Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: szkło jako pokrywa  (Przeczytany 4125 razy)
netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !

« : Listopad 27, 2010, 19:15:37 »

Ostatnio myslałam nad pozbyciem sie pokrywy. Może zawiesiłabym jakieś oświetlenie nad akwa i przykryła baniak szkłem. Tylko nie wiem jak bedzie z przepuszczaniem światla przez szkło? Parowanie wody i krople na szybie pewnie beda przeszkada dla swiatla i zamiana bedzie bezcelowa... Jak myślicie? I jakie światło do powieszenia?

PS przepraszam jesli byl juz taki temat Wink

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

...In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me
and speaks my name
And do I dream again?...

...........................................................
guliwer
Nowy
*

Jacos

« Odpowiedz #1 : Listopad 27, 2010, 20:43:47 »

Umyjesz i będzie OK!
Tylko pamiętaj  im dalej źródło od akwarium tym mniejsza efektywność.
Nad akwa polecam HQI .
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 27, 2010, 22:21:49 »

Jeżeli świetlówka będzie na wyskokości około 10cm od szyby...lub mniej (u mnie tak jest) to po nagrzaniu szyby w tym miejscu kropel wody nie będzie więc przez to nie będzie ograniczenia światła. Jednak jeśli ma się twardą wodę to parując szybko zostawia ślady po kamieniu na szybie..więc czyścić często trzeba.

Używam też nad dwoma akwariami zamiast szyby przezroczystej plexy...jest lżejsza niż szkło i trudniejsza do uszkodzenia co w moim wypadku bardzo istotne  Grin , jej minusem jest jednak wyginanie się pod wpływem ciepła...więc nie przykrywa szczelnie ...chociaż...może to plus Smiley bo jakaś wentylacja musi być Wink

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #3 : Listopad 27, 2010, 23:16:06 »

Ja chce właśnie dac plexi do swojego akwa 101x45x50 ( dł. sz. wys. ) i na to dać coś takiego jak to tylko, że czarne http://www.kubazoo.com/bmz_cache/a/a9d4cb083c99333ab3a7ccd72c9fd044.image.550x367.jpg , znajomy moje kolegi chce sprzedac za 160zl.  dwie świetlówki po 75W. Czy to bedzie w miare dobre oświetlenie jak na 220l. i czy nie za drogo takie uchwyty razem z tymi świetlówkami ?? Bo to mnie wyjdzie mniej niz za pokrywe, za pokrywe z sklepie chciał 270zl. do mojego zbiornika 2 świetlówki po 36 W i powiedział, że jak bede chiał inne z większą mocą to zaś cena się zmini w góre
lwica79 możesz coś doradzić ??

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 27, 2010, 23:37:52 »

nie wiem co chcesz dać na plexi bo link nie bardzo działa....jest tylko reklamą.
Co do świetlówek/ogólnie oświetlenia nie umiem Ci doradzić bo mało się znam...ale z doświadczenia wiem już że wcale nie potrzebna duża ilość światła by rośliny ładnie rosły.
Już wiele razy wspominałam... w swoim akwa 300l mam 136W i to zdecydowanie jest dość dla wszystkich roślin jakie mam...między innymi dla Heńka (jakiegoś płożącego się) ...choć np. Hygrophila Sensiflora i Blyxa nigdy mi się nie przyjęły....ale nie mam pewności czy światło tu miało znaczenie czy inne czynniki...
Mam też wysokie akwarium o pojemności 100l, nad którym świeci wyłącznie zwykła żarówka energoszczędna, o mocy 18W..i tam poza resztą roślin rośnie właśnie Blyxa i H.Sensiflora...i dobrze sobie radzą.

Tak że ja bym oszczędzała na świetle i dała niewiele watów.
W Twoim wypadku -kupiła bym oświetlenie które proponuje Twój kolega pod warunkiem ze każdą świetlówkę da się włączyś oddzielnie..i świeciła bym jedną przez 10h a drugą dodatkowo jakieś 3-4h dziennie. 150W/220l moim zdaniem za dużo...chyba że masz HT -bimbrownie, nawożenie zbilansowane, i wszystko działa jak w zegarku.
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2010, 23:39:55 wysłane przez lwica79 » Zapisane

netka888
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 28, 2010, 10:22:15 »

a gdzie można kupić HQI? w sklepie zoo czy gdzieś indziej?

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

In dreams he came
and speaks my name
And do I dream again?...

guliwer
Nowy
*

Jacos

« Odpowiedz #6 : Listopad 28, 2010, 11:26:26 »

a gdzie można kupić HQI? w sklepie zoo czy gdzieś indziej?
Tylko u źródła Smiley
Hurtownia elektryczna .
No chyba że masz za dużo $ Smiley

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #7 : Listopad 28, 2010, 12:33:16 »

nie wiem co chcesz dać na plexi bo link nie bardzo działa....jest tylko reklamą.

mi ten link gdziała, to jest reklama chodzi mi o te uchwyty z świtlówkami. Plexi na akwa a na to dwie świetlówki po 75W na takich uchwytach jak tam masz na linku

netka888
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 28, 2010, 16:21:46 »

Za dużo to na pewno nie Wink na odwrót raczej Wink
Dzieki guliwer Wink

In dreams he came
and speaks my name
And do I dream again?...

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 28, 2010, 23:45:39 »

Chwilunia to HQI to do jakiego litrtażu?, bo z tego co pamiętam to ty masz baniaczek 45l więc HQI odpada najsłabszy żarnik ma 70 wat.
Może coś takiego:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=ebb02433e987&UID=33007a1d9cb5

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
netka888
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 29, 2010, 10:36:04 »

tak mam 45l Wink no faktycznie, na to nie zwróciłam uwagi Wink
Takie coś byłoby nawet dobre, ale w 24W minimalny rozstaw nóżek to 58cm, a moj baniak ma 50cm.

pogrzebałam i znalazłam coś takiego http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/lampy-swietlowki/male-lampki-nano-akwarium/lampy/modul-oswietleniowy-274/11w-ipx7-p-4510.html?osCsid=6df84e45f95e8
To bym już nie likwidowała pokrywy, tylko przymocowała pod pokrywą. Dałoby rade? I co tam jest za świetlówka tak w ogóle? Ktoś wie?
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2010, 10:39:13 wysłane przez netka888 » Zapisane

In dreams he came
and speaks my name
And do I dream again?...

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Listopad 29, 2010, 19:57:34 »

Wszystko zależy czy ten moduł jest wodoszczelny oraz od jego wielkości (wysokości ) czy zmieści się pod pokrywą jak tak to oczywiście, że da radę.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2010, 22:17:28 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: