Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Cz ta gałąź się nada??  (Przeczytany 4757 razy)
pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« : Listopad 28, 2010, 22:59:34 »

Witam. Rok temu był u mnie ścięty dąb i ostatnio znalazłem uciętą od niego gałąź. Wziąłem ją i oczyściłem z kory pociotem ją na interesujące mnie kawałki i gotowałem w solance ok. 2 godz. potem w czystej wodzie także ok. 2 godz. Woda po jednym i po drugim gotowaniu była herbaciana. i Od wczoraj wieczór trzymam kawałki w czystej wodzie. Woda już nie jest herbaciana. Lecz teraz nasuwa się moje pytanie Na tej części co była kora w niektórych miejscach pozostało takie czarne coś gąbkom nie schodzi ale jak wziąłem to papierem ściernym to trochę zeszło i woda była taka brudnawa. i więc co jeszcze zrobić z tą gałęzią żeby nadawała się do baniaka. Drewno już się zatapia.
Tutaj dam zdjęcia: (na czerwono pozaznaczane te miejsca)

Z góry dziękuję za pomoc  Wink
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2010, 23:02:35 wysłane przez pawelek-131 » Zapisane
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #1 : Listopad 29, 2010, 06:55:48 »

Jak najbardziej, na swoim korzeńu też miałem takie coś tylko nie takie duże.
Lepiej zedrzyj to tym papierem ściernym.
Tu masz taką stronke może ci się przyda http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/znalazlem-korzen-i-czy-nada-sie-do-akwarium/30/ Smiley 

pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« Odpowiedz #2 : Grudzień 02, 2010, 12:02:50 »

Może ktoś z forumowiczów wie czy jak gotuje gałąź dębu ( już 3 raz w solance i w czystej wodzie) to woda jest mocno herbaciana. Czy to normalne czy jeszcze muszę coś z nią zrobić??

Dzięki za odpowiedzi Wink
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Grudzień 02, 2010, 18:05:56 »

Może ktoś z forumowiczów wie czy jak gotuje gałąź dębu ( już 3 raz w solance i w czystej wodzie) to woda jest mocno herbaciana. Czy to normalne czy jeszcze muszę coś z nią zrobić??
To normalne.

pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« Odpowiedz #4 : Grudzień 02, 2010, 18:09:29 »

Aha czyli jak teraz go skończę gotować to jeszcze go włożę do wody na 1/2 dni i mogę wsadzić go do baniaka Wink?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2010, 18:44:21 wysłane przez pawelek-131 » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Grudzień 02, 2010, 22:04:52 »

Aha czyli jak teraz go skończę gotować to jeszcze go włożę do wody na 1/2 dni i mogę wsadzić go do baniaka Wink?
Tak.
Gałąź czy korzeń przez jakiś czas będą barwić wodę chyba, że będzie wklad filtracyjny który garbniki i humusy wyłapie np. węgiel czy zeolit.
Zwykle jednak drewno przestaje barwić samo.

pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« Odpowiedz #6 : Grudzień 03, 2010, 07:38:51 »

I ten barwnik nic nie szkodzi naszym podopiecznym mam rozumieć ?Wink
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 03, 2010, 19:44:07 »

mrs:)
Mój korzeń z rzeki i kokos którego kiedyś dostałem nie farbują mi wody a wkład do filtra mam zwykła gąbke, to może coś żle oznaczać bo każdy pisał że ma wode herbacianą a ja nic woda kryształ.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Grudzień 03, 2010, 19:57:39 »

I ten barwnik nic nie szkodzi naszym podopiecznym mam rozumieć ?Wink
Nie szkodzi.
Jedynie, przy zbyt twardej wodzie możesz mieć biały pył pływający w toni wody.
Z czasem i to powinno ustać bo drewno będzie wydzielało mniej substancji zabarwiających wode.

mrs:)
Mój korzeń z rzeki i kokos którego kiedyś dostałem nie farbują mi wody a wkład do filtra mam zwykła gąbke, to może coś żle oznaczać bo każdy pisał że ma wode herbacianą a ja nic woda kryształ.
Drewno lezało w wodzie, sądze więc, że substancje barwiące zostały już dawno wypłukane.
Nie każde drewno barwi wode, z tego co pamiętam, nie wiedziałeś jaki to rodzaj drzewa.

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 03, 2010, 21:37:24 »

Drewno lezało w wodzie, sądze więc, że substancje barwiące zostały już dawno wypłukane.
Nie każde drewno barwi wode, z tego co pamiętam, nie wiedziałeś jaki to rodzaj drzewa.

Dzwoniłem do kolegi i mówił mi, że myśli, że to jodełka. Ale co do kokosa jak go gotowałem to woda była strasznie brązowa czy kokos tak nie barwi wody ??

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #10 : Grudzień 04, 2010, 21:46:55 »

Dzwoniłem do kolegi i mówił mi, że myśli, że to jodełka.
Jeśli to jodla to gałąź raczej nie nadaje się do akwarium.
Gałęzie drzew iglastych są mocno nasączone żywicą, spreparowanie takiej gałęzi w warunkach domowych jest w zasadzie nie do osiągnięcia.
Jedyną szansą na preparacje jest natura ale nie wiesz jak długo gałąź leżała w wodzie, ja więc bym się jej pozbył.

Ale co do kokosa jak go gotowałem to woda była strasznie brązowa czy kokos tak nie barwi wody ??
Kokos barwi wodę przy gotowaniu.
Nie powinien barwić wody w akwarium.

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 04, 2010, 21:54:34 »

ale nie wiesz jak długo gałąź leżała w wodzie, ja więc bym się jej pozbył.
No myśle, że długo bo to było po powodziach a tam gdzie to znalazłem to była zamoczona około 30cm po wodą a powodzie były już pod koniec maja początkiem czerwca przynbajmniej u mnie Małopolska.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #12 : Grudzień 04, 2010, 23:54:28 »

No myśle, że długo bo to było po powodziach a tam gdzie to znalazłem to była zamoczona około 30cm po wodą a powodzie były już pod koniec maja początkiem czerwca przynbajmniej u mnie Małopolska.
Ja bym nie ryzykował ale zrobisz co chcesz.

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 05, 2010, 10:59:35 »

Ja bym nie ryzykował ale zrobisz co chcesz.
no ok dzieki

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: