Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Półautomatyczna podmiana wody ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Półautomatyczna podmiana wody ?  (Przeczytany 4126 razy)
andrej
Bywalec

« : Listopad 21, 2010, 14:53:44 »

Witam.
Wczoraj nudziłem się i przeglądałem różne strony i oglądałem filmy na YT. Natknąłem się na film, który mnie nieco zdziwił i dał mi do myślenia. Smiley Oto on :  http://www.youtube.com/watch?v=aHJU7e-S97M&feature=related
Po obejrzeniu tego filmiku dużo myślałem, czy da się coś podobnego zrobić w moim akwarium, ale tylko podobnego. Myślałem nad takim czymś, oto rysunek ( może nie za ciekawy, ale chyba coś pomoże Cheesy ) :

Zdjęcie powiększone (wystarczy kliknąć w zdjęcie i się powiększy) : http://img40.imageshack.us/f/afasdas.jpg/
Więc tak chodzi mi o to, że w szafce pod akwarium znajdowały by się 2 baniaki obok siebie , 1 z brudną i 1 z czystą, odstałą wodą.
Od baniaka do wody brudnej odchodziłby 1 wężyk lub rurka PCV i woda sama by się spuszczała, chodzi o to, że by jej nie zasysać i to samo z baniakiem z wodą czystą, także odchodziłby jeden wężyk/rurka PCV i woda sama by się nalewała. Nie wiem dokładnie jak to zrobić, Smiley ale myślę, że jest to do zrobienie. Myślałem także, żeby do spuszczania wody jakoś użyć napowietrzacza, który by jakimś sposobem odprowadzał i zaprowadzał wodę do baniaka i akwarium.
Lubię majsterkować Smiley i dlatego wpadłem na ten pomysł.
Na forum jest dużo ludzi, którzy na pewno mniej więcej wiedzą o co mi chodzi. Więc proszę o pomoc wszystkich, którzy mają jakieś pojęcie o tym moim "pomyśle".  Cheesy
Aha i jeszcze znalazłem takie zdjęcie w internecie, które jest lepiej narysowane i podobne do mojego Smiley :
http://www.discusforum.pl/files/projekt_863_914.jpg
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2010, 14:56:26 wysłane przez andrej » Zapisane
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 21, 2010, 18:19:50 »

Do jakiej pojemności akwarium chcesz zastosować to rozwiązanie ? Wg mnie niewiele ono zmienia przy podmianie, wodę czystą i tak musisz przynieść a wodę brudną wynieść czyli tak jak przy standartowej podmianie. Zakładając że w zbiorniku 45 l podmieniasz 20-25 % tygodniowo daje to ok. 10 l i muszisz mieć przynajmniej 2 baniaki takiej pojemności pod akwarium. Aby  w najprostrzej wersji system funkcjonował musisz kupić:
- zegar sterujący
- pompę perystaltyczną (koszt średnio od 250zł w górę)
- zrobić/kupić naczynie które powieszisz np za akwa i połączysz z akwarium (naczynia połączone)
- zabezpieczenie które w przypadku braku wody czystej odłączy zasilanie pompy perystaltycznej

Połączenie naczynia z baniakiem wody brudnej musi być z rury o odpowiednim przekroju, żadnych wężyków, jak jakiś paproch czy liść zablokuje odpływ to wodę masz po za akwarium.

W systemie zamkniętym (tak to można określić) taka podmiana jest bez sensu, co innego gdybyś miał doprowadzoną wodę i odpływ do kanalizacji przy akwarium.

385 l - dyskowce
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Listopad 21, 2010, 19:03:08 »

Czyli to nie ma najmniejszego sensu robić tego w zbiorniku o pojemności 45l. Smiley
  Dziękuję za odpowiedź. 
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 21, 2010, 19:23:22 »

Wg mnie w żadnym zbiorniku do którego nie masz doprowadzonej wody i odpływu nie ma sensu tego robić. No gdyby chociaż był odpływ to można by było pokusić się zrobić taki system, postawić większy baniak na czystą wodę np 50 l i wtedy uzupełniać tylko czystą wodę, ale to i tak przy nie dużych akwariach.

385 l - dyskowce
Di_Stefano
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 21, 2010, 21:57:07 »

Zastanawia mnie jak woda czysta z tak niskiego poziomu sama wleje się do akwarium za pomocą zwykłej rurki.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 21, 2010, 23:43:39 »

Zastanawia mnie jak woda czysta z tak niskiego poziomu sama wleje się do akwarium za pomocą zwykłej rurki.

Np za pomocą pompy perystaltycznej

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: