Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Brązowa woda - wywar z szyszek olchy.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Brązowa woda - wywar z szyszek olchy.  (Przeczytany 6532 razy)
fr0t
Bywalec

« : Listopad 21, 2010, 15:49:46 »

Witam

Przeprowadziłem pewien eksperyment. Do 50L wody akwariowej dodałem wywar z szyszek olchy, chciałem uzyskać PH = 7 co mi się udało, ale... Woda jest prawie brązowa, co samo za siebie mówi ile musiałem tego wywaru dolać czyli 1L. Efekt udany, ale nie do końca i teraz się zastanawiam, czy jak przefiltruję tę wodę przez węgiel aktywny to czy bardzo się zmieni kolor i PH tej wody ? Ewentualnie zrobić coś innego.
Wodę mam tylko jedną, zlaną z akwarium po wymianie wody i nie mam jej więcej. Chodzi mi o to by tę wodę rozjaśnić i nie zmienić PH. Po prostu chce wiedzieć na przyszłość gdybym zrobił coś takiego w akwarium z rybkami.

Pozdrawiam
fr0t

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 21, 2010, 17:02:56 »

W akwarium z rybkami należało by to robić stopniowo (dodawanie wywaru). Zachowanie pH stosując wywary będzie trudne przy wysokiej TWW, przy niższej rzędu 4-6`n również trzeba będzie dodawać wywaru - napewno przy podmianach a nawet między nimi - w zależności od filtracji. Jeśli w taki sposób chcesz obniżać pH musisz liczyć się z efektem ubocznym jakim jest kolor wody. Filtracja przez węgiel pomoże ale usunie o wiele więcej niż byś chciał  Wink. Narazie zostaw jak jest kolor po kilku dniach powinien zniknąć, ale i ph pójdzie do góry.

385 l - dyskowce
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Listopad 21, 2010, 19:52:20 »

W tym momencie mam taki kolor, że nie widze tylniej szyby, ale mam PH takie jakie chciałem i teraz... co z tym fantem zrobic ? ;] Problem w tym, że moja kranówa ma około 7,8-8 PH Mam dostęp do wody destylowanej, ale taka woda jest jałowa, chyli więcej z nią zachodu niż by się wydawało, ostatnie rozwiązanie to deszczówka, która też jest zabarwiona, ale miękka i z niskim PH. Poza tym zastanawiam się, bo się troszkę zamieszałem - dużo garbników=ciemny kolor=niskie PH i na odwrót? Czy trzeba dodać jeszcze TWW tak jak w przypadku torfu - za wysokie TWW = torf bezużyteczny (w tym przypadku)?!

Ogólnie do czego dąże, żeby obecna wodę zmiękczyć/zakwasić, nie rozmiekczać/zakwaszać jej podmianami tylko zmiękczyć/zakwasić tą obecną, jeżeli to walka z wiatrem to nie ma co roztrząsać tematu.

Teraz w akwa mam:
TWW 6
TWO 16
PH 7,5-8 (dwa testy)
CO2: Butla niskociśnienowa z dzwonem
Podmiany wody co tydzen 15%

Kranówa:
TWW: 6
TWO 16
PH 7.5-8

Pozdrawiam
fr0t

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 21, 2010, 21:26:09 »

Masz filtr wewnętrzny czy zewnętrzny i jaki ? Wodę zarówno w kranie jaki w akwarium masz ok i w tym przypadku nie przejmował bym się pH w kranie. Ostatecznie można by zejść do węglanówki na poziomie 5`n, ale tak jak masz nie jest źle. Dostęp do wody destylowanej do dobry dostęp  Cheesy, możesz ją mieszać z kranową (w takich proporcjach aby uzyskać żądane parametry w akwa), albo kupić uzdatniacz np Planta Gainer Hydro Mineral. Woda destylowana (lub demineralizowana)  idealnie nadaje się do zbijania TWW i TWO. Z deszczówką to różnie bywa, teraz to już nie te deszcze co kiedyś Wink, z tej opcje zdecydowanie bym zrezygnował.
Z pH nie da się zrobić tak że raz zbijesz i nic nie będziesz musiał robić, a częstotliwość wykonywanych zabiegów będzie zależeć od tego co jest w akwarium.

385 l - dyskowce
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Listopad 21, 2010, 21:44:29 »

Masz filtr wewnętrzny czy zewnętrzny i jaki ?
Filtr kubełkowy wypchany ceramiką i biobalami około 5L w sumie. 1200L/H ale to nie w tym rzecz, ja se tylko robie eksperymenty na starej wodzie, w sumie nic wielkiego, ale zawsze sie czegoś można nauczyć.

W każdym razie... jeżeli dam duuuuzo wywaru z szyszek, PH mi się obniży (nie ważne o ile), to czy kolor herbaciany usune tym węglem albo w inny sposob ? Bo tylko mi o ten kolor chodzi, mało wiem o garbnikach i dlatego stąd te moje pytanie.

Pozdrawiam
fr0t

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 21, 2010, 23:17:23 »

Sam filtr kubełkowy (o ile dojrzały) poradzi sobie z tym kolorem, ale trzeba poczekać kilka dni (u mnie Eheim 2028 robił do w 5 dni a miał do przefiltrowania ponad 320 l wody), z węglem będzie szybciej o ile tego nie wiem - nie robiłem tego.

385 l - dyskowce
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Listopad 22, 2010, 19:15:29 »

Dołozyłem około 1L węgla, zobaczymy co się dalej stanie. Ale już dzisiaj jak wróciłem z pracy, zauważyłem, że woda się rozjaśniła.

Pozdrawiam
fr0t

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Listopad 24, 2010, 20:02:33 »

Po dwóch dniach woda jest przejrzysta, lekko żółtawa, PH= 7-7,2 - test zakończony pozytwnie  Cheesy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: