieć, może spróbuj 2 pary ramirezów? lub para ramirezów + para jakichś spokojniejszych pielęgnic np. żagli, skośnopręgich, akar z maroni, ławicowe jak chcesz coś w miarę nieoklepanego to wyklucz nenki i razbory, jest tego trochę do wyboru, otosy jak najbardziej pożyteczne stworzenia. Przede wszystkim zobacz co możesz dostać w sklepach co Ci się podoba i napisz, w jakimś stopniu pomoże to coś dobrać.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Kamius
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 09, 2010, 23:03:31 »

No właśnie też tak myślę że wszystko wyjdzie w praniu ale raczej może być ciężko a jakie byś zaproponował gatunki do takiego akwarium z tego rejonu co 2 głowy to nie jedna i żeby było ciekawie... wiem że wielu powie że najpierw trzeba wystroić akwa i niech dojrzewa a potem rybki... ale wg mnie robiąc plany a potem tylko delikatnie korygować jest lepiej. Zboczenie inżynierskie hehe

Dostepność w rybki u mnie w Lublinie hmmm... po coś co mi się podoba mogę nawet jechać do warszawy ;p

Co mi się podoba no nie da się ukryć że kirysy strasznie do mnie trafiają ale jest ich wszędzie pełno , uwielbiam patrzeć na ryby które dostojnie pływają sobie nie wielką ławicą wyszukując sobie coś w toni ale i nie tylko, no i oczywiście drapieżne ataki ryb okoniowatych jakimi widzę apisto. Od 5 roku życia wędkuje i to też może być moim kolejnym zboczeniem ;p

P. Agassizi i Akara z maroni hmmm ciekawie
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2010, 23:08:57 wysłane przez Kamius » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 09, 2010, 23:11:44 »

tak na szybkiego
para żagli, harem agassiz 1+4, 15-20 rodostomusów, 10 otosów

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Kamius
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 09, 2010, 23:24:07 »

na żagle chyba będzie za niskie planowane akwa 500 ( 500 mm - 50 mm na podłoże = 450mm dupa bo nie chce wysokiego )

Może

Akara z maroni + P. Agassiza
do tego małą ferajna bystrzyków pereza
6-8 kirysków lamparcich
8 otosków ??

oczywiście sporo zakamarków i natężenie światłą nie za duże ( robie własną konstrukcje świateł led co może jednym się spodoba innym nie z pokrywą własnej konstrukcji z płyty pcv )
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2010, 23:27:11 wysłane przez Kamius » Zapisane
Kamius
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 09, 2010, 23:33:03 »

Powiem szczerze że nie wszystko co się nam podoba jest dobre, chcę stworzyć rybom jak najbardziej odpowiednie warunki do funkcjonowania i zestawienie grało harmonijny spektakl dla mnie, mojej rodziny i przyjaciół. Nasze akwaria powinny być wycinkiem prawdziwej przyrody a nie kulą z zamkiem i złotym welonem w środku.
Kamius
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 09, 2010, 23:35:59 »

Nad bleherami też myślałem ale czy nie są one za dużym rywalem dla młodych pielęgniczek ? w sumie kirysek to podstawowy wróg ikry no ale...
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Listopad 09, 2010, 23:36:31 »

oczywiście sporo zakamarków i natężenie światłą nie za duże ( robie własną konstrukcje świateł led co może jednym się spodoba innym nie z pokrywą własnej konstrukcji z płyty pcv )

to identycznie jak ja, ramę z pcv na nowej bańce 240l litra mam już gotową, obecnie testuję marketowe listwy diodowe w mojej starej bańce 112 l. Jakie diody stosujesz?

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Kamius
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Listopad 09, 2010, 23:53:28 »

wszystko jest jeszcze w planach ale jak mam robić to albo 24 diody 3 v w 2 listwach w 3 kolorach biały 6000 czerwony i niebieski w dobrym rozstawieniu

Lub zrobic nie w listwach a po prostu na prostokatnej tablicy z diod 1v tez białe z kilkoma niebieskimi i mala iloscia czerwonych.

tylko musze dokladnie wiedziec jakie bede mial akwa zeby oszacowac ich natezenie. W dodatku chce zamontować 2 sterowniki ktore beda mi automatycznie włączały oświetlenie o daje porze i wyłączały kiedy będe chciał np o 115:30 właczanie a o 21:30 wył z tym że będzie jeszcze sterownik odnośnie natężenia światła to znaczy od 15:30 światło delikatnie będzie sie rozjasnialo do 16 a od 21 do 21:30 wygasało wszystko będę robił na uczelni z zaprzyjaźnionym profesorem ( bo jestem na ostatnim roku studiów )  

i jeszcze co do obsady

Akara z maroni + P. Agassiza czy moze ramireza ? (ktora z nich z akara byla by ok)
( w naturalnych warunkach z tego co sie doczytalem i widzialem akara kopie jamy w dnie na ikre )
6-8 kirysków lamparcich
8 otosków
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2010, 00:13:31 wysłane przez Kamius » Zapisane
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Listopad 10, 2010, 08:44:08 »

200 litrów na dwa gatunki pielęgniczek to jest sporo.

skoro zależy Ci na pielęgniczkach i planujesz 200l to może zamiast standartu 100x40x50, zrób sobie na zamówienie np. 120x40x40 - pokrywę możesz dać standartową a powierzchnia dna znacząco już się zwiększa

No napewno im większa powierzchnia dna tym lepiej. W Magazynie Akwarium pisali że przy powierzchni 150 cm długości, można odtworzyć naprawde dokładnie warunki, a liczba pielęgniczek jaką podali że można umieścić była naprawde duużżżaaa...  Nuie pamiętam teraz, ale wiem że aż mnie zdziwiło, jak znajde to zamieszcze.

Akara z maroni + P. Agassiza czy moze ramireza ? (ktora z nich z akara byla by ok)

Bez większego znaczenia. Co wolisz.
( w naturalnych warunkach z tego co sie doczytalem i widzialem akara kopie jamy w dnie na ikre )

No pewnie troche kopie - jak to pielęgnica. Napewno nie jest to jakieś problemowe.
6-8 kirysków lamparcich
8 otosków

No i ok. Akary z Maronii troche delikatne są, wyamagają bardzo dobrej opieki. Ja osobiście zamiast pielęgniczek apistogramma dałbym z akarami z Maroni crenicichle, ale też z reguły delikatniejsze są. Opcji jest wiele: i to jakie gatunki pielęgniczke, akar, kąsaczowców, kierysów dasz to już kwestia gustu. Jest z czego wybierać. Jest z czego wybierać - tak że każdy z nas jak tu jesteśmy mógłby takie akwarium, przy zastosowaniu tych samych grup ryb, urządzić inaczej  Smiley
Kamius
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Listopad 10, 2010, 09:06:02 »

Jeśli chodzi o Apisto to te gatunki mają swój urok, nie wiem zupełnie jak kiryski - ryby jak ryby a jednak mają coś w sobie w swoim zachowaniu. Mój sąsiad ( na 9 piętrze ) posiada baniak 500 l z L. no i cała chmara Neolamprologus brichardi czyli poczciwych księżniczek. Ryby postrzelone, mające własny charakter ale jednak apisto to apisto. Tanga chyba jednak inny klimat niż wody orinoko.

co do "do wyboru do koloru" racja i chyba jedynie metodą prób i błędów. Dowiem się dokładnie co z czym i na jakiej zasadzie. Bo odstępstwa od reguły spotykamy na każdym kroku i jak ktoś kiedyś napisał że dany gatunek nie toleruje gatunku X to w przysłowiowym "praniu" okazuje się zupełnie inaczej.  
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: