Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki przepływ?  (Przeczytany 1874 razy)
zuczek222
Zainteresowany
**

« : Listopad 22, 2010, 17:53:02 »

Witam mam takie pytanie jaki powiniem byc wydajnośc filtra zewnetrznego w l/h czyli to co podaja na opakowaniu do akwa 264l (120x 40x55)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 22, 2010, 19:16:24 »

Zależy od producenta, jedni podają bardziej rzetelne informacje, inni mniej, ale napewno lepiej wziąść filtr z zapasem (tym bardziej że jego wydajność spada wraz z zanieczyszczaniem wkładów). Podaj jaki filtr interusuje cię (producent) a my pomozemy coś wybrać. Przy filtrach zewnętrznych ważna jest pojemność filtra i wydajność. Dobrze by było aby w ciągu godziny był stanie przefiltrować wodę trzykrotnie, czyli w twoim przypadku wydajność ok. 900 l/h. Przepływ zawsze można ograniczyć no na zaworach, zbyt małego nie przyśpieszych.

385 l - dyskowce
zuczek222
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 22, 2010, 19:47:39 »

No to  Good ! bo mam zamiar kupic jbl e900 lub Fluval 305,choc pewnie tem pierwszy bo mam w teraz e700 i jestem  zadowolony
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 23, 2010, 08:08:08 »

Kup sobie JBL-a, Fluvale to traktory strasznie halasuja

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 23, 2010, 08:38:00 »

Dodać należy, że producent podaje na opakowaniu wydajność samej pompy bez wkładów.

zuczek222
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 24, 2010, 09:01:40 »

No tak wkłady zrobią opór to moze zainwestowac w e1500 tylko ze to juz 2 razy tyle wat
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 24, 2010, 09:38:57 »

Sebastian wyżej napisał Ci jakie podstawowe kryterium powinien spełniać filtr jeśli chodzi o wydajność. Wydajność podczas pracy a wydajność maksymalna to jak dla mnie dwie różne sprawy. W moim 200-litrowym "robi" JBL e900 i spokojnie daje radę (wylot skręcony o jakieś 40%, bo za mocno wodą kręciło w baniaku). Uważam, że do Twojego zbiornika również się nada i sprawdzi (jeśli bierzesz pod uwagę filtr JBL'a). Uważam, że z wydajnością (nad-filtracją) i mocą filtra nie ma co przesadzać.

bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #7 : Listopad 24, 2010, 14:08:04 »

nad filtracja jest o tyle dobra bo kiedy na poczatku nowy filtr ma swoje "5 minut slawy" to po kilku latach jego zywotnosc juz sama z siebie spadnie, tym samym wiele parametrow w pracy i byc moze w budowie sie pogorszy a wiec wtedy mozna odkrecic kurek aby nadfiltracja uzupelnila deficyt spowodowany wiekiem w/w
Jednak osobiscie uwazam zeby tak nie przepadac w skrajnosci od razu, wiadomo ze chce sie zrobic dobry zakup, ale czy aby na pewno trzeba sie decydowac tym samym na tak wiele konkretow ktore na chwile obecna nie beda potrzebne oraz przez dlugi okres czasu (a byc moze w ogole)? Chyba ze ktos jest perfekcjonista - inna bajka Wink

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: