Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: rosliny bardzo wolno rosna!  (Przeczytany 7210 razy)
shakur84
Nowy
*

« : Listopad 28, 2010, 20:55:21 »

Witam serdecznie!.Bardzo prosze o pomoc lub o jakas sugestie moj problem a w zasdzie problem mojego baniaka to zbyt wolno rosnace rosliny probowalem juz wielu rzeczy,przypomne ze akwa jest na bazie ziemi ogrodowej w dodatku ostatnio zakupilem zestaw co2 i dalej nic rosliny nie babelkuja chociaz zestaw juz chula dobre 3 miesiace i dalej nic.Do tego dochodza problemy z krasnorostami,dodam jedynie ze jak narazie akwa nie nawoze slyszalem ze jak jest na bazie ziemi moze zaniechac takich praktyk.

Akwarium 112l
Swiece 8 godz
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 28, 2010, 20:59:24 »

Może więcej informacji ? Wink
Jakie to rośliny, jakie oświetlenie ?
lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 28, 2010, 21:06:25 »

jakie parametry wody samo co2 nie wystarczy trzeba je dobrze rozpuścić w wodzie na forum są informacje na ten temat
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #3 : Listopad 29, 2010, 18:30:15 »

Jakie masz oświetlenie w akwarium ?.
Jakie nawozy stosujesz ?.
Czy często "machasz" ręką w akwarium ?.
Rośliny nie lubią być za często przesadzane i dotykane. Może to spowodować zahamowanie wzrostu roślin.
shakur84
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 30, 2010, 18:43:35 »

na nazwach  roslin jeszcze sie dostatecznie nie znam..napewno mam higrofilia diformis,moczarki,zabienice chyba bo nie wiem napewno,jesli chodzi o parametry wody to tylko ph 7,4 Co2 mam z 1,5 kg butli zakonczonej szklanym dyfuzorem umieszczonym przy samym dnie wiec mysle ze rozpuszczanie nie powinno byc zle...nawoze przez cala dobe
shakur84
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 30, 2010, 18:48:33 »

a jesli chodzi o oswietlenie to mam 2x 25 watt ale nazw nie znam bo je odkupilem z tym grzebaniem to rzeczywicie staram sie czesto to urosnie obcinac i sadzic obok ale watpie zeby bylo to glowna przyczyna obecnego stanu, tak jak pisalem wczesniej nie nawoze akwa gdyz slyszalem ze zbiorniki na bazie ziemi ogrodowej nawozenie nie potrzebuja oczywiscie mozliwe ze sie myle wiec wszystkie sugestie mile widziane...
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #6 : Listopad 30, 2010, 20:23:55 »

Nie podawaj CO2 przez całą dobę.
Podawaj przez kilka godzin np. od 7:00 do 16:00.
shakur84
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 30, 2010, 20:45:05 »

hmm....a to cos moze dac??
lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 30, 2010, 21:24:47 »

no i koniecznie wyłącz napowietrzanie jak podajesz co2
shakur84
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 30, 2010, 22:21:00 »

dzieki za rade!A w tym wypadku wogole nie napowietrzac czy tylko w czasie podawania co2??
lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 30, 2010, 22:40:00 »

powiem ci co ja stosuje napowietrzam w nocy jak nie podaje co2, jeśli by się zdarzyło że rybki pływają przy powierzchni i próbują złapać oddech koniecznie zaprzestaj podawania co2, ważny jest pomiar ph i zawartości co2 ja osobiście kupiłem test jbl 2 w 1. Ja używam co2 w spreyu filtrus ostatni raz, zagłębiłem się trochę w forum i ruszę z bimbrownią podłączę pod napowietrzacz (wewnętrzny) dziadostwo ale 100 kosztowało wiec niech chodzi. Na forum pisze, że sam ruch tafli wody napowietrza dobrze wodę ja mam przerybione więc wolę napowietrzać.
niech może wypowiedzą się bardziej doświadczenia co najwyżej niech poprawią moją wypowiedz
pozdro

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Grudzień 01, 2010, 01:08:00 »

powiem ci co ja stosuje napowietrzam w nocy jak nie podaje co2, jeśli by się zdarzyło że rybki pływają przy powierzchni i próbują złapać oddech koniecznie zaprzestaj podawania co2, ważny jest pomiar ph i zawartości co2 ja osobiście kupiłem test jbl 2 w 1. Ja używam co2 w spreyu filtrus ostatni raz, zagłębiłem się trochę w forum i ruszę z bimbrownią podłączę pod napowietrzacz (wewnętrzny) dziadostwo ale 100 kosztowało wiec niech chodzi. Na forum pisze, że sam ruch tafli wody napowietrza dobrze wodę ja mam przerybione więc wolę napowietrzać.
niech może wypowiedzą się bardziej doświadczenia co najwyżej niech poprawią moją wypowiedz
pozdro

jeśli ryby wykazują oznaki przyduszenia, to nie zaprzestaje się podawania CO2 tylko zmniejsza jego ilość rozpuszczaną w wodzie-czyli w przypadku butli wysokociśnieniowej przykręca się zaworek precyzyjny, a w przypadku bimbrowni robi słabszy zacier.
Jeśli autor założył zbiornik na ziemi, to oznacza, że zależy mu na rośliniaku, a więc zaprzestanie podawania gazu jest niedopuszczalne.
CO2 w sprayu nie polecam.

Czy często "machasz" ręką w akwarium ?.
Rośliny nie lubią być za często przesadzane i dotykane. Może to spowodować zahamowanie wzrostu roślin.

Z tym też się nie zgodzę-a przynajmniej z częścią tej wypowiedzi. Większość roślin uwielbia wręcz 'dotykanie' (przycinanie)-regularne cięcie stymuluje ich rozwój. Rację masz za to w kwestii przesadzania-to jedna z głównych przyczyn powstawania glonów w świeżych zbiornikach.

Nie podawaj CO2 przez całą dobę.
Podawaj przez kilka godzin np. od 7:00 do 16:00.

Podawanie CO2 przez całą dobę na pewno nie zaszkodzi autorowi w kwestii poruszanego tematu. Całodobowe gazowanie wiąże się oczywiście z szybszą utratą gazu, który i tak nie jest potrzebny w nocy, bo rośliny go nie wykorzystują i z możliwością przyduszenia ryb, gdy jest ich za dużo, ale NA PEWNO nie hamuje to wzrostu roślin. Zresztą jest sporo zwolenników podawania CO2 całą dobę, ze względu na bardziej ustabilizowane ph.

Shakur84-
jaką masz filtrację?-to podstawa!
co to za oświetlenie 2x25w? Świetlówki czy jakieś żarówki kompaktowe? Masz pokrywę czy belki oświetleniowe? Jak długo naświetlasz dziennie?
jaki zestaw CO2 masz-bimbrownia, butla? Jak rozprowadzasz gaz w zbiorniku i ile go dozujesz (orientacyjnie chociaż-ile bąbli na sekundę)?
To kilka pytań, żeby połapać się w temacie i spróbować jakoś pomóc.
A teraz tak-znajdź sobie jakieś dwa dni kiedy będziesz mógł spokojnie poobserwować mieszkańców swojego akwarium. Wyłącz rano napowietrzanie i zostaw CO2 włączone. Jeśli pod wieczór nie zauważysz oznak przyduchy u swoich podopiecznych, to możesz zostawić gaz włączony na noc i nie włączać napowietrzania. Wstań sobie trochę wcześniej i sprawdź, czy rano ryby nie pływają pod powierzchnią i czy krewetki nie szaleją pływając na wariata po całym akwarium. Jeśli nic takiego się nie dzieje, to napowietrzanie (nocne, bo w ciągu dnia jest ono wręcz szkodliwe-dla wzrostu roślin) jest zbędne i tylko od Ciebie będzie zależało, czy chcesz wyłączać CO2 na noc, czy pogodzisz się z kosztami częstszego nabijania butli (12zł) lub robienia zacieru Tongue
Myślę, że u podstaw Twojego problemu, może leżeć właśnie wybijanie CO2 z wody za sprawą napowietrzacza. Możliwe, że to pomoże-pamiętaj tylko, że na widoczne efekty zawsze trzeba poczekać-rośliny nie wystrzelą nagle w ciągu jednego dnia do góry o 20cm.
pozdr

bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Grudzień 01, 2010, 09:11:32 »

zgadzam sie a przedmowca , z moje strony napisze najprosciej jak to mozliwe : powiedzmy ze akwarium to samochod , aby mogl sieporuszac potrzebuje paliwa  (czyt. nawozow-odzywek) , jednak samo to niewystarczy , aby jechal szybko ktos musi nacisnac na gaz (czyt. CO2) ,  w nocy jedziesz woniej niz w dzien bo widocznosc jest slabsza (czyt. swiatlo i parametry wody) aby  to nasze auto sie poruszalo musi wszystko ze soba wspolgrac , i tak  naciskanie na gaz (CO2) nic nieda jak niemasz paliwa itd ,

shakur84
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 01, 2010, 10:23:30 »

Na wstepie bardzo wam dziekuje za cenne rady napewno je wciele w zycie..a wiec od poczatku Oswietlenie to swietlowki podobno akwarystyczne ktore odkupilem od znajomego jakis rok temu,filtracja odbywa sie za pomoca aqua szut 750 wewnetrzny swietlowki osadzone sa w pokrywie fabrycznej ktora kupilem razem z akwarium jak jzu wczesniej pisalem co2 podaje za pomoca butli 1,5kg a rozprowadzam szklanym dyfuzorem ktory jest osadzony przy dnie w rogu akwa przeplyw gazu mam ustawiony m/w 1,5 babelka na sek. wiecej nie moge bo robi sie przyducha i jeszzce jedno jakie ewentualnie nawozy moglbym stosowac chodzi o nazwy bo moze to tez jest przyczyna
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 01, 2010, 11:43:15 »

pomyśl o jakimś kubełku-przydałaby się jakaś filtracja biologiczna poza mechaniczną z filtra wew. Teraz dość wydajne i tanie kubły z Chin sprowadza Trzmiel i Belio-znajdziesz ich oferty na allgro, lub jeśli jesteś z Wrocławia, w sklepach firmowych. Kubeł nazywa się jakoś HW, jest cały biały, z czarnymi klamrami i do Twojego akwa kosztuje około 140zł-1000L/h. Niby to chińszczyzna, ale wydajność jest porównywalna z JBL, a cena nie poraża. Znajomy testuje ten wynalazek i jest bardzo zadowolony.
Jak dla mnie gaz ustawiony masz dobrze, tylko zrezygnuj z napowietrzania. Powinno być dobrze.

Niestety z nawozami nie pomogę, bo nie wiem jak to jest przy ziemi ogrodowej, ale z tego co czytałem, to raczej ogranicza się przy niej nawożenie.

Musisz pamiętać też, że świetlówki po roku użytkowania tracą jakieś 30% mocy, a skoro kupiłeś używane, to bardzo prawdopodobne jest, że masz za mało światła, bo z tych 50W zostało Ci może 30. A tak nawiasem mówiąc, to w pokrywie standardowego akwarium 112L umieszczone są świetlówki 18W a nie 25W. Jesteś pewny, że Twoje to 25W?
Jeśli chodzi o wymianę świetlówek, to polecam philips aquarelle + philips 965. Zamiast aquarelki możesz też wstawić osram flora z castoramy za chyba 15zł.
Nawiasem mówiąc do tej pokrywy da się dołożyć dwie dodatkowe świetlówki Tongue, a jedną to nawet bez większych przeróbek Wink

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: