Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: NO3  (Przeczytany 4343 razy)
czatom
Stały użytkownik

NO3
« : Marzec 28, 2005, 12:48:37 »

Oprócz wysokiego NO3 około 80 wszystkie pozostałe parametry są stabilne. Z pewnościa napiszecie podmiany ale czy w moim akwarium codziennie podmiany nie narobia wiecej szkody niz pozytku? Podmieniam co tydzień 20 litrów. Moze jakis wkład do filtra a moze po prostu machnąc na to ręką. Glony są ale umiarkowane i czyszczenie szyby przedniej to dosłownie kilka minut co tydzień na liściach są ale jedynie na tych najwyżej powierzchni

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

NO3
« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2005, 16:21:04 »

Pytanie dotyczy NO3 czy podmian ?

Domyślam się że chodzi ci o NO3, na początek sprawdziłbym poziom azotanów w wodzie kranowej, jeśli tam masz wysoki poziom to na nic ci nawet codzienne podmiany. IMHO za malo podmieniasz wody, 20 l to spokojnie możesz podmieniać co drugi dzień, zwłaszcza przy tak wysokim NO3. W miare spadku do optymalnego poziomu mozesz zmniejszyć podmiany do 2 razy na tydzień powiedzmy po 30 l a nastepnie jednorazowo 40 l.

385 l - dyskowce
czatom
Stały użytkownik

NO3
« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2005, 06:21:15 »

czy to nie zakłóci równowagi ?

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
tomeek7
Bywalec

NO3
« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2005, 08:25:10 »

nie

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
czatom
Stały użytkownik

NO3
« Odpowiedz #4 : Marzec 29, 2005, 09:14:24 »

zasdałem pytanie czy nie zakłóci to równowagi gdyz w zasadzie w jakiekolwiek źródło sie nie zajrzy zalecana jest wymiana ale około 25% do 30% wody tygodniowo. Jak wówczas uzupełniac nawóz dla roslin czy dolewać propoercjonalnie co dzień? przecierz podmieniajac wode usuwam również potrzebne składniki mineralne

tomeek7
Bywalec

NO3
« Odpowiedz #5 : Marzec 29, 2005, 10:01:30 »

tak ale by dosjsc do optymalnego NO3 nalezy przez pewien czas podmieniac wiecej

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

NO3
« Odpowiedz #6 : Marzec 29, 2005, 14:30:27 »

czy to nie zakłóci równowagi ?

Mogłoby jeśli przy każdej podmianie czyściłbyś filtr i/lub podłoze, dlatego te czynności przeprowadzaj gdy zajdzie taka potrzeba.

...zalecana jest wymiana ale około 25% do 30% wody...

Spokojnie można wymieniać i 50% poj. zbiornika (np producent nawozu PGC zaleca taka podmiane), niektórzy podmieniają 100% i wiecej (stała podmiana)  trzeba tylko zachować pewne zasady. Duze podmiany wody zapobiegają kumulowaniiu się makro/ mikroelementów, a w twoim przypadku pomogą w obnizeniu NO3 (pod warunkiem że woda do podmiany nie zawiera ich dużo).  

Jak wówczas uzupełniac nawóz dla roslin...

Proporcjonalnie do ilości podmienianej wody.

385 l - dyskowce
czatom
Stały użytkownik

NO3
« Odpowiedz #7 : Marzec 29, 2005, 15:19:55 »

osobiscie uzywam tego nawozu. zastanawia mnie tylko czy tak duże podmiany to nie są zalecane do akwariów typowo holenderskich

Druid
Nowy
*

NO3
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 25, 2005, 21:38:33 »

Cześć . Mam podobny problem, ze nic nie mogę ustabilizowac wody w ogólnym, po 2 dniach od wymiany rośnie o 100%....( z 12 na 25. Po tygodniu jest już 50 !!!  Kubełek wypęłniony min. ustrojstwem na NO3 obliczony na 600 l pracuje z róznymi prędkościami i nic. To samo w akwarium kwarantannie. Trofcie i muszlowce oki, ponizej normy, przy podobnych zastawach min. 2 X większa moc filtra... Spróbuje częstszych podmian. Do ogólnego dodaje min. 15 % wody destylowanej, by obnizyć PH. Jak zacznę wymieniać co 3 dni... zbankrutuję... ;-)) Może ktoś ma jakieś uwagi? Rady? Woda ze studni ma wyniki rewelacyjne : 0-NO3, 0- NO2, PH 7, reszta w normie... A w dodatku w ogólnym plaga rozmnożeń glonojadów... We wszystkich akwariach roslinki pięknie rosną (pomijając pracę kosiarek) , witaminki i nawozy dla roslinek w stałej dostawie. Nie przekarmiam... Jakieś pomysły??
Druid

160l muszlowce Multifasciatusy sztuk 30 i przybywa /240l 12 trofeuski Moori i Dubois,4 bocje wspaniałe / 200 l ogólne-12 neonów,2 kosiary, 10 krewetek,4 bocje wspaniałe,2 gupiki, 3 kiryski, 6 glonojadów+30 młodych,1 ramirezka,4 ampularie/50l.kwarantanna.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

NO3
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 25, 2005, 21:56:03 »

Wiecej roslin, zwłaszcza szybkorosnacych i niestety częstsze i/lub wieksze podmiany. Ile obecnie podmieniasz wody ?

385 l - dyskowce
Druid
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 27, 2005, 19:41:49 »

Cześć. Roślinek mam dużo i sporych, różdzyce wielkie jak krzaki, lancetowatych róznych maści sporo włącznie z tym, że ostatnio jedna rozkwitała przez trzy tygodnie jak głupia ( za moment będę mógł rozdawać... ) . Wodę podmieniam przefiltrowaną przez wegiel aktywny i uzdatnioną Aqua Safe mimo, że studzienna ( trochę żelaza ) i dodając ok. 20-30 litrów wody destylowanej + 0k. 15 l  normalna ( studzienna filtrowana i aquq safe jak wcześniej ) ( destylowana to ostatnie nowuum, od 3 tygodni ) co tydzień w ilości ok. 25-30 % łącznie , filtry czyszczę regularnie co miesiąc, półtora, nie wymieniając całych wkładów oczywiście, płucząc w wodzie akwaryjnej  i wypełniając je materiałami wchłaniającymi ( teoretycznie ) NO3.... Podłoże grube na 5-7 cm granulki do roslinek, przykryte drobniejszym żwirkiem,  parę korzeni ( ogólne i Małe -50 l - z gupikami, samica wczoraj obrodziła w żłobku 30 młodymi :-)) ) , szyszki olchy na zmiękczenie.... Do każdej podmiany inicjator bakteryjny, witaminki i nawóz dla roslinek.... a siusiu jak rosło, tak rośnie........ :-(( Cos mam podejrzenie, że to wszystko co robię będzie działać jak sztuczna kaczka którą puściłem na moje oczko wodne, by dzikie kaczki odstraszała i właśnie parka z nich po rekonesansie zadomowiła mnie siem na nim na stałe... :-(( Biedne moje karaski!! Ale wracając do NO3.... j/w : jakieś pomysły Huh W Małym podobnie, choć tam ani korzeni ani roślinek nie brakuje !!! Gąszcz!!! "Redakcjo, poradź... "

160l muszlowce Multifasciatusy sztuk 30 i przybywa /240l 12 trofeuski Moori i Dubois,4 bocje wspaniałe / 200 l ogólne-12 neonów,2 kosiary, 10 krewetek,4 bocje wspaniałe,2 gupiki, 3 kiryski, 6 glonojadów+30 młodych,1 ramirezka,4 ampularie/50l.kwarantanna.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

NO3
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 27, 2005, 23:03:28 »

Widzę kilka czynności których nie powinieneś lub które powinieneś robić częściej, oczywiście według mojej oceny. Powiem ci jak wyglada u mnie prowadzenie zbiornika, moze to ci bardziej pomoże.
Woda w akwarium filtrowana jest przez 3 filtry, dwa wewnetrzne Senior Bio wypełnione tylko gąbką pracują jako "mechaniczne" - czyszczenie wkładów raz w tygodniu zazwyczaj przy podmianie (pod bieżącą wodą) i trzeci jako biologiczny kubełkowy Eheim Prof. II wypełniony ceramiką, gąbką o małej gestości, nastepnie podwójne wypełnienie Substratem Pro i ostatni stopień to włóknia. Do rury ssącej podłączony jest prefiltr Eheim`a z gąbką o małej gęstości - czyszczenie filtra raz w roku, prefiltra co tydzień.
Do niedawna podmieniałem wodę raz w tygodniu w ilości 150-160 l (jednorazowo), od trzech miesięcy 2 x w tygodniu (co 4 dni) po 80 - 85 l. Woda do podmiany uzyskuję mieszajac wodę z RO i kranową w stosunku 1:1, dzięki temu mam parametry takie jakie chcę. Dla wprowadzenia garbników do podmienianej wody dodaję 15g kory dębu lub 20szt. szyszek olchy.
Nawożenie - od ładnych kilku m-cy PGC wg zaleceń producenta, 1-2/tydzień PG Ferro do podmienianej wody, czasami trochę potasu i fosforu.
Parametry wody w akwarium są następujące:
pH - 6.60 - 6.68
kH - 4
gH - 10
NO3 - 15 mg/l
PO4 - 0,75 - 1 mg/l
CO2 - 33 mg/l
Fe - 0,25 mg/l
Temp. 28,5`C (+- 0,5`C)

Pewnie coś przeoczyłem, ale tak to mniej wiecej u mnie wyglada.

385 l - dyskowce
Druid
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 28, 2005, 20:31:46 »

Dzięki... Postaram się robić podobnie. Kupię jeszcze 1 filtr wewnętrzny ( choć nie lubię, trudno schować) i prefiltr EHEIM'a.... Zobaczymy co to da. Szyszek olchowych wrzuciłem już sporo. W sensie z korą z dębu : moczysz ją w wodzie przed wlaniem, czy występuje w filtrze??   Akwarium??? Gdzie nabyłeś??? Co do potasu i fosforu : wystepują w nawozie dla roslin. Nie sądzisz, że będzie za dużo, jak oddzielnie dodam?? no i temperaturka u mnie stabilne 26 stopni... Ze względu na obsadę chyba nie będę zmieniać... Dodaję bakterie , zobaczymy. Prawdopodobnie przez wysoki poziom NO3 nie udaje mi się wprowadzić do akwarium nowych ramirezek. Padają.. :-((( Dziwne jest to, że przy podobnym ustawieniu akwarium u muszlowców NO3 jest w porządku cały czas.... Dzieki za sugestie. Jutro dzień wymiany wody, więc zastosuję Twoje wskazówki. Haha, najtrudniejsze jest ogólne... Paradoks akwarysy :-) Pozdrawiam. Druid

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

NO3
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 28, 2005, 22:44:15 »

Nie wiem czy jest sens kupowania drugiego filtra wewnetrznego (ja miałem wiec wsadziłem), przyczyny szukałbym gdzie indziej. Tak samo prefiltr, nie musisz kupować akurat Eheim`a, zwykła gąbka od filtra (okrągła) założona na rurę ssącą równie dobrze spełni swoją rolę, chodzi o to aby wkłady bio w filtrze nie ulegały tak szybkiemu zabrudzeniu.
Co do kory debu to kupuję ją w sklepie zielarskim, 2 zł za paczkę 50g, do podmiany (na 80 l) daję wywar z 16g (zalać wrzątkiem lub gotować 5 minut, odcedzić i do wody) i za dwa dni z 10g. U mnie ostatnio rośliny tak wykorzystały fosfor że muszę go dodatkowo podawać, co  wcale nie znaczy że ty musisz, należałoby to sprawdzić.
Na początek zrezygnowałbym z uzdatniacza i jeśli zbiornik jest już ustabilizowany z bakterii.

385 l - dyskowce
Sliwka
Nowy
*

NO3
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 29, 2005, 22:49:09 »

Filtracja z wyjątkiem ro lub denitaratora/hydroponiki na poziom NO3 raczej nie wpływają . Z chemią daj sobie spokuj . Naprawdę im mniej jej do wody lejesz tym lepiejna tym ryby wychodzą . Porzywkę  dla bakteri lej tylko na start zbiornika . W zasadzie po miesiącu od startu dolewanie tego typu preparatów bardziej zakłuca niż pomaga w  utrezymaniu równowagi .

IMO problem leży w tym że masz w 200L sporo rybek które jak by nie było robia trochę syfu .  6 glonoadów to istna przemysłówa jesli chodzi o produkcję odpadów . Zwieksz podmiany , odmul dno i pomyśl nad delikatnymi korektami obsady .
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: