Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gupik - problem z okiem.  (Przeczytany 2851 razy)
MatiQ
Zainteresowany
**

« : Listopad 12, 2010, 15:36:40 »

Witam Wink
Mam mały problem z gupikiem w akwarium. Od kilku dni zauważalna jest biała plama na oku i rozprowadza się to na całej głowie ale tylko z jednej strony, zauważyłem też, że jedno skrzelo tak jak by nie funkcjonuję. Ryba wczoraj pływała przy powierzchni w końcie, a dziś już trochę lepiej i pływa po całym akwa, ale te białe coś jest trochę nie pokojące i nie chciałbym aby to coś przeszło na inne ryby, co mam w takim razie zrobić??
Dodam, że jest to samiec gupika. W akwarium znajduję się czerniooczek Kuhla, danio x3, glonojad i parka pawiegooczka.
Tutaj zdjęcie:
To jeszcze z wczoraj.

A tak to wygląda dzisiaj.

Tutaj jeszcze pokazuję drugą stronę ryby jak widać jest całkiem normalna.

Rybę mam przenieś do innego pojemnika czy to nie jest nic groźnego??. Obawiam się, że może być to pleśniawka ale za bardzo nie znam się na tej chorobie pierwszy raz to widzę.

Mam jedno pytanko jak robić dobre zdjęcia przez szkło bo odbija mi się mój cień, albo błysk jak widać na fotkach, a czasami poprostu nic nie widać. Dziś robiłem chyba z 50 zdjęć, a Tylko te wyszły;).

Z góry dziękuję za odpowiedziouch.

Pozdrawiam wszystkich!
Mateusz D.
SetsO
Zainteresowany
**

"My Power comes from me"

« Odpowiedz #1 : Listopad 12, 2010, 15:42:12 »

Miałem to samo kilka dni temu z okiem także postawiłem na pleśniawkę niestety było już za późno wiecozrem to zuważyłem przeżył noc i w dniu zdech koło 17.00 nie pociągnie długo to ci mówię... jak mieszkasz gdzieś w mieście i masz blisko do zoologa do leć po FMC no chyba że masz ale jeśli żadne z tych dwóch to rybka nie wytrzyma bez leku ... ja nie  miałem takiej opcji i rybka zdechła. No i co do obaw w związku z innymi Mieszkowicami to  nie powinny się zarcić jeśli to było przez skaleczenie chyba że było to przez jedną z przyczyn pleśniawki czyli zła temperatura itp to może im to grozić jednak nie przez zarażenie tylko przez "nowego" pasożyta i zaatakuje rybkę przez to że jest osłabiona przez złe warunki. Przez takie coś niektórzy sądzą że pleśniawka jest zaraźliwa :p ja też tak jeszcze do niedawna myślałem ale któryś  z użytkowników mnie uświadomił Tongue

Tak w ogóle to Danio to ryba stadna minimum (sam nie wiem niektórzy że 10 inni że 5 ... w każdym razie ja mam 6 ...)
No i przydałoby się coś więcej niż zdjęcia (informacje o akwarium - litraż itp)
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2010, 15:48:56 wysłane przez SetsO » Zapisane

MatiQ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 12, 2010, 15:54:38 »

Dzięki za porady do 17 jest zoolog otwarty możę zdarze, a jak mam powiedzieć sprzedawczyni ?? FMC żeby mi dała czy to jest jakiś skrót?? Resztę opiszę później, akwarium ma 30l.

I jak mam to zrobić z tym lekiem ??

Pozdrawiam wszystkich!
Mateusz D.
amiboo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 12, 2010, 15:57:24 »

Jak powiesz ze chcesz FMC na pleśniawke to Ci powinna dac/

amiboo
SetsO
Zainteresowany
**

"My Power comes from me"

« Odpowiedz #4 : Listopad 12, 2010, 16:05:32 »

Lek zastosuj według instrukcji oczywiście nie lej tego do głównego akwarium tylko do tej jednej chorej rybki . odłów Tongue

BTW :  Ten glonojad to zbrojnik niebieski czy co ? Bo jak to jakiś zbrojnik to akwarium za małe Tongue I Cierniooczek Kuhla potrzebuje akwarium o minimalnej długości 60 cm a 30l ma coś chyba 30cm nie ?

Więc Gupika wylecz.
Cierniooczka Kuhla wydaj.
Glonojad jeśli to zbrojnik to też oddaj a dokup 3 danio. Może jeszcze jak chcesz jakieś Kiryski dokup lub Otoski jak masz tego Glonka żeby utrzymać "czystość" Tongue
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2010, 16:26:22 wysłane przez SetsO » Zapisane

MatiQ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 12, 2010, 19:22:50 »

Glonojada mam w kropki takiego czarnego i dosyć małego. Gupika humanistycznie zabiłem. To Tylko gupik szkoda go męczyć i nie wiadomo ile by przeżył. Jutro tak jak mówisz oddam czerniooczka i dokupię z trzy danio.

Pozdrawiam wszystkich!
Mateusz D.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: