Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « RED CHERRY - idealna temperatura
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: RED CHERRY - idealna temperatura  (Przeczytany 24309 razy)
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« : Listopad 29, 2010, 10:36:19 »

Witam,

Trzymałam moje RC w akwarium z grzałką i miały zawsze 24 stopnie, ale ostatnio kilka najgorzej wybarwionych sztuk wylądowało a w akwarium bez grzałki z temperaturą 20-22 stopnie.

Jakież było moje zdziwienie kiedy po 2 dniach Redki z chłodnego baniaczka zrobiły się pięknie czerwone. Nie tylko samice ale i samce nabrały kolorów, w sumie to wyglądają tak jak ładne sztuki z akwarium 24 stopnie. Oczywiście już przykręciłam ogrzewanie w drugim, ale tam nie bardzo się maja jak wybarwić bo już są czerwone Smiley

Powiedzcie mi jaka jest idealna temperatura dla RC?

Może sekret tkwi w tym, że u mnie mają dobowe wahania 2-3 stopnie, bo jak wyłączam światło na noc to rano jest 19-20 stopni, czyli mają pełną symulację nocy. Zależy mi na pięknych Redkach i chciałabym im jakoś "pomóc" jeśli się da Smiley
stasiek50
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 29, 2010, 11:27:04 »

Temperatura 24 jest odpowiednia.Nie ma większej stymulacji do rozrodu ale jest ok.Krewetki im starsze,tym bardziej się wybarwiają/redki/.Dlatego przeniesienie do chłodniejszej wody mogło być przypadkiem,nie regułą,że się wybarwiły lepiej.Chyba,że masz w ogólnym ciasno.To wtedy jest wytłumaczenie.Jeśli chcesz na 100% znać najodpowiedniejszą temperaturę w swoim akwarium zrób tak.Napisz do mnie na priv.Odpowiem.Bo to długa historia.
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2010, 12:47:46 »

to podziel sie swoja wiedza na forum z innymi uzytkownikami rowniez

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #3 : Listopad 29, 2010, 13:22:18 »

Optymalna temp to 25*C. W temp niższej niż 20*C może nie dojść do rozrodu. Także smiało 24-25*C możesz mieć.

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Listopad 29, 2010, 20:03:53 »

W moim 35l akwarium teraz jest około 50 dorosłych RC i trochę podrostków, przed odłowieniem było ich z 80. Najciekawsze jest to, że w 35l mam pięknie wybarwione sztuki i to wcale nie koniecznie te najstarsze, niektóre młode wybarwiają się doskonale - mieszam cały czas z dobra krwią, więc nie mają wielkiego wyboru Wink Zwykle sprzedawałam te z gorszego sortu, ale że akurat zima przyszła to wole nie wysyłać i zrobiłam im nowe szkiełko 15l żeby mi się słabe geny z dobrymi nie mieszały. Może faktycznie było ich za dużo, ale w 15 l też są 2 krewetki na litr wody i doskonałe kolory. Co do wieku przeniesionych RC to są to osobniki 2-7 miesięczne i np samce były prawie białe/lekko różowe od pierwszych dni życia, co ciekawe - ich rodzeństwo i rówieśnicy wybarwiły się świetnie już jakiś czas temu. Samice miały tak słabe kolory, że widać było dokładnie siodełko, teraz wreszcie trzeba się przyglądać żeby coś zobaczyć.

Po przerzuceniu do nowego szkła zmiana przebiegła wręcz błyskawicznie. Może - jeśli to nie jest zależne od temperatury - to u RC panuje jakaś hierarchia i objawia się słabszym kolorem u słabszych osobników?

Na płodność nie narzekam - samice noszą jajka cały czas, około 1/3 dorosłych samic naraz. Jak mam samice gotową to stado samców szarżuje po akwarium w poszukiwaniu 'celu'. W nowym szkle z niższą temperaturą tak samo, pierwsze jajeczka pojawiły się 2 godziny po przenosinach.

stasiek50 pisz co wiesz  Cheesy  jeśli się wiedzą zechcesz podzielić to każdy na pewno chętnie poczyta Smiley
Kostuba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 05, 2011, 17:10:43 »

troszkę zupełnie od innego kąta ale o krewetkach

Ma ktos może zdjęcie krewetki RC jak nosi jajeczka?? Bo ja nie doszedłem do tego jak wygląda z jajeczkami:p

20l - rozmnażalnik
112l - ogólne
DzikuVx
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 05, 2011, 17:37:34 »

Ma ktos może zdjęcie krewetki RC jak nosi jajeczka?? Bo ja nie doszedłem do tego jak wygląda z jajeczkami:p

Prosz:
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 05, 2011, 17:41:21 »

A tu podczas 'mieszania' - młoda jeszcze, połowę w tydzień zgubiła Smiley :
szakal10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 05, 2011, 18:56:45 »

od 3tyg nie widziałem krewetki z jajeczkami co to może znaczyć
pablodiablo83
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 05, 2011, 19:26:46 »

Nie jestem ekspertem ale prawdopodobnie dobrze się chowa, mam ten sam "problem". Myślałem że straciłem jedną redke ale podczas sprzątania i przycinania roślin wypłynęła z kryjówki i okazało się ze nosi jajeczka. Siedzi tam gdzie ryby wcale nie pływają i nie drażnią jej.
szakal10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 05, 2011, 20:53:19 »

ale zawsze pływały po akwa i siedziały na filtrze a teraz nic
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Styczeń 09, 2011, 10:22:03 »

Hmmm.. jak chcesz zawsze wiedzieć gdzie są Twoje krewetki to ja znam na to sposób. Zrób im kryjówkę, której nie będą mogły się oprzeć, musi być lepsza niż wszelkie inne 'zakamarki akwarium' czyli np cienkie rurki PCV o długości około 6 cm (najlepiej kilka) i średnicy 10-12 mm, żeby było ciasno i miło Tongue i można wejść jedną stroną a wyjść drugą, skorupa kokosa z kilkoma wywierconymi otworami około 10mm, do której nic poza krewetką nie wejdzie itp. Jak się samica w jakimś miejscu będzie czuła idealnie bezpiecznie i nic jej nie będzie niepokoiło to na bank będzie właśnie tam siedzieć.
DzikuVx
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 14, 2011, 22:19:08 »

Jak się samica w jakimś miejscu będzie czuła idealnie bezpiecznie i nic jej nie będzie niepokoiło to na bank będzie właśnie tam siedzieć.

Dokładnie. A jak cenisz sobie estetykę, to kup mały korzeń o odpowiednim kształcie i obsadź mchem. A wejście do kryjówki w korzeniu ustaw tak, aby było widoczne przez szybę i tyle
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #13 : Styczeń 15, 2011, 01:31:32 »

gosieks83 a ja Ci powiem, że kiedyś miałem na odwrót moje były trzymane cały czas w 25 stopniach ale wsadziłem je do paletek była tam temp 29-30 stopni i wtedy moje RC były najpiękniejsze ale wydaję mi się, że bardziej do wybarwienia ma znaczenie nie temperatura ale stan psychiczny krewetki i oczywiście musi być dobrego gatunku wtedy pokaże swe piękno temp 25 stopni jest w sam raz babaulti tez mam pięknie wybarwione w tej temperaturze aha dodam jeszcze, że wyższą temperaturą przyśpieszasz ich metabolizm skracasz im życie po prostu żyją krócej :-)a to moje redki:

przy 30 stopniach:

i przy 25 stopniach:

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Styczeń 15, 2011, 11:41:32 »

Już wiem,  że temperatura nie ma tu nic do rzeczy. Idealne temperatura dla RC to 18-27 stopni. W tym przedziale ślicznie się wybarwiają i dobrze mnożą w moich zbiornikach. Ale temperatura to nie wszystko Tongue

Sama sobie zadałam pytane i sama sobie na nie odpowiedziałam  Good !
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: