Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « bialy23lbj 112 litrów dekoracyjne
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: bialy23lbj 112 litrów dekoracyjne  (Przeczytany 12769 razy)
bialy23lbj
Zainteresowany
**

« : Listopad 23, 2010, 17:29:53 »

Witam!

Chciałbym zaprezentować moje nowe akwarium, otrzymać oceny i porady... Będą one dla mnie bardzo cenne, ponieważ nie mam dużego doświadczenia. Chociaż akwarium jest obecne w moim domu od wielu lat to dopiero teraz zacząłem interesować się tym na poważnie i mam nadzieję, że zbiornik będzie prezentował się ładnie a warunki w nim panujące będą odpowiednie aby jego mieszkańcy czuli się dobrze.

Zbiornik:
112 litrów (80x35x40 cm)

Pokrywa standardowa plastikowa

Oświetlenie:
Na stateczniku magnetycznym T8 2x18W
Tył - SYLVANIA GRO-LUX
Przód - SYLVANIA AQUASTAR
Z odbłyśnikami
10 godzin dziennie (od 12:00 do 22:00)

Trochę mało, ale w planach dołożenie światła (co i ile proponujecie?)

Filtracja:
Filtr wewnętrzny Fluval U3 (90-150 litrów)

Ogrzewanie:
Grzałka z termostatem Atman 100W

Napowietrzanie:
Narazie brak... Pewnie na początku będzie z filtra. W niedługim czasie dokupię napowietrzacz.

Podłoże:
JBL Aquabasis Plus + JBL Manado (w miejscach porośniętych)
Biały piasek (jako przegroda w miejscu wolnym od roślin)

Dekoracje:
Korzeń z Mangowca,
Kamienie,
Kokos (w przygotowaniu).

Parametry wody:
Mierzone testami 6w1 Tetra mieszczą się w normie. Jedynie Kh trochę podwyższone (jakaś podpowiedź?)

Roślinność:
HYGROPHILA CORYMBOSA MINIMA x 2
ANUBIAS BARTERI NANA x 1
LILAEOPSIS MAURITIANA około 50 szczepek
LIMNOPHILA SESSILIFLORA x 10
HYGROPHILA CORYMBOSA x 4
HYGROPHILA DIFFORMIS x 4
FLAME MOSS x ?
HEMIANTHUS MICRANTHEMOIDES CUBA x ?

Nie jestem pewny co do wyboru roślin więc tu najbardziej liczę nad podpowiedzi.

Nawożenie:
Bimbrownia (1410) - jedna bąbelka na 1,5 sekundy Smiley
Tetra PlantaMin - troszkę poniżej zaleceń producenta

Warto dołożyć Tetra Crypto? A może całkowicie zmienić nawożenie?

Obsada:
W planach:
10-12 x Razbora Klinowa
1+2-3 x Prętnik Karłowaty
1+2-3 x Ramirezka
4-6 x Kirysek Panda
6-8 x Krewetka ?

Coś dodać/odjąć/wymienić?

Było coś do poczytania to teraz coś dla oka Cheesy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ba0fe14c76d7a350.html

Narazie tylko takie słabe, ale w najbliższym czasie dodam coś sensownego...

Wszelkie oceny, krytyka, podpowiedzi mile widziane Smiley
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2010, 15:37:54 wysłane przez bialy23lbj » Zapisane
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 23, 2010, 20:28:17 »

Ja mam tylko takie pytanie:
Po co Ci napowietrzacz?  Bo mnie służy jedynie do wylęgu artemii ( to pokarm dla narybku wylęgany w słoiku)
bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 23, 2010, 20:35:14 »

Ja mam tylko takie pytanie:
Po co Ci napowietrzacz?  Bo mnie służy jedynie do wylęgu artemii ( to pokarm dla narybku wylęgany w słoiku)

No raczej ryby a także rośliny (w nocy) potrzebują tlenu, dlatego planuję napowietrzanie... Nie wiem, czy przy nawożeniu bimbrownią wystarczające jest dotlenienie poprzez ruch tafli wody, spowodowany przepływem wody przez filtr wewnętrzny.
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Listopad 23, 2010, 20:43:23 »

Napowietrzanie nie potrzebne, bo wybijasz tylko co2 z wody i bimbrownia nie da żadnego efektu. Wystarczy, że filtr rusza taflą wody Wink
Akwarium nawet ładne  Grin

bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 23, 2010, 21:12:01 »

Dzięki kolego za podpowiedź... Napewno ją uwzględnie w dalszym działaniu.
bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 24, 2010, 22:55:07 »

Zrobiłem małą przycinkę i dołożyłem kokos...

Teraz to wygląda tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9812eea47ebf2b5e.html
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 25, 2010, 00:58:07 »

witam!
Akwa ciekawie się zapowiada, jednak mam kilka pytań:
-po co Ci kokos? Planujesz jakieś zbrojniki, czy po prostu Ci się podoba?
-gdzie obsadziłeś LILAEOPSIS, bo jakoś nie mogę go dostrzec?
-co to za kamienie? Czy ten jasny, to nie jakiś wapień? Jeśli tak to wywal go, bo zatwardza wodę.

Testy tetry paskowe możesz wywalić-ja też zainwestowałem w takie niepotrzebnie pieniądze, bo okazało się, że wskazują co chcą, ale na pewno nie prawdziwe parametry wody... ;(

Maly heniek raczej Ci się nie utrzyma w świeżym zbiorniku z taką ilością światła-pomyśl o jakiejś innej wyściółce Smiley
Napowietrzacza nie potrzebujesz-rośliny dostarczą wystarczającej ilości tlenu dla ryb i krewetek, o ile nie przesadzisz z ilością obsady zwierzęcej.
pozdr

bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 25, 2010, 09:12:17 »

Dzięki za ocene... Już odpowiadam:
- Jeśli chodzi o kokos to faktycznie spełnia rolę dekoracyjną... Akwarium nie będzie odwzorowaniem rzeczywistych warunków - ma się poprostu podobać.
- LILAEOPSIS (jeśli wogóle używam dobrej nazwy Grin) posadzone jest wokół kamienia po lewej stronie (tego z mchem) i koło kokosa.
- Kamienie to napewno nie wapień, sprawdzałem już w starym akwarium czy nie zakwaszają wody  Wink

Teraz ja zapytam:
- Co byś doradził jeśli chodzi o testy?
- Jaką rośliną można zastąpić "Małego Heńka"

Mam zamiar dorzucić światła... Ten statecznik co mam (2x18w magnetyczny T8) wymienić na nowy (4x18w elektroniczny T8) i dokupić jeszcze dwie takie świetlówki co mam, czyli: SYLVANIA GRO-LUX i SYLVANIA AQUASTAR.
Jak je później rozmieścić?
1. Oba GRO-LUXy dać na tył, a obie AQUASTAR na przód?
2. Zamontować na przemian licząc od tyłu: GRO-LUX / AQUASTAR / GRO-LUX / AQUASTAR?

W takim rozwiązaniu będę miał 4x18W na zbiornik 112 litrów, więc dla mnie zadowalająco Grin
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2010, 18:32:51 wysłane przez bialy23lbj » Zapisane
bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 27, 2010, 16:39:37 »

Pierwsi mieszkańcy mojego akwarium wprowadzili się wczoraj (26.11.2010)... Razbory klinowe w liczbie 10 Smiley Nadal nie wiem jakie kolejne rybki wpuścić...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2011, 09:53:05 wysłane przez bialy23lbj » Zapisane
greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Listopad 28, 2010, 21:46:41 »

sliczne jak noc %-)
bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 15, 2011, 22:13:33 »

Małe zmiany zaszły w moim akwa...

Z 36W (2x T8 18W - Aquastar i Grolux) powstało 60W po dołożeniu świetlówki T5 24W Aquastar   ...   Tu podziękowania za pomoc dla baniakmaniaka i emperora Grin

Wymieniłem piasek kwarcowy na podłoże JBLa takie jak było po bokach, zmiana trawnika, dodatkowe 2 rośliny (nie znam się na tyle żeby ocenić trafność wyboru, ale będę uczył się na własnych błędach - metodą prób).

Zmieniła się także obsada. Obecni mieszkańcy to:
- 20 x Neon Inessa
- 10 x Otosek
- 4 x Ramirezka

papa
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2011, 09:55:04 wysłane przez bialy23lbj » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 16, 2011, 01:12:56 »

z  niewymagajacych to polecam ci zakupic na trawnik marsylie crenata, mozesz tez kupic wgłębk e i za pomocą siatki po cyrusach umiescic na płaskm kamieniu, fajnie to wygląda tylko trzeba od czasu do czasu nożyczkami przycinać by niewyrosła za duza poducha
od gloluxów dla roslin lepsze są aquarelle, to taka podpowiedz na przyszłosc Wink

nie masz u siebie czasem okrzemek ? nawozisz czyms akwarium?
SGhost
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Styczeń 16, 2011, 06:11:04 »

Taka fajna fryzura na kamieniu z mchu, a mój nie chce rosnąć ;/. neonki fajniejsze niz kliniki Smiley. Ogólnie całkiem fajne, tylko coś tak żółto? takie foto, czy te świetlówki mają taki kolor?

bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Styczeń 16, 2011, 10:13:07 »

- SGhost

Ten odcień żółtego to wina zdjęcia - robiłem telefonem...

Obecna obsada też mi się bardziej podoba, myślałem żeby coś może za jakiś czas dodać ale nie wiem jeszcze czy się zdecyduję. Zobaczę jak to się potoczy. Gdybym się zdecydował to co polecacie?

Będę starał się na bieżąco zdawać relację z efektu dodania 24W, jakie przełożenie będzie miało na wzrost roślin  Grin

- Pethro

Dzięki za podrzucenie nazw roślin - jak będzie coś nie rosło to będę wymieniał...
Nawóz Tetra PlantaMin (tylko i wyłącznie eksperyment, będę próbował też z innymi), no i CO2 z bimbrowni.

Z glonami to walczę od samego początku:
1. Brązowe były i zniknęły
2. Po nich pojawiły się zielone
3. Teraz doszły takie nitkowate
Otoski są od wczoraj więc jeszcze się nie uporały z nimi i pewnie z taką ilością będą miały ciężko ale widzę że działają.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2011, 10:37:05 wysłane przez bialy23lbj » Zapisane
bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Styczeń 16, 2011, 19:42:16 »

Coś nie tak z jednym Otoskiem Sad Objawy nieciekawe, pewnie będzie po nim... Szkoda że z tymi rybkami dzieją się takie rzeczy...
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: