Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « P. ramireza + P. Agassiza w 200 l
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: P. ramireza + P. Agassiza w 200 l  (Przeczytany 4475 razy)
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Listopad 10, 2010, 11:30:37 »

Znalazłem to o czym wspominałem z Magazynu akwarium: "W zbiorniku długości 120 cm, szerokości 40, wysokości 50 (240 litrów) można stworzyć warunki do złudzenia przypominające te, w jakich żyją niektóre populacje pielęgniczek (np. pielęgniczke kakadu). W płytkich, ciepłych i wolno płynących strumieniach leśnych, na stosunkowo niedużym obszarze można znaleć setki osobników tego gatunku" (no i innych apisto).

I dalej w tym samym artykule jest porpozycja by do takiego akwarium wpuścić 30 (sic!) apisto, np. 15 agassiza + 15 borelli (najwyraźniej kierowali się jakością wody - oba te gatunki mozna trzymać w twardszej wodzie).

Niewykluczone że sam kiedyś wpuszcze tyle pielęgniczek do takiego akwarium, by się przekonać jak to jest trzymać taką grupę  Wink  Ale może prędzej bym się zdecydował na jeszcze większą liczbę ale tylko jednego gatunku? Albo jeszcze lepiej: wpuścić do takiego akwa jedną pare lub dwie, i potem trzymać ich młode jak się rozmnożą.

Kamius
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Listopad 10, 2010, 12:04:04 »

Znalazłem to o czym wspominałem z Magazynu akwarium: "W zbiorniku długości 120 cm, szerokości 40, wysokości 50 (240 litrów) można stworzyć warunki do złudzenia przypominające te, w jakich żyją niektóre populacje pielęgniczek (np. pielęgniczke kakadu). W płytkich, ciepłych i wolno płynących strumieniach leśnych, na stosunkowo niedużym obszarze można znaleć setki osobników tego gatunku" (no i innych apisto).

I dalej w tym samym artykule jest porpozycja by do takiego akwarium wpuścić 30 (sic!) apisto, np. 15 agassiza + 15 borelli (najwyraźniej kierowali się jakością wody - oba te gatunki mozna trzymać w twardszej wodzie).

Niewykluczone że sam kiedyś wpuszcze tyle pielęgniczek do takiego akwarium, by się przekonać jak to jest trzymać taką grupę  Wink  Ale może prędzej bym się zdecydował na jeszcze większą liczbę ale tylko jednego gatunku? Albo jeszcze lepiej: wpuścić do takiego akwa jedną pare lub dwie, i potem trzymać ich młode jak się rozmnożą.

Ciekawe ciekawe czy zamiast Agassizow można by połączyć borellki z ramirezkami, ale ciekawe hmmm 15 na 15 w 240 l
Zastanawiałem się też nad akwa 120 x 40 x 55 - dosyć nietypowe ale do pielęgnic dołożyć skalary + ławica i denne które już przedstawiałem.

W sumie mozna by było sprobować 6 x 6 z jednego i tych 2 rodzajów no i kąsacze + denne ciekawe pewnie dopiero za jakiś miesiąc będe mógł zaczynać z pracami nad akwarium, wszystko będzie relacjonowane + zdjęcia( robienie ścianki fakturowanej, robienie szafki i pokrywy z oświetleniem i sprzętem, prace nad wystrojem).

Serdeczne dzięki za te informacje czekam na dalsze podpowiedzi
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2010, 12:11:26 wysłane przez Kamius » Zapisane
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Listopad 10, 2010, 12:13:15 »

Ciekawe ciekawe czy zamiast Agassizow można by połączyć borellki z ramirezkami

Nawet jeszcze bardziej - bowiem borelki ogólnie uważane są za spokojniejsze - więc jeszcze lepiej pasują do ramirezów.

ale ciekawe hmmm 15 na 15 w 240 l

Też mi się wydało ciekawe, a nawet dziwne że aż tyle proponują, ale to jest mniej dziwne jeśli zdamy sobie sprawę, że w naturze z tak niewielkiego obszaru odławia się niekiedy tych pielegniczek jeszcze więcej. Poza tym niektóre zamieszkują całkiem małe zbiorniki - prędzej oczka wodne lub wręcz kałuże  Smiley  - to dotyczy zwłaszcza ramirezek, które są odnajdywane i w takich miejscach.

Kamius
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Listopad 10, 2010, 12:23:49 »

o tyle dobrze że wiem iż na większą tolerancje ze stron 2 rodzajów pielęgniczek wpływa ich wiek w jakim są ze sobą zestawiane- im młodsza populacja tym większa tolerancja.

Będę miał dostęp do bardzo młodych rybek właśnie za jakiś miesiąc zarówno kirysków otosków jak i apisto, tylko czy ramireza nie okaże się nazbyt agresywna ?

ale już mam jasność w głowie :

P.Ramireza lub P.Agassiza wraz z P.Borelli

Oby się wszystko udało
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Listopad 11, 2010, 09:31:14 »

czy ramireza nie okaże się nazbyt agresywna ?

Nie jest taka agresywna. Dość spokojna rybka  Smiley

Kamius
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Listopad 11, 2010, 20:22:46 »

A czy według was w akwarium 1200mm x 450mm x 550mm  trzymanie było by ok w tego typu akwarium ? Z nastawieniem na podobieństwo spokojnych partii orinoco gdzie woda jest nie co czystsza :

Skalar sztuk 6
małe stadko żałobniczek ( żałobniczka to taki strzał )
P. Ramireza 2+2 ( wiem że może występować problem bo lepiej trzymaćw zestawieniu 1+1 lub 3 + 3 )
P. Borelli 1+3
Kiryskek lamparci sztuk z 8
no i ze 2 większe glońce

ChceTworzyć naprawde ciekawy zbiornik i mysle ze juz jestemna ostatnim etapie planowania ;0 i trzeba sie brac do roboty;p
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 20:30:48 wysłane przez Kamius » Zapisane
Kamius
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Styczeń 16, 2011, 20:43:31 »

Dawno nie było mnie na forum. Nabyłem dokładnie dzisiaj po bardzo dobrej cenie 200 zł po znajomości Wink już z pokrywą (200l).
Troszkę poczytałem, trochę się podowiadywałem, zgromadziłem sporo potrzebnych elementów wystroju i za jakiś miesiąc (mam taką nadzieję) będę miał już co fotografować.

Obmyśliłem całkiem inną już chyba odpowiednią obsadę. Mam nadzieję że nie zaskoczę za bardzo moim pomysłem a jeżeli tak to pozytywnie. Moje pierwsze pomysły co do baniaka po przeczytaniu kilku książek sam uznałem za głupie ;p

Czarne wody Rio Negro w mojej interpretacji:

4 x Dicrossus filamentosus (1+3)
8 x Carnegiella strigata strigata
3 x Taeniacara candidi (1+2)
8x Hyphessobrycon pyrrhonotus
2 x Sturisoma aureum lub 5x zonancistrus brachyurus

Do wystroju:
3 piękne Korzenie z górskiej rzeki (odkażone nadmanganianem potasu, wyparowane w parniku rolniczym- ciągle są moczone by nie wyschły), gałęzie wierzby Mandzurskiej (podobnie jak korzenie), łupiny kokosa, podłoże nie regularne z piasku.

Z roślinności planuje w planach:
Wąkrotka zakorzeniona w szczelinie wewnątrz jednego z korzeń oraz wplątana w gałęzie. (chce tylko aby była delikatna zieleń w baniaczku więc częsta przycinka by się nie rozrosła)
Mech na gałęziach, tle strukturalnym (robione osobiście) i na korzeniach.
Oraz Pistia na powierzchnię która rozproszy światło.
Planowane RO+ kubełek + kaskada dokładnie nie będę się rozpisywał jaka bo sprzętu jeszcze nie ma.
Pozdrawiam !!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2011, 22:10:37 wysłane przez Kamius » Zapisane
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: