Witam.
Planuję tak w nowym roku postawić nowy baniak, jeszcze nie wiem dokładnie kiedy, ale myślałem tak w wakacje. :rolleyes: Może jeszcze daleko, ale chciałbym już mieć wszystko ustalone, aby wiedzieć ile to wszystko będzie kosztowało. Więc myślę, że tak to będzie wyglądało, głównie zafascynował mnie zbiornik
yorki'ego i na tym trochę będę się wzorował.
Myślę, że się nie obrazisz.
Akwarium : 112l (standard:80x35x40)
Oświetlenie : standardowe 2x18W + 12W T4 w pokrywie lub może belka
Grzałka : ELITE 50W - Powinna starczyć, temperatura w domu utrzymuje się tak 24-25°C. Więc grzałka w zupełności powinna starczyć.
Filtr : FLUVAL U2 ( 400l/h ) - Tu tak samo, myślę że powinien starczyć. Na pudełku pisze, że max do 110 l, a to tylko 2l różnicy.
A nie chciałbym wydawać kasy na zewnętrzny. Co myślicie ?
Napowietrzacz : ATMAN 2,5W ( At-1500 ) - To raczej jest zbędne, ale mam.
Flora : Cryptocoryne + Nurzańce + anubias + pistia/wgłębka + coś innego
- A teraz co myślicie, czy starczy standardowe oświetlenie (2x18W) przy tych roślinach? Myślałem, żeby odpuścić sobie te 12W T4.
Fauna : 13/14 Brzanka Sumatrzańska + 1+2 P.Ramireza + 1 Bojownik + ew. Otoski/Zbrojnik Niebieski? - To jest to
Zafascynowały mnie Brzanki Sumatrzańskie, gdy zobaczyłem baniak
yorki'ego.
Do tego jeszcze P.Ramireza, które mi się spodobały i oczywiście Bojownik. Co myślicie o takiej obsadzie ? Czy wszyscy żyli by w zgodzie, i nie byłoby żadnych sporów ?
Podłoże : ziemia,glina,odrobina torfu i keramzyt + firanka + bazalt - Czyli baniak na ziemi.
Tu znowu pomysł zapożyczony od
yorki'ego.
Ozdoby : korzenie
Tło : czarny brystol
Nawożenie : Bimbrownia, PG Classic i Micro - Myślę, że starczy, chociaż przy takich nie wymagających roślinach zastanawiam się czy jest sens nawozić w ogóle. Jak myślicie jest sens robić bimbrownię i podawać nawozy ?
Podmiany : co 1 tydzień 20 l wody - Tu powinno być OK ?
Dojrzewanie : 4 tyg. - Tu chyba też powinno być OK ?
Co myślicie o tym wszystkim ? Proszę wszystkich o pomoc.
Nie wiedziałem, gdzie zamieścić ten temat. Jeśli to zły dział to proszę o przeniesienie i przepraszam.