Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy konieczne jest napowietrzanie?  (Przeczytany 4620 razy)
butcheri
Zainteresowany
**

« : Listopad 20, 2010, 22:21:44 »

kolejne moje pytanie czy konieczne jest napowietrzanie zbiornika? moj napowietrzacz bardzo huczy a nie zauwazyłem róznicy w kondycji ryb gdy nie napowietrzam zbiornika....wiec czy jest to konieczne? a jesli tak to czy produkuja jakiej bezszelestne napowietrzacze?
slavio
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 20, 2010, 22:34:46 »

Kolego - napowietrzanie jest zbędne - rośliny powinny produkować tlen na ryb.

Jeśli chcesz napowietrzyć wodę to skieruj wylot filtra na taflę wody.

Napowietrzanie to tylko efekt wizualny - dla mnie nienaturalny.

pzodrawiam
slavio
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2010, 22:40:16 »

Dokładnie tak jak salvio napisał jest to zbede, marnujesz kase, i nie potrzebnie to prąd ciągnie. Tak jak Salvio mówi ustaw sobie wylot filtra na taflę wody. Ja mam zrobione tak, że powietrze bije w szybe ( za duzo piany mi się robi po kątach w akwa od tego )

butcheri
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 20, 2010, 22:41:10 »

no dla mnie własnie tez nienaturalny a drazniło mnie jak to buczy i wyglada:D
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 20, 2010, 22:42:17 »

Chyba, że autor ma malawi lub tangę w tym przypadklu nie ryzykował bym dla paru groszy na napowietrzacz.

ps napisałeś posta w tym samym czasie co ja.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2010, 22:44:56 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #5 : Listopad 21, 2010, 12:03:22 »

ja sie nie zgodze z pierwszymi wypowiedziami, sa one kierowane tylko pod jedna mysl, a np jezeli autor ma krewetki to one potrzebuja miec bardzo natleniona wode, co przy produkcji samych roslin (a byc moze ma jeszcze ich malo w zbiorniku...) moze byc niewystarczajace. Napowietrzanie trzeba dostosowac moim zdaniem do obsady a nie do jakichs zasad bzdurnych... Moim zdaniem jednak sposob ze skierowaniem wylotu filtra na tafle wody jest najcichszy, odpowiedni (naturalny w dodatku - efekt napowietrzania w rzekach) i wydajny.

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
madziarek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 25, 2010, 10:16:44 »

Zgadzam się z bebikk niektóre ryby potrzebują mniej niektóre więcej to zależy od obsady
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 25, 2010, 11:05:19 »

ja sie nie zgodze z pierwszymi wypowiedziami, sa one kierowane tylko pod jedna mysl, a np jezeli autor ma krewetki to one potrzebuja miec bardzo natleniona wode, co przy produkcji samych roslin (a byc moze ma jeszcze ich malo w zbiorniku...) moze byc niewystarczajace. Napowietrzanie trzeba dostosowac moim zdaniem do obsady a nie do jakichs zasad bzdurnych... Moim zdaniem jednak sposob ze skierowaniem wylotu filtra na tafle wody jest najcichszy, odpowiedni (naturalny w dodatku - efekt napowietrzania w rzekach) i wydajny.

Na szczęście autor zaznaczył, że nie widzi objawów przyduchy bez włączonego napowietrzacza, więc albo ma niewielką obsadę, albo rośliny produkują wystarczającą ilość tlenu.
A co do krewetek, to mam 25l krewetkarium z XXX ilością redek, obsadzone głównie mchem i rotalą, bez napowietrzania i wszystko gra. Nie redukuję w sztuczny sposób populacji krewetek, bo jak wiemy doskonale same sobie z tym radzą, a efekt jest taki, że przy karmieniu robi się czerwono w całym zbiorniku (myślę, że kreweci jest zdrowo ponad 150) i nie ma żadnej przyduchy.

pozdr

bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #8 : Listopad 25, 2010, 19:46:44 »

tak tylko zrob to samo w zbiorniku przynajmniej 4x wiekszym, efekt jest zupelnie inny bo ilosc wody znacznie sie zmienia a powierzchnia wypelnienia roslinami na pewno bedzie tym samym zupelnie inna - mniejsza. Wiec osobiscie nie wychodzil bym tutaj z tej 'reguly" w/w. Jednak nie podwazam tego ze jest redkom zle, jednak tak jak mowie, 25l i pewnie przy tym samym 1/2 zbiornika jest spokojnie wypelniona roslinami wiec nie dziwic sie ze tlenu nie brakuje. Odtworz to samo w min. 4x wiekszym baniaku to sam efekt wizualny znacznie sie zmieni zachowujac proporcje roslin, po prostu nie oszukujmy sie, to tylko 25l co moim zdaniem bledem bedzie wychodzic z zalozenia ze to samo mozna odtworzyc zarowno w 25l jak i 100 czy 200l

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 25, 2010, 20:11:13 »

może więc nasze domysły rozwieje autor wrzucając dane zbiornika, obsadę i jakąś fotę poglądową, dla oceny masy roślinnej?
Pozdr

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: