W Poznaniu jest firma Skorpion (na allegro też sprzedają)
Mają bardzo tanio - kupiłem u nich 300litrów (120x50x50) za 200 zł.
Tylko odbiór osobisty.
Na temat skorpiona i ich zbiorników przeczytalem juz tyle negatywnych opinii, że możnaby ksiażke napisać.
Z jakiego szkła jest Twoje akwarium bo właśnie nieprzestrzeganie ogólnoprzyjętych norm co do grubości szkła było głownym zarzutem. Inny to źle wykonane wzmocnienia akwariów tzn. listwy podłużne wklejone za nisko i zbyt krótko.
Ciekawi mnie jednak opinia właściciela skorpiona, napisz proszę:
- z jakiej grubości szkla jest Twój baniak,
- ile mm od górnej krawędzi jest wklejona listwa podłużna,
- jak dluga jest listwa podłużna,
- estetyka spoin?
- masz w baniaku wzmocnienia poprzeczne?
Moja opiia jest taka, że w każdym baniaku powyżej 100cm powinny być 2 fitry właśnie ze względu na długość bańki jeden nie jest wstanie przefiltrować wodę równomiernie i temperatura w baniaku może się zbyt wahać.
To chyba zależy od specyfiki akwarium.
Moim zdaniem, mocno zarośnięte zbiorniki nie potrzebują wydajnych filtrów biologicznych.
Emi kiedyś pisala chyba w swoim wątku, że podczas czyszczenia baniaka zapomniała włączyć kubeł i stal tak przez tydzień. Z nitryfikacji nie zostało pewnie nic a ponowne zamknięcie cyklu azotowego trwało pewnie z miesiąc. Wniosek moim zdaniem jest jeden, i tak:
- akwarium na bazie ziemi ogrodowej prowadzone jako typowe LT, mocno zarośnięte - wystarczy cyrkulator, ewentualnie jakiś wewnętrzny filtr mechaniczny,
- akwarium roślinne, mocno zarośnięte - wystarczy filtr wewnętrzny jako typowy mechanik,
- akwarium z umiarkowaną ilością roślin - filtr mechaniczno - bilogiczny. Dla zbiorników do 100cm wystarczy dobry filtr wewnętrzny lub kaskada, powyżej 100cm kubeł.
- akwarium typu BW, Malawi, Tanga, Wiktoria - bardzo wydajny filtr mechaniczno - biologiczny, w zasadzie tylko kubeł. Zalecane dwa filtry np. kubeł biologiczny + wewnętrzny mechanik, ewentualnie dwa mniejsze kubły, biolog + mechanik.
ja mam zewętrzy JBL 1500l/h i wewnętrzny ponoć 2000l/h , ale nawet jak ma te 1500l/h a daje zdrowo to łączna filtracja 3000l/h w 450 litrach nie jest chyba zle?
Wg mnie wystarczy w pełni.