Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewetki Red Cherry  (Przeczytany 5526 razy)
SetsO
Zainteresowany
**

"My Power comes from me"

« : Grudzień 07, 2010, 17:32:44 »

Witam! Dziś po dwóch dniach od zamówienia w sklepie przybyły do mojego kawarium 6 krewetek Red Cherry. Wszystkie żywe Tongue Pytanie są małe 1cm, co im dać do jedzenia ? Wyczytałem coś o bananie , ale jak go przygotować ?

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #1 : Grudzień 07, 2010, 17:38:35 »

Możesz kombinować np. z gotowanymi warzywami, parzoną sałatą..cokolwiek, byle by nie było nawożone jakimiś chemikaliami, dlatego jak masz przykładowo marchew z ogrodu na pewno się nada Smiley
Z resztą na pewno znajdziesz tego nie mało na google Smiley
SetsO
Zainteresowany
**

"My Power comes from me"

« Odpowiedz #2 : Grudzień 07, 2010, 17:45:32 »

banana z sklepu mogę dać ?

oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 07, 2010, 17:46:52 »

Tak, tylko go trochę sparz i jakoś przymocuj do podłoża np wykałaczką Wink  Moje jakoś nie leciały na banana... wolały ogórka Grin
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #4 : Grudzień 07, 2010, 17:48:05 »

Zależy co Twoim krewetkom spasuje Smiley Eksperymentuj, i co im będzie najbardziej pasowało to to najczęściej będziesz przygotowywał Smiley
SetsO
Zainteresowany
**

"My Power comes from me"

« Odpowiedz #5 : Grudzień 07, 2010, 18:00:16 »

Banan wrzucowny Red Cherry narazie sie nim nie interesują za to Moje dwie Amano wpylają go jak coś to samo Gupiki Cheesy

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #6 : Grudzień 07, 2010, 18:03:28 »

Amanki są stadne, min 5
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 07, 2010, 18:39:42 »

Był juz taki temat na forum  wystarczy poszukac

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #8 : Grudzień 11, 2010, 15:34:21 »

Moje uwielbiają banany suszone, ale poza tym nic, chyba, że pokarm typowy dla krewetek.

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
DzikuVx
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 12, 2010, 10:48:31 »

Jak nie masz sterylnie czystego akwarium, to taka ilość krewetek powinna sama się wyżywić. Detrytusu i glonów powinno być dla nich pod dostatkiem.
Kostuba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 09, 2011, 01:41:14 »

Podepnę się pod temat:
ile samica RC nosi jajeczka i potem co sie z nimi dzieje?

20l - rozmnażalnik
112l - ogólne
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #11 : Styczeń 09, 2011, 08:12:08 »

U mnie około 3 tygodnie. Potem wykluwają się młode pod odwłokiem mamusi. Widać je pod szkłem powiększającym. Mają około 1mm. Po tygodniu już są widoczne gołym okiem.

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Styczeń 09, 2011, 10:13:49 »

Oczywiście to czy widać czy nie zależy od tego kto patrzy i jakie ma oko  Tongue

Jak już samica nosi jajka jakiś czas to w pewnym momencie zawiązują się w jajeczkach małe, czarne oczka, które widać jeśli samica stanie w pełnym świetle i uniesie ogon. Jak uda Ci się dostrzec oczka to już niebawem dostrzeżesz kreweciątka. Mnie raz udało się być przy akwarium w momencie gdy młode krewetki strzelały spod ogona Smiley widok rewelacyjny, tylko wymaga dużo cierpliwości bo nie wykluwają się 'na raz'. Krewetki mają książkowe 2 mm a nie 1, tylko są przeźroczysto-białe i ciężko je dostrzec w całości bo np niektóre mają zupełnie przeźroczysty ogon i widać tylko oczy, które mają 1/10 mm. Po kilku minutach młode przechodzą pierwszą w życiu wylinkę, którą też ciężko zauważyć bo jest tak maleńka i delikatna, że w zasadzie widać tylko jeśli wiesz na co patrzysz Wink

Jeśli nie dostrzeżesz w swoim akwarium młodych a samica już nie będzie miała jajeczek to się nie przejmuj, w końcu zauważysz bo szybko rosną. Zwróć jednak szczególną uwagę na wszystko co z akwarium wyciągasz - sama kilka pierwszych miotów prawie w całości 'odmuliłam'  Lips Sealed a przynajmniej tak przypuszczam, bo tyły jajeczka a nie było krewetek. Młode żerują na pyle, który osiada w dnie/mchach, więc czyszcząc dno, można się ich bardzo łatwo pozbyć a dostrzeżenie ich później w takiej zmąconej wodzie i odłowienie to tez nie jest prosta sprawa.
Kostuba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Styczeń 09, 2011, 12:55:16 »

wielkie dzięki za szzegółową odpowiedź:)

20l - rozmnażalnik
112l - ogólne
Kostuba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Styczeń 23, 2011, 22:53:53 »

a ja mam pytanie, byc może już gdzies to było ale nie hcce mi sie szukac:) moja samica jest juz w pełni czerwona ale jakoś nie widze jajeczek, nie wiem w jakim jest wieku gdyż trafiła do mnie 3 tyg. temu, za ile moga pojawić się jajeczka? ma już ok. 1,5 - 2 cm

20l - rozmnażalnik
112l - ogólne
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: