mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #45 : Listopad 12, 2010, 16:28:25 » |
|
A są jakieś ograniczenia co do ilości liści dębowych, bo mam chyba z 50.
Nie ma.
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
|
« Odpowiedz #46 : Listopad 12, 2010, 16:38:01 » |
|
A te gałęzie z drzew bukowego to trzeba okorywać czy wystarczy moczyć przez tydzień?
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #47 : Listopad 12, 2010, 16:40:46 » |
|
A te gałęzie z drzew bukowego to trzeba okorywać czy wystarczy moczyć przez tydzień?
Zerwij to co łatwo schodzi, porządnie wyczyść i wystarczy.
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
|
« Odpowiedz #48 : Listopad 12, 2010, 16:45:29 » |
|
A nie wiesz czasem ile dni czy miesięcy trzyma ta herbatka?
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #49 : Listopad 12, 2010, 18:20:47 » |
|
A nie wiesz czasem ile dni czy miesięcy trzyma ta herbatka?
Trzeba stale uzupełniać "czynnik barwiący" wodę. Jeśli szyszki to uzupełniasz szyszki. Dodatkowo, woda do podmiany także powinna być już odpowiednio przygotowana tzn. odstana, o odpowiedniej twardości i ph oraz odpowiednio zabarwiona. W przciwnym razie intensywność zabarwienia wody będzie się zmieniać lub całkowicie zaniknie.
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
|
« Odpowiedz #50 : Listopad 12, 2010, 18:22:11 » |
|
Ok. Badania wody porobione i wyszło, że ph mam 7,5. Trochę to dziwne, bo najlepszym czynnikiem obniżającym ph są liście dębu (których mam mnóstwo) i szyszki olchy. A ph i tak duże.
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #51 : Listopad 12, 2010, 18:25:37 » |
|
Obniżanie ph nic nie da bez poznania wartości gh i kh i to takie testy powinieneś wykonać jako pierwsze...
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #52 : Listopad 12, 2010, 18:32:23 » |
|
Ok. Badania wody porobione i wyszło, że ph mam 7,5. Trochę to dziwne, bo najlepszym czynnikiem obniżającym ph są liście dębu (których mam mnóstwo) i szyszki olchy. A ph i tak duże.
PH jest zależne pd kh i gh - bez poznania tych wartości nie zrobisz nic, ale o tym pisał już Asagoth. Najlepszym czynnikiem na zbicie ph jest obniżenie wartości kh/gh. Liście dębu i szyszki olchy nie zbija ph a jeśli nawet to nie do wartości zadowalającej. Korzenie, gałęzie, torf - tym zbijesz ph przy odpowiedniej twardości wody.
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #53 : Listopad 12, 2010, 18:40:42 » |
|
A wyprzedzając kolejne pytania... co do zbicia gh i kh czyli twardości wody możesz użyć wody z filtra RO, kwasów (polecam poczytać o ty na forum PKMD jest tam wszystko dobrze opisane), wody destylowanej... wszelakie preparaty typu ph - itp itd odradzam, ponieważ są mało skuteczne o ile nie bez skuteczne i drogie...
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #54 : Listopad 12, 2010, 19:04:49 » |
|
A wyprzedzając kolejne pytania... co do zbicia gh i kh czyli twardości wody możesz użyć wody z filtra RO, kwasów (polecam poczytać o ty na forum PKMD jest tam wszystko dobrze opisane), wody destylowanej... wszelakie preparaty typu ph - itp itd odradzam, ponieważ są mało skuteczne o ile nie bez skuteczne i drogie...
To i ja uprzedze kolejne pytanie i dodam, że najefektywniejszym rozwiązaniem jest zainstalowania filtra ro - oczywiście, w miare możliwości (miejsce pod zlewem). Pomimo takich zabiegów, testy na kh/gh i tak będa potrzebne by nie przesadzić ze zbytnim zbiciem twardości lub by nie pozostawić ich na zbyt wysokim poziomie. Wszelkie rady typu 50/50 można włożyć między bajki bo bardzo wiele zależy od twardości wyjsciowej (wody z kranu).
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
|
« Odpowiedz #55 : Listopad 12, 2010, 19:30:31 » |
|
Dobrze wiedzieć po fakcie jak kupiłem tylko test na ph Do najbliższego zoologicznego mam 10km.
|
|
|
|
|
|
|
3Damian3
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #56 : Listopad 12, 2010, 21:17:48 » |
|
Jak mówi przysłowie mądry Andrij po szkodzie, ale myślę, że nie wszystko stracone. Mając kiedyś akwarium parę ładnych lat zaobserwowałem, że nie ważne czego byś w nim nie hodował to jego mieszkańcy dostosują się do warunków w nim panujących, więc głowa do góry;)
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #57 : Listopad 12, 2010, 21:28:52 » |
|
Jak mówi przysłowie mądry Andrij po szkodzie, ale myślę, że nie wszystko stracone. Mając kiedyś akwarium parę ładnych lat zaobserwowałem, że nie ważne czego byś w nim nie hodował to jego mieszkańcy dostosują się do warunków w nim panujących, więc głowa do góry;)
Niestety bzdura i gwarantuje ci, że nie wszystkie ryby dostosują się do standardowej polskiej kranówki...
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
|
« Odpowiedz #58 : Listopad 12, 2010, 22:09:27 » |
|
Woda kranowa, jak się odstoi to zmienia na lepsze swoje parametry No akwarium ma już 2 tygodnie. Dodałem 3 kokosy, mam jeszcze w planach gałęzie z drzewa bukowego.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2010, 18:04:22 wysłane przez Andrij »
|
|
|
|
|
Andrij
|
|
« Odpowiedz #59 : Listopad 19, 2010, 18:52:57 » |