Dawno nie było mnie na forum. Nabyłem dokładnie dzisiaj po bardzo dobrej cenie 200 zł po znajomości
już z pokrywą (200l).
Troszkę poczytałem, trochę się podowiadywałem, zgromadziłem sporo potrzebnych elementów wystroju i za jakiś miesiąc (mam taką nadzieję) będę miał już co fotografować.
Obmyśliłem całkiem inną już chyba odpowiednią obsadę. Mam nadzieję że nie zaskoczę za bardzo moim pomysłem a jeżeli tak to pozytywnie. Moje pierwsze pomysły co do baniaka po przeczytaniu kilku książek sam uznałem za głupie ;p
Czarne wody Rio Negro w mojej interpretacji:
4 x Dicrossus filamentosus (1+3)
8 x Carnegiella strigata strigata
3 x Taeniacara candidi (1+2)
8x Hyphessobrycon pyrrhonotus
2 x Sturisoma aureum lub 5x zonancistrus brachyurus
Do wystroju:
3 piękne Korzenie z górskiej rzeki (odkażone nadmanganianem potasu, wyparowane w parniku rolniczym- ciągle są moczone by nie wyschły), gałęzie wierzby Mandzurskiej (podobnie jak korzenie), łupiny kokosa, podłoże nie regularne z piasku.
Z roślinności planuje w planach:
Wąkrotka zakorzeniona w szczelinie wewnątrz jednego z korzeń oraz wplątana w gałęzie. (chce tylko aby była delikatna zieleń w baniaczku więc częsta przycinka by się nie rozrosła)
Mech na gałęziach, tle strukturalnym (robione osobiście) i na korzeniach.
Oraz Pistia na powierzchnię która rozproszy światło.
Planowane RO+ kubełek + kaskada dokładnie nie będę się rozpisywał jaka bo sprzętu jeszcze nie ma.
Pozdrawiam !!