Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kupno ślimaka  (Przeczytany 3782 razy)
Smerfcio
Zainteresowany
**

« : Listopad 14, 2010, 12:24:00 »

Witam, jak już wielokrotnie wspominałam mam 140 litrowe akwarium a w nim 2 welony - samca "lwiej głowy" i samice - mieszanka odmiany długopłetwowej i jeszcze jakiejś - w każdym razie nie "rasówka". Welony mają tem. wody w granicach 20 stopni. Są karmione pokarmem głownie granulowanym. Poza nimi w akwarium żyją 2 dorosłe samce zbrojników niebieskich - miałam jeszcze wspaniałą samicę, ale z niewyjaśnionych przyczyn dostała 2 tygodnie temu paraliżu i zdechła. 2 małe osobniki zbrojników jeszcze się nie określiły... W każdym razie, w akwarium mam jeszcze 2 żabienice, i 2 roślinki, które nie mają korzeni, dostałam je... Są przywiązane do kamieni... Nie dolewam do akwarium żadnych nawozów, podłoże to sam drobny żwir, a roślinki są w 2 "doniczkach" z ziemią. oprócz nich w akwarium mam jeszcze 2 kokosy - a raczej ich połówki, jako domki...

Po tym chaotycznym opisie przyszedł czas na konkret Smiley. Mianowicie, czy mogłabym sobie kupić do akwarium takie fajne, duże ślimaki- jednego,albo dwa?
Proszę, aby "znawcy" tematu powiedzieli mi jak one się nazywają i czy nadają się do mojego akwarium. Dawno temu widziałam takiego jednego w sklepie...Miał może 5-6 cm w skorupie i z tego co pamiętam był żółty. Jeżeli nie ten limak to proszę o inne sugestie, nie chcę skrzywdzić zwierzaka... Oczywiście interesuje mnie też czy powinnam w akwarium umieścić jakąś muszlę, aby dostarczyć mu wapnia do budowania skorupki. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

P.S. Ślimak musi mieć stosunkowo pokaźne jak na ślimaki rozmiary, bo mniejsze mój "Bubel" zjadał, albo notorycznie zrzucał na dół gdy szły nabrać powietrza. Przez co przypadkowych intruzów z roślinek nie było już w akwarium po tygodniu od dostania nowych roślin.
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #1 : Listopad 14, 2010, 14:37:23 »

Dla zbrojników, za mała temp ! Co najmniej 23 - 28 stopni... Co do wielkości to, nie wiem czy nie za małe z tymi zbrojnikami, ale na prawdę pewny nie jestem ...
Nie jestem znawcą, ale te ślimaki to ampularie...chyba
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 14, 2010, 19:11:56 »

No tak wiem o tym, źle tam napisałam 22 stopnie... ale i tak niby jest zamarła aczkolwiek moje zbrojniki już ponad rok w niej żyją od malutkiego i mają się świetnie - wiem, że to słabe wytłumaczenie, ale to najlepsze glonojady dla mnie Smiley. Dodam tylko na swą obronę, iż zbrojniki się świetnie rozwijają, są aktywne i póki samica żyła cały czas się rozmnażały ( zdechła bo - tak myślę- nie przeżyła kolejnej ciąży niestety). Aczkolwiek dziękuję za uwagę.

Chyba to faktycznie ampularie - czy ktoś je może hoduje? Czy taki ktoś sądzi, iż będą one się dobrze czuć w moim akwarium? A jeżeli nie, to czy są jakieś inne ślimaki, które by nadawały się do mojej obsady?

P.S. Mówisz, że coś jest za małe... Chodzi o akwarium czy ślimaki - zbrojniki im jakoś zagrażają? Jeżeli akwarium to samiec gdy dojrzeje w pełni powinien "odejść" a 2 malutkie są jeszcze za małe żeby je oddawać do sklepu ( są jeszcze 4 w osobnym małym baniaczku - nie daję ich do zbiornika bo w wyniku ciekawości welona zginęło wiele z nich - zaatakował kokos i tylko 5 udało mi się z tego tarła uratować - pierwszy raz doszło do takiej sytuacji.
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #3 : Listopad 14, 2010, 19:21:56 »

Przepraszam, ale rozkojarzony jestem i nie dopisałem Smiley Chodziło mi o wielkość baniaka, zastanawiałem się czy to akwarium nie za małe, ale nie znam się na welonach, więc nic nie mówię Smiley
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 14, 2010, 19:24:50 »

To akurat się znam... Minimum 50 litrów na dorosłego welona... Ja mam140 litrów więc 70 na pupila... A więc jak na parkę bardzo dobre. Smiley... Welony to, że tak powiem moje oczko w głowie... Jeżeli chodzi o dziedzinę akwarystyki:).

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #5 : Listopad 14, 2010, 19:31:27 »

Ok Smiley W takim razie ok, po prostu jakoś za bardzo nie znam się na welonach i stąd mój niepokój Smiley
Doti-b
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2011, 08:55:42 »

Widzę że nie do końca dostałeś odpowiedz w sprawie ślimaków, Tak te żółte dorastające do 5-6cm ślimaki to ampularie.
Z powodzeniem możesz trzymać je w swoim zbiorniku są rewelacyjne w sprzątaniu i łatwe w opanowaniu populacji polecam Ci poczytać o nich- http://www.superakwarium.pl/poradnik-akwarystyczny/slimaki-z-rodzaju-ampullarius-id55.html
Mam w swoim zbiorniku i polecam każdemu akwaryście ponieważ są bardzo ciekawe. Natomiast jeśli chodzi o temperaturę to odpowiednia była by nawet 24, welonom nie zaszkodzi, a i reszta mieszkańców będzie czuć się lepiej.
Pozdrawiam papa
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2011, 08:58:07 wysłane przez Doti-b » Zapisane

Pozdrawiam
Dorota.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2011, 14:22:53 »

moim zdaniem taka obsada przy tej temperaturze może być. zbrojniki niebieskie to nie są jakoś szczególnie wrażliwe ani wymagające ryby. skoro się rozmnażają to nie ma sensu na siłę nic zmieniać.
co do ślimaków to jak sama zauważyłaś muszą być duże bo welony je po prostu skonsumują. możesz tez spróbować neritiny. one nie są duże ale mają bardzo twarde muszle i myślę, że karaś nie da rady ich zgryźć.

PS: nie musisz w akwarium umieszczać dodatkowych muszli w celu uzupełnienia wapnia dla ślimaków. podejrzewam, że przy tej obsadzie i tak w akwarium masz 100% kranówki, więc na pewno jest w niej wystarczająco wapnia, żeby się ślimaczek nie odwapnił Smiley

Krzosio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 12, 2011, 18:31:34 »

Neritiny byłyby dobre. Mają twarde muszle i mocno trzymają się szyby.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: