Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z piraniami  (Przeczytany 1552 razy)
Grygioł
Nowy
*

« : Listopad 15, 2010, 18:58:59 »

Witam wiem ze ten temat nie powinien tu się znaleźć gdyż to temat o identyfikacji ryb ale tylko was tu "znam" i ufam proszę o pomoc dziś wróciłem do domu i tak jedna z moich nowo nabytych pirani mięsożernych nie żyje kolejna z koleji ma jakby mgłę na oczach co robić nie chce aby mi wszystkie padły.Wlałem preparat do akwarium CMF od ospy ale nie jestem pewny czy to to;/ Co mam zrobić i od czego to się to mogło stało tak na przyszłość abym nie popelnil tego błędu..

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1 : Listopad 15, 2010, 20:53:52 »

Daj zdjęcie tej chorej może coś poradzę.
A stało sie od tego że ryby mają bardzo wiele pasożytów i chorób, które albo sie uaktywnią albo nie wszystko zależy od kondycji i zestresowania ryb.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Grygioł
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 15, 2010, 21:09:07 »

Na zdjęciach tego nie widać sam zobacz;/

http://img689.imageshack.us/i/snc01868.jpg/

http://img413.imageshack.us/i/snc01873.jpg/

Ale one nigdy jeszcze mi nie chorowały wszystko było ok itd nie wiem zobaczymy może przeżyje
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2010, 21:44:14 wysłane przez Grygioł » Zapisane

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #3 : Listopad 15, 2010, 23:12:26 »

Trudno mi coś stwierdzić bo zmętnienie jest niewielkie, objawy zmętnienia  mogą wywołać mykobakterioza, gyrodaktyloza czy ichtiosporidioza, ale nie wiem co to jest.
Mają jakieś inne objawy, np. ocieranie , brak apetytu, szybkie oddychanie ?
To że nie chorowały to nie znaczy że nie zachorują, ile czasu je masz ?
Ja swoje wszystkie ryby na kwarantannie trzymam trzy miesiące i nieraz po dwóch miesiącach coś wylezie. Wszystko zależy co to za choroba i kiedy ryba została nią zainfekowana.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: