Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pysia [54l] Byle co  (Przeczytany 3258 razy)
Pysia
Zainteresowany
**

« : Listopad 14, 2010, 21:11:48 »

Wczoraj chyba sie zbytnio nudziałam, bo nagle postanowiłam zrestartować baniak 54l. Bez namysłu, bez przygotowań. Ot wziełam co miałam i dalej Wink

Baniak
54l profil- używka

Filtracja
Eheim Pick Up - używka

Ogrzewanie
75W z termostatem - używka

Oświetlenie
w pokrywie 15W

Podłoze
ADA Amazonia II- 3l
EBI Waterplant- 4l
Piasek Made by piaskownica- około 2-3 kg

Ozdoby
Lignity
Korzenie olchy
gałęzie wierzby mandżurskiej
korzen mangrowca
kokos
szyszki olchy
liście dębu bezszypułkowego

Zielsko
wąkrotka
nurzaniec
microsorium
rogatek sztywny
paprotnica
zwartka

Zwierzyna
na razie brak. Czekam aż sie ustabilizuje i wtedy pomięszam z parametrami. Jak wyjdzie niskie pH to wylądują pielęgniczki z rodzaju apistogramma - parka. Tylko i wyłącznie dwie rybki. To malutki zbiorniczek.

Tak to wyglądało zaraz po zalaniu

A tak dzisiaj po kilkunastu godzinach

Woda w sumie wyklarowana, ale z powodu dużej ilosci garbników nie jestem w stanie zrobić lepszej fotki.
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2010, 21:59:41 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 14, 2010, 21:14:35 »

Wyglada zachecajaco =dziko .
wiktordublin
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 14, 2010, 21:53:14 »

Bardzo ciekawa aranżacja, jakby się zanurzyć głową w naturalny zbiornik  Wink
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Listopad 14, 2010, 22:00:46 »

Jak dla mnie to SUPER ! Smiley Mrocznie.
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Listopad 14, 2010, 22:09:50 »

Oj tak, super wyglada - ale czy przetrwa?  ponizej powierzchni swiatlo nie dochodzi - ciekawe co na to rosliny :/
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 14, 2010, 22:37:52 »

Dzięki Smiley
Światełko na dole jest, ale aparat nie jest w stanie skupić się na tym Wink Zreszta  na dole rosną jedynie cieniolubne zwartki Wink  I z tyłu ze 3 sadzonki najzwyklejszego nurzańca.  To pływajace zielsko na tafli stanowi  tutaj przewagę Wink  Wąkrotka, paprotnica i rogatek są luzem na tafli Wink  Byc moze będzie kwasik i wtedy tak czy siak zielsko wyfrunie bo i tak się rozpusci Wink  Ma byc na start Wink
Ricco
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 15, 2010, 01:04:50 »

Zapowiada się bardzo ciekawie, podoba mi się ten mroczny klimacik.
Rybcie będą miały dobry dom Smiley
Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 15, 2010, 01:17:36 »

Kurcze, ale super! własnie mi sie takie marzy, dzikie, tajemnicze! Świetna aranżacja! Zobaczymy jak bedzie wygladac za kilka dni i po miesiacu Smiley

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 15, 2010, 09:53:39 »

Nie jest to baniak podobający się większości  Wink  Moje 200l jednak bardziej trafi w gust naszych gości  Grin Do takiego baniaka trzeba " dojrzec" chyba akwarystycznie Wink
Za miesiac liście powinny już ściemnieć i ułożyć się samodzielnie. Wtedy przód będzie wyglądał bardziej naturalnie. A potem- jak przyjdą rybki- to już będzie samowolka, bo na pewno zmienią wizje przestrzenną jeżeli chodzi o liście i szyszki olchy  Wink Jakie to będą rybki to jeszcze nie wiem. Dowiem sie jak zacznę cudować z parametrami.  Jak zjadę poniżej 6 pH to będe miała otwartą droge do trudniejszych gatunków pielęgniczek.  Tutaj będzie tylko parka .
djbasti
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Listopad 16, 2010, 04:04:18 »

baniak się naprawdę zapowiada bardzo ciekawy. Jestem ciekaw jaka parkę rybek wybierzesz.

500l
54l
Pozdrawiam!
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Listopad 16, 2010, 10:18:40 »

Może i nawrzucane na szybko 'Bez namysłu, bez przygotowań' Wink ale jest to jeden z niewielu 'klimatycznych' baniaków na forum. Dużo bardziej mi się podoba niż te wychuchane i docięte co do centymetra a już zdecydowanie dużo bardziej niż moje Tongue
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Listopad 16, 2010, 12:15:44 »

Dzisiaj po pełnych 3 dnich pH bez mojej ingerencji wynosi 6,4. Jak zacznę robić podmiany na samą RO to powinno jeszcze zlecieć. Dodatkowo za jakiś tydzień dojdzie do filtra torf. Wtedy będzie jazda bez trzymanki  Grin Na razie wlałam część kranówki i wody z baniaka aby zielsko i dojrzała woda pomogły w stabilizacji zbiornika. Nie spieszy mi się, ale zawsze to lepiej NO2 mieć zerowe od razu Wink
Najprawdopodobniej z czasem zielsko się rozpusci pod wpływem kwasiku.  Ale to nic. To nie jest roślinniak. 
Co do ryb to pewnie jakieś WF wylądują tutaj. Może to będą T candidi . Albo dzika forma agassizy "Flamenco" ? Albo A. rositae? Może A. eremnopyge? Albo A. atahualpa?  A może jeszcze coś innego. Na razie nie wiem  Wink Na pewno to będzie parka pielęgniczek- to pewne.
gosieks83 - ano powrzucałam . Myślałam jedynie w chwili działania. Przyszło mi do głowy aby oddzielic trzy podłoża tak, abym w kolejnej chwili przypływu szaleństwa miała możliwość kolejnych zmian  Wink Liści i szyszek zeszłorocznych mam bez liku, więc tutaj nawet z domu się ruszać nie musiałam. Korzenie i gałęzie moczyły się od lata w oczku wodnym na dworze. Tylko wygotować i już Smiley A przy restarcie nawet nie umyłam baniaka od środka  Embarrassed
Tak to dzisiaj wygląda
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Listopad 18, 2010, 11:17:53 »

No i przyszedł czas na zastanowienie się nad gatunkiem który tam zamieszka....
Podobają mi się Apistogramma eremnopyge Rio Tigre ( normalna forma eremnopyge zamieszkuje czyste wody raczej Wink ) . Agassizy forma " flamenco" jest cudna. Dicrossusy oba gatunki są cudne. Apistogramma atahualpa powala urodą.
Baniak zamieszka wyłącznie parka jakiś pielęgniczek. Okazuje sie jednak, że wybór mam chyba zbyt duży Big Grin Bo nie wiem co wybrać.... A zanim zamówię rybki to muszę wcześniej pomięszać z parametrami odpowiednimi dla wybranego gatunku i ustabilizować zbiornik w/g tych parametrów. Czasu mam więc niewiele. Jakieś 3 tyg.
Masakra z tym wyborem  Shocked
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Listopad 20, 2010, 02:18:47 »

Flamenco. Postaw na flamenco Wink Kurcze moje akwa podobne jest bardzo do tego Twojego Wink

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #14 : Listopad 20, 2010, 14:15:30 »

Piękna dżungla Smiley

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: