Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Duże ryby do 375 l  (Przeczytany 4531 razy)
ss-d
Stały użytkownik

« : Grudzień 08, 2010, 22:08:49 »

W akwarium beda 2 korzenie z mchami, trawnik , sciezka z bazaltu na srodku, i styłu jakies rosliny wyzsze zeby rurki pozasłaniały.  co myslicie o duzych rybach do takiego  akwarium? jakie byscie dali? kilka sztuk duzych , do tego stadko mniejszych ryb, albo 2 gatunki duzych ryb, albo jeden małych,m jeden srednich i parka duzych? koniecznie bym chciał jakis duzy gatunek (nie skalary)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2011, 18:52:25 wysłane przez ss-d » Zapisane

gg: 7086645
ss-d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2011, 22:27:15 »

zmieniłem tresc , moze teraz ktos cos napisze;

gg: 7086645
Antosia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2011, 09:20:36 »

Jeśli nie skalary,to może...paletki;) choć wszystko zależy od parametrów przede wszystkim...

Pozdrawiam.
Pokaż mi swoje akwarium, a będę wiedziała, czy słuchać Twoich rad.
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2011, 09:23:42 »

Może pielęgnice pawiookie ?
Antosia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 28, 2011, 09:53:11 »

Może pielęgnice pawiookie ?

Ryby niesamowite...aczkolwiek najpierw zjedzą mniejsze rybki,a potem wezmą się za rośliny...

Pozdrawiam.
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #5 : Styczeń 28, 2011, 09:56:22 »

co do ryb to wiedziałem, co do roślin - nie Smiley

Ale jest na to rada, bo podawanie pokarmów jeszcze roślinnych jako urozmaicenie, ewentualnie zastosowanie takich roślin, które im "nie smakują" albo i bez roślin można piękne baniaki zrobić Smiley Korzenie, gałązki itd
Antosia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 28, 2011, 10:06:16 »

co do ryb to wiedziałem, co do roślin - nie Smiley

Ale jest na to rada, bo podawanie pokarmów jeszcze roślinnych jako urozmaicenie, ewentualnie zastosowanie takich roślin, które im "nie smakują" albo i bez roślin można piękne baniaki zrobić Smiley Korzenie, gałązki itd

No tak,można tak akwa zaaranżować tyle,że założyciel wątku ma już koncepcję baniaka i ona jakoś do pielęgnic nie pasuje. No chyba,że je wpuści i one same dokonają...hmm...naturalnej selekcji Grin

Pozdrawiam.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 28, 2011, 10:06:57 »

Ale jest na to rada, bo podawanie pokarmów jeszcze roślinnych jako urozmaicenie, ewentualnie zastosowanie takich roślin, które im "nie smakują"
Nie chodzi o to, że one je zjedzą. One je po prostu dla zabawy mogą zdewastować i poszatkować na miazgę (mogą ale nie muszą, chociaż prędzej czy później pewnie do tego dojdzie). Pokarmy roślinne nie mają tu nic do rzeczy.

A że można fajnie urządzić akwa dla pawic to inna sprawa Smiley Tylko kto początkujący się zdecyduje na taki zbiornik?

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #8 : Styczeń 28, 2011, 10:08:22 »

Ducze, Antosia Smiley
Racja racja, ale aranż można zmienić - jak znajdę to pokaże link pięknego akwarium (przynajmniej dla mnie) z pawiookimi Smiley

eh. no nie mogę znaleźć bo nie pamiętam na jakim to forum było ? Ale co do roślin to na pewno, kryptokoryny by dały radę i pewnie jakieś anubiasy
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2011, 10:13:59 wysłane przez thunderdome » Zapisane
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 28, 2011, 11:03:32 »

Ale co do roślin to na pewno, kryptokoryny by dały radę i pewnie jakieś anubiasy
Na pewno? uwierz mi, że nie na pewno. Miałyby szansę przetrwać, ale pewności przy takich dużych, silnych i inteligentnych rybach nigdy nie ma. Jedne ryby pozwolą anubiasom rosnąć, inne nie. Dorosła pawica waży > 0,5kg i ma siłę małego czołgu Wink dla niej żadna roślina nie jest za twarda albo zbyt mocno ukorzeniona. To, że niektórzy z powodzeniem trzymają je z roślinami, to raczej dobra wola ryb a nie zabiegi właścicieli Wink

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #10 : Styczeń 28, 2011, 11:05:40 »

Skoro tak mówisz to tak pewnie jest, bo ja tylko przypuszczałem, że do kryptokoryn się nawet przymierzać nie będą , ale skoro mówisz, że są aż tak silne i mądre Smiley

A co do mądre, to może coś na swoim przykładzie żeby tą mądrość poprzeć przykładami ?
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 28, 2011, 12:08:53 »

A co do mądre, to może coś na swoim przykładzie żeby tą mądrość poprzeć przykładami ?
Dawno miałem pawice. Ale np potrafią bawić się ofiarą jak kot myszą Smiley Zresztą popatrz takiej dorosłej wyrośniętej sztuce w oczy i od razu zobaczysz, jaka to mądra ryba Wink

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #12 : Styczeń 28, 2011, 12:18:54 »

No no to ciekawie..Ale niestety nie mam gdzie takowej popatrzeć w oczy więc niestety lipa
Antosia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Styczeń 28, 2011, 18:24:55 »

Dawno miałem pawice. Ale np potrafią bawić się ofiarą jak kot myszą Smiley Zresztą popatrz takiej dorosłej wyrośniętej sztuce w oczy i od razu zobaczysz, jaka to mądra ryba Wink

Brrr..czuję niepokój..aż skóra cierpnie...a jeszcze doczytałam,że zdarza im się  i właściciela ugryźć Shocked

Pozdrawiam.
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #14 : Styczeń 28, 2011, 18:30:28 »

A pawiookie mają ząbki ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: