Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Plany 112 l  (Przeczytany 2454 razy)
andrej
Bywalec

« : Listopad 14, 2010, 15:53:29 »

Witam. Smiley
Planuję tak w nowym roku postawić nowy baniak, jeszcze nie wiem dokładnie kiedy, ale myślałem tak w wakacje. :rolleyes:  Może jeszcze daleko, ale chciałbym już mieć wszystko ustalone, aby wiedzieć ile to wszystko będzie kosztowało. Więc myślę, że tak to będzie wyglądało, głównie zafascynował mnie zbiornik yorki'ego i na tym trochę będę się wzorował.  Wink Myślę, że się nie obrazisz.

Akwarium : 112l (standard:80x35x40)
Oświetlenie : standardowe 2x18W + 12W T4 w pokrywie lub może belka
Grzałka : ELITE 50W - Powinna starczyć, temperatura w domu utrzymuje się tak 24-25°C. Więc grzałka w zupełności powinna starczyć.
Filtr : FLUVAL U2 ( 400l/h ) - Tu tak samo, myślę że powinien starczyć. Na pudełku pisze, że max do 110 l, a to tylko 2l różnicy. Smiley A nie chciałbym wydawać kasy na zewnętrzny. Co myślicie ?
Napowietrzacz : ATMAN 2,5W ( At-1500 ) - To raczej jest zbędne, ale mam. Smiley
Flora : Cryptocoryne + Nurzańce + anubias + pistia/wgłębka + coś innego Smiley - A teraz co myślicie, czy starczy standardowe oświetlenie (2x18W) przy tych roślinach? Myślałem, żeby odpuścić sobie te 12W T4.  
Fauna : 13/14 Brzanka Sumatrzańska + 1+2 P.Ramireza + 1 Bojownik + ew. Otoski/Zbrojnik Niebieski? - To jest to Smiley Zafascynowały mnie Brzanki Sumatrzańskie, gdy zobaczyłem baniak yorki'ego.  Cheesy Do tego jeszcze P.Ramireza, które mi się spodobały i oczywiście Bojownik. Co myślicie o takiej obsadzie ? Czy wszyscy żyli by w zgodzie, i nie byłoby żadnych sporów ?
Podłoże : ziemia,glina,odrobina torfu i keramzyt + firanka + bazalt - Czyli baniak na ziemi. Smiley Tu znowu pomysł zapożyczony od yorki'ego. Wink
Ozdoby : korzenie
Tło : czarny brystol
Nawożenie : Bimbrownia, PG Classic i Micro - Myślę, że starczy, chociaż przy takich nie wymagających roślinach zastanawiam się czy jest sens nawozić w ogóle. Jak myślicie jest sens robić bimbrownię i podawać nawozy ?  
Podmiany : co 1 tydzień 20 l wody - Tu powinno być OK ?
Dojrzewanie : 4 tyg. - Tu chyba też powinno być OK ?

Co myślicie o tym wszystkim ? Proszę wszystkich o pomoc.
Nie wiedziałem, gdzie zamieścić ten temat. Jeśli to zły dział to proszę o przeniesienie i przepraszam. Smiley
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 14, 2010, 17:57:57 »

jak dla mnie to od razu zmieniłbym podejście do filtracji-filtr IMHO powinien być dobrany tak, aby zbiornik w którym chcesz go zainstalować był przybliżony raczej do dolnej granicy litrażu deklarowanego przez producenta. Teraz bardzo fajne i tanie kubełki sprowadza Trzmiel z dalekiego wschodu Wink Za 150zł można już kupić konkretny (o przepływie 1000l/h) do takiego zbiornika.
Planujesz bimbrownię i jednocześnie napowietrzacz-to trochę bez sensu, bo rozpuszczający się w wodzie tlen wypiera CO2, więc zdecyduj się albo na jedno albo na drugie-mocniej zarośnięty baniak z dystrybucją CO2, w którym rośliny będą produkować tlen dla ryb, lub akwa z napowietrzaniem i roślinami dającymi radę bez gazu.
Na ziemi się nie znam, więc nie pomogę.
pozdr

andrej
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Listopad 14, 2010, 18:11:30 »

Jeszcze nie wiem ile będę miał kasy na akwarium. Ale możliwe, że kupię filtr zewnętrzny.
Co do napowietrzacza to napisałem, że jest zbędny. Nie będę go używać. Ale w razie czego mam go pod ręką Smiley
A co myślicie o takiej obsadzie ? :
# 14 Brzanka Sumatrzańska
# 6 Piskorek Kuhla
# 1 lub 2 Zbrojnik Niebieski
# 1+2 P.Ramireza/Kakadu/Żółta/Agassiza LUB 1+2 Prętnik Karłowaty
  Pytanko mam takie : Czy w sklepach mają samice Prętnika, albo Pielęgniczki ? Bo kiedyś byłem i chciałem  kupić harem Prętnika i mieli tylko samce.
    Przepraszam za post pod postem.
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2010, 22:03:19 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Grzemp
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 14, 2010, 20:58:30 »

Myślę, że powiniwneś pomyśleć o innym filtrze. Obsada dość ciekawa, ale brzanki sumatrzańskie czasami obgryzają innym rybą płetwy. Ja mam 2 i u mnie są spokojne, ale znam takich ludzi którzy mieli z nimi kłopot.

Profilowane 60l
Kotnik 20l
Smiley
Grzemp
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 14, 2010, 21:02:05 »

Chciałbym jeszcze dodać, że Brzanki Sumatrzańskie kuszą sie często na długie płetwy u innych rybek.

Pozdrawiam M.G.

Profilowane 60l
Kotnik 20l
Smiley
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 15, 2010, 19:46:24 »

Chciałbym jeszcze dodać, że Brzanki Sumatrzańskie kuszą sie często na długie płetwy u innych rybek.                                            
Jak masz ich z 6 sztuk to tak owszem jest. Ale jak masz 10 lub więcej nie ma problemów. One mają takie jakby socjalne walki. Jak jest ich kilka to do tych walk włączają inne ryby.
Pytanko mam takie : Czy w sklepach mają samice Prętnika, albo Pielęgniczki ? Bo kiedyś byłem i chciałem  kupić harem Prętnika i mieli tylko samce.
To zależy w jakim... u nas np. nigdy nie mają samic prętnkia, ale za to pielęgniczek mamy solidny wybór. Z kolei w poznańskim nemo jest na odwrót Roll Eyes
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Listopad 15, 2010, 19:59:11 »

OK. A co myślicie, w tym litrażu ile Zbrojników Niebieskich? 1 czy 2 ?
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #7 : Listopad 15, 2010, 20:12:17 »

OK. A co myślicie, w tym litrażu ile Zbrojników Niebieskich? 1 czy 2 ?

Na 100l. 1 zbrojnik, i długośc conajmniej 80cm ( no ale twoje akwa dł. ma dobrą)

A co do brzanek jeśli moge w tym wątku to miałem kiedyś 2 brzanki a na wiki wyczytałem, że one się interesują innymi ( jedna brznka obgryzła mi całego skalara ). Kubik118 jesteś pewny, że jak kupie więcej niż 10 dadza spokój innym rybką ??

Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 15, 2010, 21:21:34 »

A co do brzanek jeśli moge w tym wątku to miałem kiedyś 2 brzanki a na wiki wyczytałem, że one się interesują innymi ( jedna brznka obgryzła mi całego skalara ). Kubik118 jesteś pewny, że jak kupie więcej niż 10 dadza spokój innym rybką ??
Na pewno zredukuje to ilość agresywnych zachowań. Będą się zachowywać podobnie do pielęgniczek- zajmą się tylko sobą. Żadko atakują inne ryby jak są w większym stadzie. Będziesz widział ciekawe walki o dominację w stadzie ( takie PO i PiS  Grin ) czasami zakończone zgonem przegranego ( i tu ważna jest duża ilość kryjówek ). A im więcej, tym większy wybór ryb do walki. Jak jest ich za mało to do wrogów politycznych dodają ryby z innych gatunków.
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2010, 21:26:13 wysłane przez Kubik118 » Zapisane
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #9 : Listopad 15, 2010, 21:26:43 »

Będą się zachowywać podobnie do pielęgniczek- zajmą się tylko sobą.
Mówisz pielęgniczek... zamówiłem w sklepie parke ramirezek to co ich też jest za mało i będą podgryzać ??

Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 16, 2010, 14:51:20 »

Mówisz pielęgniczek... zamówiłem w sklepie parke ramirezek to co ich też jest za mało i będą podgryzać ??
Ech... źle mnie zrozumiałeś- jakbyś miał z 3 pary pielęgniczek to byś obserwował spektakularne walki, ale tylko między swym gatunkiem
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #11 : Listopad 16, 2010, 20:58:57 »

Jak będzie ich więcej w tym przypadku brzanek sumatrzańskich to będą się zajmowały sobą i nie powinny atakować innych.
Co do zbrojników to 1 chyba będzie ok, ale ja bym dał otoski w ilości ok 8 sztuk.
Ja bym ramirezek nie dawał przy sumatrach, bo ramirezki to ryba terytorialna i na parkę powinno przypadać min.40cm akwarium więc połowę akwa będziesz miał zajętą przez remirezki.
Pozdrowienia  papa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: