Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Wysoki poziom fosforanów
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wysoki poziom fosforanów  (Przeczytany 5327 razy)
Nabuch
Nowy
*

« : Listopad 22, 2010, 21:54:36 »

Witajcie . Ostatnio przypadkowo dostałem testy na fosforany (zoolek kropelkowe) Zorbiłem sobie test i wyszło mi ok 4 mg/l( nie pamiętam teraz jednostek musiałbym sprawdzić na podpis pod skalą ale górna granica zakresu testu!!. Generalnie zrobiłem podmianę w weekend i jutro planuję 40 % podmianę wody żeby zbić ustrojstwo ale zastanawia mnie skąd taki wysoki poziom fosforanów.  Akwarium jest świeże (1.5 miesiąca) prawie normalnie dojrzało  (obsada znalazła się po ponad 3 tygodniach w akwa ) . Założyłem opis akwarium na forum w wątku żeby można było łatwiej ocenić co moży być przyczyną. Od 4 tygodnia regularnie podmieniałem wodę po 20 % tygodniowo.... Moje akwarium
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2010, 23:03:22 wysłane przez Nabuch » Zapisane

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 22, 2010, 22:38:31 »

Za mało informacji podajesz żeby można było coś ustalić, jaka odsada, jak często karmisz, podłoże itp.
Nie mniej dotarłem do twojego zbiornika w galerii i jeśli dobrze rozumie nazwę "kulki GT" = kulki gliniano torfowe to zapewne one są przyczyną wysokiej zawartości fosforanów. W swoim składzie zawierają diwodorofosforan potasu (KH2PO4), nie wykluczam również ziemii z kretowiska.
Na początek wyciągnij te kulki i nie szalej z podmianami, przy najbliższej wymień 30% a na drugi dzień sprawdź PO4.
Zawsze też warto sprawdzić wskazanie testu na czystej wodzie (ro czy nawet kranowej - po odstaniu), zwłaszcza gdy zaczyna brakować skali porównawczej  Wink.
Co do nawożenia, łatwiej i precyzyjniej jest dawkować nawozy w płynie, a nie w jakiś kulkach.

385 l - dyskowce
Nabuch
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 22, 2010, 23:01:38 »

Sebastian dzięki za informacje....
Za mało informacji podajesz żeby można było coś ustalić, jaka odsada, jak często karmisz, podłoże itp.
Nie mniej dotarłem do twojego zbiornika w galerii i jeśli dobrze rozumie nazwę "kulki GT" = kulki gliniano torfowe to zapewne one są przyczyną wysokiej zawartości fosforanów.

Niestety link jest jakoś mało widoczny dla pewności postaram się wyedytować  link w pierwszym poście .Tak kulki GT to kulki gliniano torfowe . Dostałem je w prezencie od chłopaka od którego wcześniej kupowałem krewetki i niestety nie miałem pojęcia jaki mogą mieć skład. 

Na początek wyciągnij te kulki i nie szalej z podmianami, przy najbliższej wymień 30% a na drugi dzień sprawdź PO4.
Zawsze też warto sprawdzić wskazanie testu na czystej wodzie (ro czy nawet kranowej - po odstaniu), zwłaszcza gdy zaczyna brakować skali porównawczej  Wink.

Postaram się je odszukać chociaż to nie będzie łatwo bo są zakopane losowo pod korzeniami roślinek ... całe szczęście że nie zrobiłem tak jak sporo osób robi  tj nie zakopałem ich w złożu ziemi pod siatką... Tak to może obejdzie się bez restartu...

Zawsze też warto sprawdzić wskazanie testu na czystej wodzie (ro czy nawet kranowej - po odstaniu), zwłaszcza gdy zaczyna brakować skali porównawczej  Wink.

Sprawdziłem już wcześniej i wodociągowa miała fosforany na poziomie 0

Co do nawożenia, łatwiej i precyzyjniej jest dawkować nawozy w płynie, a nie w jakiś kulkach.

A bo się człowiek naogląda głupot na forum Wink Oczywiście gdzieś widziałem opis jak zakładać akwarium na ziemi ogrodowej i autor właśnie ułożył ładnie kuleczki  w złożu ziemi pod żwirkiem... No a później skutki są jakie są. Chociaż oczywiście ziemi też nie można wykluczyć. A ja głupi się dziwiłem że jakoś mi glon tak zaczął zasuwać w mojej starej 25 ... a kulek było ...hoho . W 63 też nie mogę narzekać...gdybym mógł sprzedawać glon na allegro to zbiłbym fortunę. Tak jeszcze pobocznie się zapytam a ile czasu taka kulka może się rozkładać w akwarium  i uwalniać różne ciekawe związki ? Pozdrawiam ...

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 23, 2010, 00:42:16 »

Tak, tak niestabilne akwa, złe proporcje makroelementów wraz z wysokim poziomem PO4 jak najbardziej może = dużo glonów  Wink
Nie wiem ile czasu mogą uwalniać nawóz, to zależy jak bardzo jest skoncentrowany, w jakiej ilości i jakim tempie jest uwalniany. Nie chcę gdybać, może wypowie się ktoś kto używa, ale raczej nie będzie to kwestia miesiąca.

385 l - dyskowce
Nabuch
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 23, 2010, 21:59:40 »

Ciężka sprawa z wyławianiem tych kulek ...Wyłowiłem z 5 w akwarium zrobił się syf niesamowity ...niestety kulki po 1.5 miesiąca zagrzebane z 1.5-2 cm pod powierzchnią żwiru to praktycznie maź . Resztę zostawiam ... Będę zmieniał po 15L tygodniowo albo 2 podmiany po 10L i czekał cierpliwie aż to badziewie się samo rozpuści...albo restart.   W dodatku przy próbie odciągnięcia gliny ze żwiru ciąg wody porwał mi pół mojej badziewnej wgłębki która przez 4 miesiące urosła mi może ze 2 cm ....i zostało a już lepiej nie będę pisał ile zostało...

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 24, 2010, 13:27:26 »

Spróbuj z wężem do spuszczania wody - jeden koniec węża zbliż do miejsca z którego będziesz wyciągał kulkę, drugi do wiadra, wyciągaj kulkę i zbieraj resztki (nawet ze żwirem) przy spuszczaniu wody.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: