Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Ricco [125l] Ogólne  (Przeczytany 5242 razy)
Ricco
Zainteresowany
**

« : Listopad 10, 2010, 00:21:28 »

Witam wszystkich.
To moje drugie podejście do baniaczka w przeciągu 2 miesięcy, za pierwszym razem poszło mi bardzo źle. Mam nadzieje ze tym razem będzie lepiej.
A wiec do dzieła :

Pojemność: 125l
Wymiary: 80 x 35 x 45

Filtracja:
Fluval U3 Internal Filter (600 l/h)

Oświetlenie: sterowane czasowo od 8-12 (3 godz przerwy) i 16-22
przód: 20W PowerGlo
tył: 20W AquaGlo

Grzałka: Tronic Heater 150watt z termostatem
Temperatura wody 26 *C

Nawożenie:
Easy-Life EasyCarbo 2 ml dziennie
Easy-Life ProFito 1,5ml dziennie
Ferropol 24 podczas oświetlania akwarium 2 krople

Rośliny:
Nurzaniec, Amazonka, Peplis.

Obsada:
3xsamiczki bojownika +Bojownik syjamski 1x
4x Kirysek panda docelowo 6x
1x Otosek docelowo 6x
18x Neon Innesa docelowo 30x
5x Anentome Helena docelowo ...

http://www.garnek.pl/ricco/11826318
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2010, 23:02:00 wysłane przez Ricco » Zapisane
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 10, 2010, 11:11:40 »

to ja zacznę Smiley

Może być dobrze jak się postarasz, nie wiem jak było za 1 razem, ale teraz wciąż jest źle. Akwarium jest całkiem ładne dla oka, ale chyba zupełnie nie przemyślałeś obsady i roślinności w baniaku.

Kilka moich uwag:
- jak dla mnie straszne zagęszczenie ryb na malej przestrzeni, już tak na wcisk trochę i zdecydowanie nie dobrane do siebie
- zdecydowanie za mało roślin dla takiej obsady bo:
  => dla otoska: "zbiornik powinien być mocno obsadzony roślinnością, wraz z ewentualnymi współmieszkańcami, o łagodnym usposobieniu."
  => dla bojownika: "W zbiorniku powinny się znaleźć rośliny sięgające powierzchni wody, ale również tworzące zarośla, w których bojowniki będą mogły się ukryć"
  => dla neonów: "Bardzo dobrze czuje się w akwarium z bujną roślinnością i wolna przestrzenią do pływania."
- niepotrzebnie wydałeś kasę na kokosy, które w Twoim przypadku nikomu nie są niezbędne za to zajmują jakże cenną przestrzeń do pływania dla takiej masy ryb.
- Peplis będzie zdecydowanie lepiej wyglądać w kępie - pojedyncze sadzonki rozrzucone po akwarium są trochę żenujące.

Dobra, kończę i dam się wykazać reszcie Wink Podsumowując - następnym razem zanim zaczniesz naprawiać swoje błędy (nie wiem jakie były bo nie piszesz), zacznij od czytania i szukania porad u innych.  Tak czy inaczej trzymam kciuki za mocne postanowienie poprawy i zdrowy wzrost Twoich rybek - wierzę, że będzie dobrze  Good !

Zapomniałam: fajne tło

I jeszcze: możesz wyjaśnić po co rybom przerwa w oświetlaniu w ciągu dnia? Sjesta jakaś?

No i: nie sądzisz, że taki "ogrom roślin" w takiej "jasności" potrzebuje jakąś 1/5 dawki nawozów?
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2010, 11:17:29 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
Kostuba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 10, 2010, 21:58:13 »

Nie jestem super akwarystą ale jakbym zapodał na plecy troszkę trawki a na (przed) plaży położył mech to byłabo tej roślinności troszkę:P

20l - rozmnażalnik
112l - ogólne
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Listopad 10, 2010, 23:16:52 »

no niestety drugi falstart... jakby zostawil te roslinki, ktore masz, wyjal kokosy, zasypal ta biala plaze czarnym piaskiem, wrzucil kilka lisci debu, szyszki olchy, jakis korzen, zjechal z ph do 6.5, pandy zamienil na pstre, dokupil 6 neonow, a reszte obsady pominal, to mozna by bylo powiedziec, ze sa to zle zrobione czarne wody Smiley jezeli chcesz zostac przy ogolniaku, to przede wszystkim trzy razy wiecej roslin, ale wtedy moze byc za malo swiatla, nie zaszkodzi bimbrownia + nawozenie. jezeli chodzi o obsade to neonki nie powinny byc z bojownikiem, a posiadanie haremu raczej zaostrzy sprawe. ta plaza, to juz kwestia gustu wiec tobie sie ma podobac Smiley tyle co by mi sie rzucilo w oczy...
pozdrawiam kudlaty

Ricco
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 11, 2010, 00:15:29 »

to ja zacznę Smiley

Może być dobrze jak się postarasz, nie wiem jak było za 1 razem, ale teraz wciąż jest źle. Akwarium jest całkiem ładne dla oka, ale chyba zupełnie nie przemyślałeś obsady i roślinności w baniaku.

Kilka moich uwag:
- jak dla mnie straszne zagęszczenie ryb na malej przestrzeni, już tak na wcisk trochę i zdecydowanie nie dobrane do siebie
- zdecydowanie za mało roślin dla takiej obsady bo:
  => dla otoska: "zbiornik powinien być mocno obsadzony roślinnością, wraz z ewentualnymi współmieszkańcami, o łagodnym usposobieniu."
  => dla bojownika: "W zbiorniku powinny się znaleźć rośliny sięgające powierzchni wody, ale również tworzące zarośla, w których bojowniki będą mogły się ukryć"
  => dla neonów: "Bardzo dobrze czuje się w akwarium z bujną roślinnością i wolna przestrzenią do pływania."
- niepotrzebnie wydałeś kasę na kokosy, które w Twoim przypadku nikomu nie są niezbędne za to zajmują jakże cenną przestrzeń do pływania dla takiej masy ryb.
- Peplis będzie zdecydowanie lepiej wyglądać w kępie - pojedyncze sadzonki rozrzucone po akwarium są trochę żenujące.

Dobra, kończę i dam się wykazać reszcie Wink Podsumowując - następnym razem zanim zaczniesz naprawiać swoje błędy (nie wiem jakie były bo nie piszesz), zacznij od czytania i szukania porad u innych.  Tak czy inaczej trzymam kciuki za mocne postanowienie poprawy i zdrowy wzrost Twoich rybek - wierzę, że będzie dobrze  Good !

Zapomniałam: fajne tło

I jeszcze: możesz wyjaśnić po co rybom przerwa w oświetlaniu w ciągu dnia? Sjesta jakaś?

No i: nie sądzisz, że taki "ogrom roślin" w takiej "jasności" potrzebuje jakąś 1/5 dawki nawozów?

Jak dla mnie to wydaje mi się ze obsada jest dobrana dobrze,w każdej z 3 części toni wodnej coś się dzieje.
Jeżeli chodzi o rośliny to przechodzą kwarantanne i będą dosadzone w niedługim czasie.Peplisa tez będzie więcej wiec nie ma co panikować Smiley
Wydaje mi się ze baniaczek będzie dobrym domem dla bojka,na 100% lepszym niż kula u 15 latka. Reszta ryb tez będzie zadowolona jak dojdzie więcej roślinności.
A co do przerwy w trakcie oświetlania akwarium to jest dlatego że wracam z pracy późnym wieczorem i lubię sobie na ryby popatrzeć.
no niestety drugi falstart... jakby zostawil te roslinki, ktore masz, wyjal kokosy, zasypal ta biala plaze czarnym piaskiem, wrzucil kilka lisci debu, szyszki olchy, jakis korzen, zjechal z ph do 6.5, pandy zamienil na pstre, dokupil 6 neonow, a reszte obsady pominal, to mozna by bylo powiedziec, ze sa to zle zrobione czarne wody Smiley jezeli chcesz zostac przy ogolniaku, to przede wszystkim trzy razy wiecej roslin, ale wtedy moze byc za malo swiatla, nie zaszkodzi bimbrownia + nawozenie. jezeli chodzi o obsade to neonki nie powinny byc z bojownikiem, a posiadanie haremu raczej zaostrzy sprawe. ta plaza, to juz kwestia gustu wiec tobie sie ma podobac Smiley tyle co by mi sie rzucilo w oczy...
pozdrawiam kudlaty

Mam pomysł:
Wyjmę roślinki i cala resztę, zostawię tylko nurzańca , zasypie wszystko piachem i dodam kamieni i powstanie Malawi, co ty na to? Nie sugeruj komuś zmiany biotopu jak się na tym nie znasz !!!
Z tego co wiem to sam w swoim baniaku (60l) miałeś mały falstart. Trzymać bojka razem z gupikami to naprawdę tylko pogratulować, nie wspominając o kiryskach pstrych w 60l akwarium, wiec proszę cie jak masz źle doradzać to lepiej nie doradzaj.
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 09:55:04 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #5 : Listopad 11, 2010, 00:51:27 »

A co do przerwy w trakcie oświetlania akwarium to jest dlatego że wracam z pracy późnym wieczorem i lubię sobie na ryby popatrzeć.

Rozważ jeden ciąg światła tylko po prostu przesuń tylko wystartuj go później. Przez bardzo długi czas tak robiłem : świecenie od 12:00 do 23-24 - właśnie ze względu na to, że posiedzieć przy akwarium miałem czas dopiero wieczorami. Potem przesunąłem świecenie na 2-3 godziny wcześnie, a po 20tej miałem oświetlenie wieczorne, którym była 1 świetlówka t8 30W zasilana przez statecznik 11W. Czyli słabiutkie równomierne na długości akwarium światło (akwa 240l). To ostatnie uważam za najlepiej sprawdzające się rozwiązanie bo i zapewnia rybom/roślinom normalny cykl świecenia i mi możliwość pooglądania wieczorem akwarium.

pandy zamienil na pstre,

Tego jednego nie rozumiem? Czemu pandy na pstre?

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 09:55:35 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Ricco
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 11, 2010, 01:01:26 »

Rozważ jeden ciąg światła tylko po prostu przesuń tylko wystartuj go później. Przez bardzo długi czas tak robiłem : świecenie od 12:00 do 23-24 - właśnie ze względu na to, że posiedzieć przy akwarium miałem czas dopiero wieczorami. Potem przesunąłem świecenie na 2-3 godziny wcześnie, a po 20tej miałem oświetlenie wieczorne, którym była 1 świetlówka t8 30W zasilana przez statecznik 11W. Czyli słabiutkie równomierne na długości akwarium światło (akwa 240l). To ostatnie uważam za najlepiej sprawdzające się rozwiązanie bo i zapewnia rybom/roślinom normalny cykl świecenia i mi możliwość pooglądania wieczorem akwarium.

Pozdrawiam, R.

Dzięki wielkie za podpowiedz. Mam już na oku światło nocne Led-owe tylko teraz jest kwestia ilości diód i koloru światła. Zapytasz dlaczego Led? Nie mam możliwości zamontowania jeszcze jednej świetlówki do pokrywy a łańcuch Led-ow jakoś się zmieści.
pozdrawiam

pandy zamienil na pstre,

Tego jednego nie rozumiem? Czemu pandy na pstre?

Pozdrawiam, R.

Bo pewnie gdzieś w jakiejś mądrej książce jest napisane ze pstre nadają się do akwarium 125l, hahaha

« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 09:56:30 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Listopad 11, 2010, 01:21:00 »

tak mialem niestety falstart ale zobacz ile zmienilo sie w moim akwarium od tego momentu... nie sugeruje zmiany biotopu, byla to raczej ironia, ze czeka Cie duzo pracy, bo potrzebujesz wiecej roslin, a co za tym idzie bedziesz musial zwiekszyc oswietlenie, wskazane nawozenie i podawanie co2, wiem jakie mialem problemy z roslinkami... dlatego wlasnie, ze wlozylem gupiki z bojkiem wiem tez jak pozniej jest z oddawaniem na szybko, czytalem kilka artykulow odnosnie neonow (gdyz chce zalozyc drugie, wieksze akwarium) i bojownik nie jest zalecanym sasiadem...
dlaczego pstre?? bo bardziej mi sie podobaja:) jezeli sa jakies przeciwskazania do trzymania ich w akwarium 126l i laczenia ich w obsadzie z bojownikiem lub neonami to chetnie sie dowiem...
pozdrawiam kudlaty

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #8 : Listopad 11, 2010, 01:50:05 »

dlaczego pstre?? bo bardziej mi sie podobaja:) jezeli sa jakies przeciwskazania do trzymania ich w akwarium 126l i laczenia ich w obsadzie z bojownikiem lub neonami to chetnie sie dowiem...

Tego to właśnie ja byłem ciekaw, nie spodziewałem się że argumentem w te sprawie będzie gust.

Pozdrawiam, R.
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Listopad 11, 2010, 10:48:26 »

Jak dla mnie to wydaje mi się ze obsada jest dobrana dobrze,w każdej z 3 części toni wodnej coś się dzieje.
Jeżeli chodzi o rośliny to przechodzą kwarantanne i będą dosadzone w niedługim czasie.Peplisa tez będzie więcej wiec nie ma co panikować Smiley
Wydaje mi się ze baniaczek będzie dobrym domem dla bojka,na 100% lepszym niż kula u 15 latka. Reszta ryb tez będzie zadowolona jak dojdzie więcej roślinności.

Może i obsada jest dobrze dobrana do wielkości akwarium, każda z rybek, nawet bez dokładania roślin by się w nim dobrze czuła, ale wszystkie razem nie do końca pasują charakterami a brak gęstej roślinności powoduje, że trzymanie ich razem na tak małej przestrzeni będzie wywoływało nieustający stres. Pocieszyłeś mnie jednak zdaniem "Reszta ryb też będzie zadowolona jak dojdzie więcej roślinności" więc jeśli zrobisz faktycznie gąszcz to może ryby ci nie padną z powodu nadciśnienia wywołanego stresem  Tongue Niestety żeby ci wyrosły bujne ogrody - jedyne prawidłowe dla obsady, która musi nieustająco przed sobą uciekać - musisz dołożyć światło i CO2 (choćby z bimbrowni).

Twój peplis nie jest dla mnie powodem do paniki - po prostu chciałam podpowiedzieć. No ale chyba trzeba prościej: weź te kilka gałązek wsadź w jednym miejscu koło siebie to będzie miało szanse wyglądać nie najgorzej (oczywiście o ile przy tym świetle ci w ogóle ruszy).

Twoja wypowiedź na temat bojownika jest co najmniej dziwna, bo nie chodziło mi o wielkość akwarium a o dobranie z resztą ryb - szczególnie gdy bojkowi zaczną buzować hormony. No i zupełnie nie rozumiem po co porównujesz się z pryszczatym 15 latkiem, który nie potrafi obsługiwać klawiatury albo ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Wszak dążyć należy do doskonałości a nie chwalić się tym, że 'jestem lepszy niż najgorszy'. Nie jedźmy na negatywnych przykładach bo to się kończy zwykle obrzucaniem błotem.

Światło już Ci rodia wyjaśnił, więc nic tu po mnie.

Pozostaje życzyć miłego dnia i konsekwencji w działaniu zgodnym z tym co piszesz  Good ! Teraz nawet bardziej wierzę, że będzie dobrze  Smiley
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Listopad 13, 2010, 00:16:55 »

Ładne akwarium, ale jest kilka ale Grin
Ta linia przejścia białego piasku i czarnego żwiru strasznie mnie razi.
Po co tyle dziur w kokosach, wystarczyłaby jedna, ryba wtedy pewniej się czuje Roll Eyes

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Ricco
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Listopad 13, 2010, 01:15:05 »

Ładne akwarium, ale jest kilka ale Grin
Ta linia przejścia białego piasku i czarnego żwiru strasznie mnie razi.
Po co tyle dziur w kokosach, wystarczyłaby jedna, ryba wtedy pewniej się czuje Roll Eyes

Linia przejścia już została trochę zmieniona przez kiryski bo szaleją w piasku jak dobry górnik Smiley
A jeżeli chodzi o dziury w kokosach to już tyle ich było jak je kupiłem.
wiktordublin
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Listopad 14, 2010, 01:34:13 »

Ladne akwa, mówisz że będzie więcej roślin - to dobrze, to nie będę mówił że tu pusto  Wink Tylko te okrągłe dziury w kokosach wyglądają trochę zbyt "geometrycznie" i ta plaża jak od cyrkla, ja bym ją zrobił jakąś bardziej nieregularnego kształtu - w jednym miejscu szersza a w innym wąska czy coś takiego.
Ricco
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Listopad 14, 2010, 01:51:41 »

No to właśnie się okazało że roślinki które miały być dosadzone i przechodziły kwarantanne to zasmakowały mojemu szczeniakowi i ostał się tylko Peplis.
Tak to jest jak człowiek musi iść do pracy  Grin
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #14 : Listopad 14, 2010, 09:42:42 »

Jeżeli będzie więcej roślin to dobrze. Spójrz na moje akwa niżej takie było ( zdj. robione jakieś miesiąć temy ) na taki litraż dwie żabienice, nie za fajnie to wyglądało, lecz dokupiłem rośli i całkiem inna bajka jest, jeszcze dojdą korzeni z lasu i bedzie git. Wracam do twojego akwa.
Podoba mi się twoje tło. I co do mojego gutu to uważam, że pomysł z tą plaża jest bardzo fajny !!

Pozdrawiam.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: